Potrzebuję pilniej pomocy z interpretacją wierszy

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Chrypek
Nowy(a)

Potrzebuję pilniej pomocy z interpretacją wierszy

Post autor: Chrypek » 11 gru (czw) 2008, 20:02:35

1.Porównaj i oceń postawę podmiotu lirycznego w wierszu Herberta" Pan Cogito o cnocie" i Kochanowskiego "Pieśń XII". ( jako kto mówią?)

2. Jakim językiem się posługują ? ( w tym - środki stylistyczne i po co ? -efekt)

3. Zdefiniuj termin "cnota" z wiersza Herberta i Kochanowskiego- teza i argument potwierdzający

4. Określi i oceń sposób przedstawienia bohaterki utworu Herberta . ( tylko Herberta )

5. Zinterpretuj zwrot " rumiane jak rzeźnia o poranku".

6. Co oznacza " wielkie - Nie" ? ( dlaczego wielkie? )

7. Jakie zwroty uznasz ze puentę tekstów, Herberta i Kochanowskiego? Funkcja puenty - podsumowuje - jak to robi ? [/u]

Annka
Bywalec
Bywalec

Post autor: Annka » 11 gru (czw) 2008, 21:15:36

a na czym ma polegać pomoc? Jeśli na napisaniu odpowiedzi na powyższe pytania, to zapomnij (przynajmniej z mojej strony), jeśli na naprowadzeniu, wyjaśnieniu, tak, abyś sam swoim wysiłkiem intelektualnym doszedł o co chodzi, no to jasne i z wielką chęcią :D

Chrypek
Nowy(a)

Post autor: Chrypek » 11 gru (czw) 2008, 21:22:59

tak tak oczywiście już na pierwsze 4 pytania odpowiedziałam :)) ... Tylko te kolejne sprawiają mi trudność :(( niestety

Annka
Bywalec
Bywalec

Post autor: Annka » 11 gru (czw) 2008, 23:26:56

nie ma co zaśmiecać forum
napisz do mnie maila: annkapron at op.pl. Napisz co już masz i co myślisz...
Ale fajny wiersz Herberta, dzięki że w pewien sposób sprawiłeś, że go sobie przypomniałam :)

ODPOWIEDZ