Akt w plenerze!

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Akt w plenerze!

Post autor: s_wojtkowski » 15 kwie (pt) 2011, 20:17:39

Obrazek

Akt w plenerze

 rysunek  malarstwo  fotografia

Plener grup zaocznych WSR

Łucznica, 07-08 maja 2011

Łucznica to malownicza miejscowość położona w okolicach Pilawy, około 60 km od Warszawy. Jest tam piękny dworek, w którym będziemy (dobrze) jeść i spać. Pożyczą nam tam też sztalugi.

Wyjeżdżamy autokarem w sobotę rano (zbiórka o 9:00 pod szkołą), a wracamy w niedzielę wieczorem (planowany przyjazd ok. godz. 18:00). Koszt udziału w plenerze (obejmujący dojazd, nocleg, pełne wyżywienie: obiad-kolacja-śniadanie-obiad, dwie sesje rysunkowe/ malarskie/fotograficzne pod okiem wykładowców, z udziałem modela i modelki) wynosi 175 zł.

Plener poprowadzą Saida Siczek i Piotr Król.

Tematem pleneru jest rysunek, malarstwo i fotografia krajobrazu z aktem. Zagadnienia obejmą zarówno rysunek formy człowieka, jak i charakter plamy barwnej dla światło-cieniowego przedstawienia aktu w pejzażu; uwrażliwienie na piękno i niepowtarzalność regionu; poznanie nowych i doskonalenie wcześniej poznanych technik artystycznych; kształcenie umiejętności praktycznego posługiwania się pojęciami plastycznymi i z zakresu kompozycji, związanymi z malarstwem i fotografią. Technikami wiodącymi będą rysunek tuszem, pastel oraz farby wodne (akwarela, tempera, gwasz, akryl). Zajęcia w plenerze trwać będą ok. 4 godzin dziennie. W sobotę wieczorem przewidziana jest impreza integracyjna.

Uczestnikami pleneru mogą być wszyscy chętni. Nie jest wymagane wcześniejsze doświadczenie plastyczne czy fotograficzne! Jest to więc (prawie) niepowtarzalna okazja wzbogacenia swojego portfolio o niebanalną i nieczęsto spotykaną tematykę fotografii, rysunków, obrazów.

Zapisy i wpłaty w sekretariacie WSR
wyłącznie w dniach 16, 17 i 18 kwietnia 2011 roku.

Zapraszamy!

Obrazek

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Zachęta do zapisywania się na plener aktu

Post autor: s_wojtkowski » 18 kwie (pn) 2011, 10:53:27

Do wczoraj zapisało się na plener w Łucznicy zaledwie 6 osób, a z rozmów moich i Pani Saidy Siczek wynikało, że chętnych jest dużo więcej.

Apeluję zatem o dyscyplinę zapisów. Proszę dzwonić do sekretariatu (jeśli ktoś nie może przyjechać osobiście) i deklarować (ostatecznie!) uczestnictwo w plenerze.

Najpóźniej pojutrze (20/04/2011) muszę podjąć decyzję czy plener się odbędzie (a żeby się odbył wystarczy w sumie ok. 15 osób).

Oczywiście zapraszamy także osoby z innych niż graficzna i fotograficzna specjalizacji, jak również Słuchaczy grup dziennych.

Ekiana
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Ekiana » 18 kwie (pn) 2011, 14:08:16

Informacja o plenerze pojawiła się na forum w piątek wieczorem i od razu prośba o wpłatę w ciągu 3 dni.
Dość krótki termin.

Informację zamieszczoną na tym wątku wyłapałam dopiero w sobotę. Nikt nie chodził i nie informował ani nie zachęcał do zapisania się na ten plener.
Szkoda bo może było by więcej zainteresowanych.

Pani Saida oczywiście informowała i zachęcała uczestników warsztatów, które prowadzi. No,ale nas na zajęciach było 7 osób.

Moim zdaniem planując przedsięwzięcie warto dołożyć starań aby je odpowiednio zareklamować.
Tego nie zauważyłam.

