zagadka istnienia i czasoprzestrzeni

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

Neema
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: Neema » 17 lis (śr) 2004, 16:00:50

Lubię filozofię i nic do niej nie mam, ale czasem w ogóle zastanawiam się czy myślenie na temat powstania, bytu, boga itd. ma jakiś sens. W końcu i tak wiadomo ze nie dojdziemy do żadnych wniosków. Ja np. czasem jak nachodzą mnie takie myśli mowie sobie w duchu „daj spokój i idź spać, szkoda czasu i tak nigdy nie dojdziesz do prawdy” i po prostu przestaje się nad tym zastanawiać. Na pewno jest to jakaś ucieczka od problemu, ale tak łatwiej mi żyć w tym od wieków nierozszyfrowanym świecie. Nie wiem, który filozof miał racje być może wszyscy, być może każdy po trochu, a może żaden nie ma racji, bo zrozumienie tego wykracza poza nasze wartości, nasz rozum i nasze zmysły.
Filozofia ma sens, bo rozwija nasza dusze i rozum, bo dzięki niej powstały nauki ścisłe i humanistyczne, bo świadczy o tym że ludzie myślą i próbują dociekać prawdy, ale wątpię żeby kiedy ktokolwiek tą prawdę odkryli.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 17 lis (śr) 2004, 18:02:24

Eee tam, oczywiscie filozofia ma sens grunt zeby nie przesadzac. :wink:

A strzala opuszczajaca cieciwe wcale nie ma do pokonania nieskonczonosc - ma do pokonania nieskonczona ilosc malych odcinkow jednak te odcinki lacza sie w skonczona wielkosc - rowna odleglosci miedzy jej stanem poczatkowym a miejscem docelowym - lub jezeli odleglosc jest zbyt duza a sila za mala to doleci tylko do skonczonosci okreslonej sila lotu i oporem powietrza :D Nieskonczonoscia nazywamy cos czego nie jetesmy ogarnac wzrokiem, logika, matematyka... ale nasze ograniczenie nijak sie maja do prawdziwosci i adekwatnosci tego okreslenia do elementow ktorym go nadajemy.

Ato
Zawsze coś napisze
Zawsze coś napisze

Post autor: Ato » 17 lis (śr) 2004, 18:16:42

uff, ale duzo czytania bylo :wink: ,
sinar z tym sposobem zapamietania snu ma racje. po napisaniu swego posta w tym temacie postanowilem sobie ze musze zapamietac to co mi sie snilo, ale po tym jak juz zapamietalem (hehe jeszcze jedno zapamietam i chyba nikt tego do konca nie doczyta) nie poprawilo mi humoru. przysnilo mi sie po prostu to co dzialo sie tego dnia pozniej. CZYLI K...A siedzialem w pracy przez cala noc przed kompem dlubiac w corelu, i juz oczy malo mi nie wyzarlo (robilem od 16 do 9 rano Obrazek). wiec ten sen byl jakby zobraowaniem tego czego sie spodziewalem i czego nie moglem uniknac. chyba w e-booksach mam cos na temat snu. poeksperymentuje na sobie. moze jak tomy napisal uda mi sie tez przejac nad nim kontrole :twisted: . choc tu nie wiem czy ta kontrola nie jest z czyms z pogranicza snu-jawy-lunatykowania. skoro mozesz przejac kontrole nad swoim cialem podczas snu, to jakom masz pewnosc ze nie poruszasz nim naprawde. mam kumpla ktory czasem (bardzo rzadko)lunatykuje, moze jemu tez sie cos sni, i w snie przejmuje kontrole nad cialem. tylko nad ranem oczywiscie snu nie pamieta.
Czy strzała opuści cięciwę ...
ja mysle ze w tym sposobie filozofowania kryje sie pulapka przez ograniczenie naszego umyslu. ze jest to pewna gra slow ktora nie ma odpowiednika w rzeczywistosci. jak np.: w pytaniu "jesli bog wszystko moze, to czy moze stworzyc kamien ktorego nie moglby podniesc"
..deja vu..
ja sie kilka razy przylapalem, ze co w pierwszej chwili wydawalo sie ze to
deja vu to bylo dosyc luzne skojarzenie a reszte dopowiedzial sam umysl.
przyklad (wymyslony oczywiscie i celowo podbarwiony :wink: ): na ulicy obca kobieta puszcza do ciebie calusa, nagle w glowie mysl - kurde to sie juz zdarzylo - a byl to tylko malpiszon w discovery ktory robil glupie miny.
no chyba ze deja vu jest realne, to juz drugi raz powinnismy wiedziec jak postapic

