Zdania ze związkami frazeologicznymi

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Zuz

Zdania ze związkami frazeologicznymi

Post autor: Zuz » 07 paź (wt) 2008, 15:51:38

Muszę ułożyć z tym zdanie..pomocy...:
zrobić kogoś na szro...
rządzić się jak szara gęś...
mieć zielono w głowie...
Marzyć o niebieskich migdałach...
oglądać świat przez różowe okulary...
widzieć coś w czarnych barwach...

Artur0
Ekspert
Ekspert

Post autor: Artur0 » 07 paź (wt) 2008, 16:06:19

Ja bym na Twoim miejscu już teraz porzucił edukację... Nie ma sensu żebyś aż tak (sic!) się męczyła...

Masakra.

Annka
Bywalec
Bywalec

Post autor: Annka » 07 paź (wt) 2008, 19:37:29

hmmm... czy ja dobrze rozumiem? Nie wiesz, jak użyć w zdaniu związku frazeologicznego "zrobić kogoś na szaro" :?:

Niestety, ale w takim wypadku popieram wypowiedź powyżej.
Rada: poszukaj znaczenia tych związków. Jak już się dowiesz i zrozumiesz, to pewnie sama będziesz w stanie napisać te zdania.

Chyba ze chodzi o coś innego, to wtedy przepraszam.

sliwek
Nowy(a)

Post autor: sliwek » 09 paź (czw) 2008, 00:03:52

Wczoraj bylem na poczcie i stojąc w kolejce stwierdziłem że panie w okienkach chyba zamiast pracowac marzą o niebieskich migdałach. Gdy wreszcie przyszla moja kolej to znow zobaczylem swiat przez rozowe okulary gdy jedna z pań zrobila sie na szaro wydajac mi o 100 zl reszty wiecej niz potrzeba.

p.s. jesli naprawde nie wiesz ocb (czyt. o co biega) poszukaj wiecej albo popytaj w podstawowce. peace

Lizo

związki frazeologiczne

Post autor: Lizo » 16 kwie (czw) 2009, 20:55:05

witam mam napisac zadanie na jutro ale nie wiem jak a mianowicie chodzi o to ze mam napisać tytuły pięciu reklam. zeby ten tytul zawierał związek frazeologiczny. PROSZE POMOCY!!!

ODPOWIEDZ