hiphop???
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
- Loża WSR
Teori mozna znalezc kilka:
- kazda muzyka przechodzi faze braku powszechnej akceptacji i toleranci
- skladow hh jest 'jak mrowkow' i zalewa to media
- niektorzy wychowali sie na zupelnie innej formie buntu ktory mial inna podstawe
- operuje on swoista prostota literacka w wiekszosci wypadkow
- moda a w zasadzie postawy jakie temu towarzysza sa malo ciekawe dla wielu odbiorcow / sa znudzenie iloscia walesajacych sie zipow po osiedlach
........ mozna bylo by tak pisac dlugo.
- kazda muzyka przechodzi faze braku powszechnej akceptacji i toleranci
- skladow hh jest 'jak mrowkow' i zalewa to media
- niektorzy wychowali sie na zupelnie innej formie buntu ktory mial inna podstawe
- operuje on swoista prostota literacka w wiekszosci wypadkow
- moda a w zasadzie postawy jakie temu towarzysza sa malo ciekawe dla wielu odbiorcow / sa znudzenie iloscia walesajacych sie zipow po osiedlach
........ mozna bylo by tak pisac dlugo.
-
- Czasami coś napisze
prosze was ludzie nie uogólniajcie, bo przez to niektórzy muszą cierpieć, widze też nieraz kolesi w szerokich spodniach nie mających wogóle pojęcia o hip hopie , i noszą takie ubranie tylko dlatego bo lubia takie ciuchy, a daj my na to jedna z tych dziesięciu osób bawi sie sie przy o-zone, kolejna przy metalice, trzecia bo dostała od babci która zauważyła że to jest modne i fajne i dzięki temu zdobędzie sie znajomych, kolejna stwierdzi że dobrze jest być w takich ciuchach bo jest sie jednym z wielu i wbija komuś nóż pod żebra bo chce go okraść, jakiś aktor ubierze sie w tym stylu i reszta patrzy na to i mowia o jejku jaki on jest fajny trzeba to upowszechnic nie moge przecież być w tyle................ pisac i pisac można
-
- Loża WSR
http://hiphopart.pl/muzyka/teksty.php?tekst_id=11
Grammatik - CHCWD
http://hiphopart.pl/muzyka/teksty.php?tekst_id=16
Grammatik - Nie ma skróconych dróg
A mowiac najkrocej "Oceniam to, bo denerwuje mnie to"
A tak wogole skoro tak 'bronisz' hip-hopu mowiac ze ludzie maja metlik od papki plynacej z mediow nazywanej hip-hopem to pokaz moze jakies przyklady ktore uwazasz za godne polecenia i wartosciowe. Co to za dyskusja bez konkretow? Pisanie co jakis czas kolejnego swojego posta tuz pod swoim po chwili bez zadnych argumentow ktore moglyby kogos przekonac a tylko piszac iz myli sie reklamowke soczku z prawdziwym hh to wybacz ale mam wrazenie wiele nie osiagniesz....
Grammatik - CHCWD
http://hiphopart.pl/muzyka/teksty.php?tekst_id=16
Grammatik - Nie ma skróconych dróg
A mowiac najkrocej "Oceniam to, bo denerwuje mnie to"
A tak wogole skoro tak 'bronisz' hip-hopu mowiac ze ludzie maja metlik od papki plynacej z mediow nazywanej hip-hopem to pokaz moze jakies przyklady ktore uwazasz za godne polecenia i wartosciowe. Co to za dyskusja bez konkretow? Pisanie co jakis czas kolejnego swojego posta tuz pod swoim po chwili bez zadnych argumentow ktore moglyby kogos przekonac a tylko piszac iz myli sie reklamowke soczku z prawdziwym hh to wybacz ale mam wrazenie wiele nie osiagniesz....
-
- Zadomowił(a) się
wiekszosci przyznam ci racje z tymi ciuchami i wogole ale jedno jest pewne nie tzreba nosic trendi hh ciuchow zeby byc hiphopowcem hiphop ma sie w glowie w mentalnosci pozatym jesli ktos slucha tylko i wylaczenie hh to jest osoba ograniczona i tyle tzreba sluchac wszystkiego zeby iweidziec co siedzieje odrazu wyprzedzajac tu argument ze pewnie slucham o-zone to pisze ze nie pedalstwa i disco polo nie sluchammesje pisze:prosze was ludzie nie uogólniajcie, bo przez to niektórzy muszą cierpieć, widze też nieraz kolesi w szerokich spodniach nie mających wogóle pojęcia o hip hopie , i noszą takie ubranie tylko dlatego bo lubia takie ciuchy, a daj my na to jedna z tych dziesięciu osób bawi sie sie przy o-zone, kolejna przy metalice, trzecia bo dostała od babci która zauważyła że to jest modne i fajne i dzięki temu zdobędzie sie znajomych, kolejna stwierdzi że dobrze jest być w takich ciuchach bo jest sie jednym z wielu i wbija komuś nóż pod żebra bo chce go okraść, jakiś aktor ubierze sie w tym stylu i reszta patrzy na to i mowia o jejku jaki on jest fajny trzeba to upowszechnic nie moge przecież być w tyle................ pisac i pisac można