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 17 lis (śr) 2004, 18:48:36

[...]przysnilo mi sie po prostu to co dzialo sie tego dnia pozniej.
Ja kiedys mialem podobnie. Snilo mi sie ze usilowalem cos zrobic ale nie wiedzialem jak, i usilowalem to zrobic popelniajac rozne bledy az w koncu doszedlem jak nalezy to zrobic. Nastepnie po obudzeniu sie i zasmianiu - ze to chyba efekt zbytniego siedzenia przed kompem ze praca mi sie sni :) - udalem sie do pracy a tam... po kilku godzinach dostalem ow zadanie z ktorym zmagalem sie we snie :D I dzieki temu calosc po 15 minutach byla gotowa :)

Kesonex
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kesonex » 18 lis (czw) 2004, 23:44:35

Jakos nie mialem takich odczuc....
Co do dejavu...

Najgorsze jest to ze widzisz cos co juz widziales potem zdajesz sobie sprawe ze to dejavu czy nawet ci sie snilo nastepnie wiesz co bedzie dalej??Mam tak czesto jak to mozna wytlumaczyc.??

Poza tym ostatnio towarzyszy mi z tego powodu brak pamieci...

moze na to jakies lekarstwo??

Ato
Zawsze coś napisze
Zawsze coś napisze

Post autor: Ato » 19 lis (pt) 2004, 01:12:12

Kesonex pisze:..Poza tym ostatnio towarzyszy mi z tego powodu brak pamieci...
moze na to jakies lekarstwo??
ograniczyc picie i robote <- taki maly joke

Kesonex
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kesonex » 19 lis (pt) 2004, 10:01:48

Taaa latwo ci powiedziec kiedy jest sie na probnym i trzeba naskakiwac zeby zostac...

Nie pytam powaznie bo jakos boje sie ze za rok czy dwa nawet nie bede znal strony szkoly.....

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 19 lis (pt) 2004, 11:16:05

Kesonex pisze:boje sie ze za rok czy dwa nawet nie bede znal strony szkoly.....
Nie wierze. Musieliby Ci chyba jakas lobotomie zrobic ;)

Kesonex
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kesonex » 19 lis (pt) 2004, 15:06:52

Jednak musisz....:(

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 23 lis (wt) 2004, 21:00:33

Ato pisze:mialem powtarzajacy sie sen jak ide przez miasto, wchodze na duzy most z przeslami, ktory zaczyna sie kolysac. ktorego musze sie trzymac aby nie spasc. po czym na koncu przed obudzeniem sie przewaznie spadalem. [...] moze jest tu jakis specjalista od snu ktory umie to wyjasnic
http://www.czary.pl/sny/interpretacje/s ... samoch.htm :)
"W finale snu most się chwieje, co oznacza, że cel i metody, jakie do niego prowadzą okażą się bardzo niepewne[...]"

visenna-chan
Zaczyna działać
Zaczyna działać

deja vu

Post autor: visenna-chan » 24 lis (śr) 2004, 13:27:10

Tak to upirerdliwe. Najgorzej jest jak znowu robisz to samo, albo prowadzisz identyuczną rozmowę :wink: . to irytujące :!: i tak wiesz co powiesz i co odpowie ta druga osoba a mimo to mówisz to, a ona ci odpowiada . Ja tak mogę nawet kilka razy w roku, a i tak czuję się w tedy dość głupio.

ODPOWIEDZ