Ogłoszenia A4 na drzwiach i wpis na forum w piątkowy wieczór to jak widać mało.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Kilka słów o promocji aktu w plenerze

Post autor: s_wojtkowski » 18 kwie (pn) 2011, 16:25:19

Ekiana pisze:Informacja o plenerze pojawiła się na forum w piątek wieczorem i od razu prośba o wpłatę w ciągu 3 dni.
Dość krótki termin.
Ogłoszenia A4 na drzwiach i wpis na forum w piątkowy wieczór to jak widać mało.
Informacja o wyjeździe na plener do Łucznicy wisiała na drzwiach wejściowych do szkoły przez 2 tygodnie! Przez uczestników zajęć Pani Saidy był też uskuteczniany marketing szeptany, zarówno podczas poprzedniego, jak i ostatniego zjazdu. W ostatni weekend (zjazd grup SG i FOTO) nie było w WSR nikogo, kto nie usłyszałby (przeczytałby) o tym plenerze - atrakcyjnie zredagowana i zilustrowana informacja wisiała na drzwiach wejściowych i we wszystkich toaletach, a więc w najlepszych miejscach ekspozycyjnych w szkole. Chodzenie po salach wykładowych, nawet z ważnymi informacjami, uważam za chybiony pomysł - uniemożliwiłoby normalną pracę na zajęciach, u wielu Słuchaczy wzbudzałoby to irytację i było traktowane jako nagabywanie.
Można deklarować wyjazd bez wpłacania pieniędzy.

trysz
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: trysz » 18 kwie (pn) 2011, 18:09:29

No, ja też rozpowszechniałam info :) aczkolwiek jak to bywa na zaocznych zainteresowania na plenery nie ma ;/ A szkoda.
W każdym razie będzie co będzie - ja jadę!

Ekiana
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Ekiana » 18 kwie (pn) 2011, 20:59:39

Jeśli informacja wisiała przez 2 tygodnie to dlaczego na forum ukazała się dopiero w piątek?

Dlaczego kiedy pytałam w sekretariacie telefonicznie w tygodniu oraz bezpośrednio w piątek słyszałam każdorazowo, że informacji brak?

Ja na zjeździe tez zachęcałam do zapisania się inne osoby i przynajmniej jedną udało mi się zwerbować :)

trysz
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: trysz » 20 kwie (śr) 2011, 22:08:12

no powiedzcie - jest plener czy nie ma? Bo nie wiem jak mam wolne rozplanować!

zielonyszerszen
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: zielonyszerszen » 21 kwie (czw) 2011, 15:13:45

trysz pisze:no powiedzcie - jest plener czy nie ma? Bo nie wiem jak mam wolne rozplanować!
dziś wieczorem SW poda czy wyjazd się odbędzie czy jednak nie

obey
Nowy(a)

Post autor: obey » 21 kwie (czw) 2011, 22:15:39

I ja jeszcze kilka osób próbuje namówić, gdyż inicjatywa zaiste przednia.
(poki co +2 możesz Sławku do listy dopisać)

dodatkowo dwóch kolegów z TV próbuje namówić, którzy ewentualnie mogliby urozmaicić wyjazd o ruchome obrazki... i co Wy na to?

szkoda jeno, ze zjazd musiała będę ewentualnie poświęcić...

pzdr
Agnieszka

agdziepepsi
Nowy(a)

Post autor: agdziepepsi » 21 kwie (czw) 2011, 22:33:15

Ja też jestem za i myslę że przynajmniej jeszcze jedna osoba z Zacnego TV z chęcią się wybierze. Generalnie Ja i mój Nikon w projekcie:)

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Walka o aktoplener

Post autor: s_wojtkowski » 21 kwie (czw) 2011, 22:44:14

Wobec powyższych deklaracji wstrzymuję decyzję o odwołaniu wyjazdu. Walczymy razem o utrzymanie aktopleneru w terminie 07-08/05/2011.Słuchacze wszystkich grup, trybów i specjalizacji - łączcie się!

Ostateczne rozstrzygnięcie w kwestii wyjazdu ogłoszę w poświąteczną środę, tj. 27/04/2011.

obey
Nowy(a)

Post autor: obey » 22 kwie (pt) 2011, 22:48:39

no to namówiłam 2. dodatkowe osoby.
2. jeszcze się zastanawiają.

trysz
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: trysz » 23 kwie (sob) 2011, 00:02:24

zacnie :)

obey
Nowy(a)

Post autor: obey » 23 kwie (sob) 2011, 08:58:45

Panie organizatorze,
a nie dałoby się tego zjazdu przesunąć na kolejny weekend tj 14 - 15 maj ?

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

No chance

Post autor: s_wojtkowski » 26 kwie (wt) 2011, 15:19:31

obey pisze:Panie organizatorze,
a nie dałoby się tego zjazdu przesunąć na kolejny weekend tj 14 - 15 maj ?
Nie ma na to szans. Wówczas grupy SGz i FOTOz będą miały swój ostatni zjazd w semestrze.

ODPOWIEDZ