co do dalej tej lawiny waszych postow to jest dziwne zjawisko bo ja zwrucielm uwage na ekstrema czyli ludzi "sluchaczy" co to sluchaja i niewiedza o czym do nich czy to spiewa sie czy rymuje czy moze tez mowi a widac cos w tym jest bo jakos was dwoch sie tak rozpisalo na ten temat

-
- Zadomowił(a) się
wiekszosci przyznam ci racje z tymi ciuchami i wogole ale jedno jest pewne nie tzreba nosic trendi hh ciuchow zeby byc hiphopowcem hiphop ma sie w glowie w mentalnosci pozatym jesli ktos slucha tylko i wylaczenie hh to jest osoba ograniczona i tyle tzreba sluchac wszystkiego zeby iweidziec co siedzieje odrazu wyprzedzajac tu argument ze pewnie slucham o-zone to pisze ze nie pedalstwa i disco polo nie sluchammesje pisze:prosze was ludzie nie uogólniajcie, bo przez to niektórzy muszą cierpieć, widze też nieraz kolesi w szerokich spodniach nie mających wogóle pojęcia o hip hopie , i noszą takie ubranie tylko dlatego bo lubia takie ciuchy, a daj my na to jedna z tych dziesięciu osób bawi sie sie przy o-zone, kolejna przy metalice, trzecia bo dostała od babci która zauważyła że to jest modne i fajne i dzięki temu zdobędzie sie znajomych, kolejna stwierdzi że dobrze jest być w takich ciuchach bo jest sie jednym z wielu i wbija komuś nóż pod żebra bo chce go okraść, jakiś aktor ubierze sie w tym stylu i reszta patrzy na to i mowia o jejku jaki on jest fajny trzeba to upowszechnic nie moge przecież być w tyle................ pisac i pisac można

co do dalej tej lawiny waszych postow to jest dziwne zjawisko bo ja zwrucielm uwage na ekstrema czyli ludzi "sluchaczy" co to sluchaja i niewiedza o czym do nich czy to spiewa sie czy rymuje czy moze tez mowi a widac cos w tym jest bo jakos was dwoch sie tak rozpisalo na ten temat

