Newsy
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
- Ekspert
SARS (od ang. Severe Acute Respiratory Syndrome - Zespół ostrej ciężkiej niewydolności oddechowej) jest to rodzaj nietypowego zapalenia płuc, które po raz pierwszy pojawiło się w końcu 2002 roku w prowincji Guangdong, na południu Chin. Informacje o tej nowej chorobie pojawiły się dopiero wtedy gdy zachorowali pierwsi pacjenci w Hongkongu i Wietnamie. Pierwszy raz rozpoznał chorobę lekarz WHO, Carlo Urbani, który diagnozował 48-letniego biznesmena z nieznanym schorzeniem wyglądającym na zapalenie płuc, sam zaraził się od niego i zmarł 29
marca 2003 roku w Tajlandii. Po pewnym czasie choroba rozprzestrzeniła się drogą podróży lotniczych na inne kraje świata. Do chwili obecnej śmiertelność w przypadku zachorowania na SARS jest oceniana na około 7%.
Choroba ta jest wywoływana przez nowoodkrytego wirusa nazywanego wirusem SARS.
marca 2003 roku w Tajlandii. Po pewnym czasie choroba rozprzestrzeniła się drogą podróży lotniczych na inne kraje świata. Do chwili obecnej śmiertelność w przypadku zachorowania na SARS jest oceniana na około 7%.
Choroba ta jest wywoływana przez nowoodkrytego wirusa nazywanego wirusem SARS.
-
- Zaczyna działać
ŁOJEZU!andy pisze:Niestety nie tylko ja. Ty i inni, którzy mieli kontakt ze mną DZISIAJ muszą się pogodzić z tą nieoczekiwaną okolicznością. (Ja już się pogodziłem, to nie jest trudne
TO po co Andy pchałes sie DZIS do nas na zastępstwo z reklamy TV skoro wiedziles ze to zarazliwe:!:

TRZEBA BYŁO SIE ZAMKNĄC W IZOLATCE I DO SZKOŁY NIE PRZYCHODZIĆ!!!