O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
sinar
- Loża WSR

autor: sinar » 10 wrz (pn) 2007, 19:07:05
A ja przyznam nie moge narzekac na niemiecki. Co prawda byly to tylko 4 lata ale niemieckim mam opanowany calkiem calkiem. Przyznam ze chcialbym sie z taka swoboda poruszac w gramatyce angielskiej co niemieckiej. Bo jesli chodzi o angielski to jestem praktycznie samoukiem. W PRLowskiej podstawowce przez 2 lata to sie jedynie nauczylem mowic ze "chleb wisi na scianie" *
* oryginalny cytat z mojego kumpla z tamtych czasow (i pomyslec ze calkiem niedawno przeprowadzil w Krzemowej Dolinie wywiad z pewnym znaczacym biznesmenem i wynalazca)
-
yaceusz
- Czasami coś napisze

autor: yaceusz » 11 wrz (wt) 2007, 22:19:49
Mi tam się niemiec w ogóle nie podoba. Jak to ktoś mądry ładnie okreslił "w języku niemieckim każde słowo brzmi jak egzekucja". Ale jak sie przez trzy lata w gimnazjum uczyło to potem w licku szkoda było to wsio wywalić w kąt, więc się na kontynuację zapisałem. Jednakowoż okazało się, iż w płońsku nie ma ludzi ze znajomością owego języka na poziomie wyższym niż zerowy. No i w grupie kontynuacyjnej zaczynaliśmy wsio od podstaw. Ehh... A po maturze to się samo już w kąt wywalilo, bo jakoś ostatnio mniej rammsteina słuchałem
Za to z ingliszem no mam w ogóle zajebczo. Na ostatnią gwiazdkę mikołaj przyniiósł nam kuzynkę z australii i się na ponad miesiąc ostała. Dziewuszka po polsku nawijała jak ja po tybetańsku, więc trza się było porozumiewać w języku dla niej zrozumiałym, albo na migi. Po Tym jej pobycie tak mi się po angielskiemu rozgadało, że zacząłem nawet mysleć w tym języku i do tej pory przejść mi nie chce.
-
alexlignitz
- Nowy(a)
autor: alexlignitz » 10 gru (czw) 2009, 18:26:52
Eine kleine sprecherzieherische Exkursion - genialny skecz Maulwurf na youtube: cos a propos łamaczy języków:
Der kleine plappende Kaplan klebt kleine pappige poppige Papplakate an die klappende Kapellwand.
Polecam do szybkiego czytania
http://www.youtube.com/watch?v=jVSmZs26 ... re=related