-
- Loża WSR
Ja zadnym fanem hh nie jestem [kiedys moze bylem - lata temu] teraz oscyluje bardziej w innych rejonach. Znajduje po prostu czasem cos dla siebie - cos co uwazam za wartosciowe - w kazdej praktycznie muzyce. Udzial w tej dyskusji biore poniewaz z racji przeszlych zapatrywan muzyka okreslana mianem hip-hop'u nie jest mi jakos tam obca, natomiast ta 'modna', 'popularna' forma jest teraz wszechobecna i mam wrazenie wyplywa z niej coraz wiecej zwyklego 'cwaniactwa'. Ja nie oceniam samej muzyki negatywnie bo jest to tylko forma ktora mozna wykorzystywac w sposob roznoraki - ja oceniam tylko efekty tego wykorzystania. Jednak moje zdanie nie musi byc obowiazkowo dla kogos jakims sacrum - jest to po prostu moje do ktorego mam prawo i ktore mam prawo przekazywac.crypter pisze:co do dalej tej lawiny waszych postow to jest dziwne zjawisko bo ja zwrucielm uwage na ekstrema czyli ludzi "sluchaczy" co to sluchaja i niewiedza o czym do nich czy to spiewa sie czy rymuje czy moze tez mowi a widac cos w tym jest bo jakos was dwoch sie tak rozpisalo na ten temat
Skoro np. myle sie licze mesje ze podejmiesz konkretna probe ukazania 'prawdziwego oblicza' tego ktorego niby nie znamy tej muzyki. Ja przedstawilem w tym drugim topicu liste utworkow ktore zwrocily jakas tam moja uwage - i raczej nie pochodza one z tv. Jasne zgadzam sie iz nie jestem moze w pelni na bierzaco bo juz mnie to tak nie kreci jak kiedys. Teraz sa sezony ze 'wszyscy' bujaja sie przy utworku Peji - bo jest to np. dla nich jakas nowosc - a dla mnie to sa ot kolejne nagrania kogos kto nagrywal owczesnie ('96) dla czegos co zwalo se wtedy PH Kopalnia. Wiec media to uwazam bardzo malo mialy i maja wplywu w ukazywaniu mi muzuki hip-hop zwlazcza w polskim wydaniu.
Dla mnie piosenka tym sie rozni od muzyki ze ma jeszcze slowa - jezeli slowa do mnie nie docieraja lub tez sie z nimi nie zgadzam po prostu w moim odbiorze caly utwor szlag trafia. Jedak to ze ja czegos nie slucham wcale nie oznacza ze uwazam to za totalie zle - ot nie dla mnie, mi nie pasujace. Z tymze chyba tu bardziej i tak dyskutujemy o samych postawach ktore sa prezentowane przez sluchaczy. A te jakie sa kazdy widzi i ocenia na swoj sposob, majac do tego pelne prawo.
-
- Czasami coś napisze
polski hh to nie pijane dzieciaki, czy wujkowie elo, jak mi zle, chlopaczyno. Sprawdzcie sobie takich wykonawcow jak: Łona, Rahim, Fokus, Ostr, Eldo, Duze Pe, Pezet, Eis, czy chlopakow z naszej szkoly co na nielegalu wydaja jak TMA czy Styl, przesluchajcie i mozemy wtedy podyskutowac o hh. tak to mozecie gadac z pismakami z gali, bravo, faktu i wujkiem zenkiem ktory sluszal kiedys dobry kawalek rapowy no ten no 18L a na opolu to te siostry fajne byly bo wygraly wiec musza byc fajne. Elo, pozdro ziomy
-
- Loża WSR
Kocham jak ktos chcac dyskutowac na jakis temat nie znajac dokladnie zakresu wiedzy czyjejs w danym temacie - automatycznie przejawia przekonanie ze ktos sie napewno nie zna.Peyot pisze:tak to mozecie gadac z pismakami z gali, bravo, faktu i wujkiem zenkiem ktory sluszal kiedys dobry kawalek rapowy no ten no 18L a na opolu to te siostry fajne byly bo wygraly wiec musza byc fajne. Elo, pozdro ziomy

Podajesz Eldo jako przyklad - ten temat tez tu sie pojawial jednak bardziej ze strony tych "negujacych" hh jako wlasnie pozytywny przyklad

-
- Czasami coś napisze
a więc seize i crypterze chcesz kilka kawałków a więc :
http://mp3.wp.pl/p/strefa/artysta/609.html Co mnie tu trzyma, tu gdzie się błękit splata z betonem, już starsze kawałeczki ale w dalszym ciągu czasem wracam do nich i z drugiej płyty trzy kawałeczki
była też pewna akcja undergroundowa można ściągnąć przez chyba osiołka albo na tej stronie www.hhwagonik.prv.pl
a tutaj juz linczek Sławnego bądź nie studia Igora, wypuścił dwie płytki a mianowicie ekspedycje i alchemie
http://mp3.wp.pl/p/strefa/artysta/5872.html
narazie to sprawdźcie jak chcecie wiecej nie am sprawy
http://mp3.wp.pl/p/strefa/artysta/609.html Co mnie tu trzyma, tu gdzie się błękit splata z betonem, już starsze kawałeczki ale w dalszym ciągu czasem wracam do nich i z drugiej płyty trzy kawałeczki

była też pewna akcja undergroundowa można ściągnąć przez chyba osiołka albo na tej stronie www.hhwagonik.prv.pl
a tutaj juz linczek Sławnego bądź nie studia Igora, wypuścił dwie płytki a mianowicie ekspedycje i alchemie
http://mp3.wp.pl/p/strefa/artysta/5872.html
narazie to sprawdźcie jak chcecie wiecej nie am sprawy

-
- Zaczyna działać
Tede jest na topie może nie aż tak jak kiedyś jaik i inne chłopaki, ale powiedz "yoom" o co ci chodzi?, że mają sławę , dypy,i "złote kiety"
..a co do głosu...to wiele jest wokalistek o podobnym lub nie efektownym głosie i im tego się nie zażuca, choć jak słyszymy je w radiu
to ja osobiście włączam ulubioną kasetę z hip hopem i wolę słuchać ich "pijaków" niż pieprzenia głupot o"miłości" jakiejś dziewczyny której pomyliło się ,że nie jest pod prysznicem
...a twoja wypowiedż mnie nie wzruszyła...a jeśli "twój " wizerunek na FORUM ta czaszka się komuś nie podoba to nie wytyka ci tego,bo wie że nie wypada...więc ty też tak nie jedż..