SUPER SIZE ME....Film czy dokument???
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
- Nowy(a)
SUPER SIZE ME....Film czy dokument???
Kto juz obejrzał "super size me "??jak Wam się podobało?? 8O
-
- Zawsze coś napisze
wlasnie obejrzalem ten film. jest to typowa realizacja nakierowana na rynek amerykanski. tak wiec sa stosowane duze uproszczenia. swiat przedstawiony czarno-bialo, co tym bardziej smieszne ze dziewczyna glownego bohatera jest weganka i wyglada na ostro wychudzoną.
oczywiscie problem przedstawiony w filmie jest dosc powazny. szczegolnie na terenie usa, bo europy poki co zbytnio nie dotyczy. czyli nadmierna otylosc, wprowadzanie fastfoodow w szkolach (choc np. w sklepiku szkolnym, do ktorej chodzi moja siostra ponoc najlepiej sie sprzedaje kupiona w sklepie pizza odgrzewana na mikrofali) co przyzwyczaja dzieciaki do takiego sposobu zywienia sie. i jeszcze kilka ciekawych rzeczy zostalo zauwazonych w tym filmie co z pewnoscia jest wazne.
ale film ten mialby inny odbior gdyby zostal zrealizowany w europie, przez telewizje francuska albo bbc.
po pierwsze film by uwzglednil wszelkie za i przeciw. pokazal cala prawde bez ukrywania niczego. nie byloby tam bezsensownych statystyk.
po drugie, nie uslyszelibysmy o tym filmie. bylby wyswietlany na dicovery, planete itp. i tylko nieliczni by go zobaczyli. nie bylby kontrowersyjny, nie bylby tak reklamowany, i nie byloby takich dyskusji na jego temat.
w sumie warto ten film obejrzec, oczywiscie z jednym okiem lekko przymruzonym. tylko czy warto na niego wydac te kilkanascie zlotych, nie jestem tego pewien - ja na szczescie moglem obejrzec go za darmo.
oczywiscie problem przedstawiony w filmie jest dosc powazny. szczegolnie na terenie usa, bo europy poki co zbytnio nie dotyczy. czyli nadmierna otylosc, wprowadzanie fastfoodow w szkolach (choc np. w sklepiku szkolnym, do ktorej chodzi moja siostra ponoc najlepiej sie sprzedaje kupiona w sklepie pizza odgrzewana na mikrofali) co przyzwyczaja dzieciaki do takiego sposobu zywienia sie. i jeszcze kilka ciekawych rzeczy zostalo zauwazonych w tym filmie co z pewnoscia jest wazne.
ale film ten mialby inny odbior gdyby zostal zrealizowany w europie, przez telewizje francuska albo bbc.
po pierwsze film by uwzglednil wszelkie za i przeciw. pokazal cala prawde bez ukrywania niczego. nie byloby tam bezsensownych statystyk.
po drugie, nie uslyszelibysmy o tym filmie. bylby wyswietlany na dicovery, planete itp. i tylko nieliczni by go zobaczyli. nie bylby kontrowersyjny, nie bylby tak reklamowany, i nie byloby takich dyskusji na jego temat.
w sumie warto ten film obejrzec, oczywiscie z jednym okiem lekko przymruzonym. tylko czy warto na niego wydac te kilkanascie zlotych, nie jestem tego pewien - ja na szczescie moglem obejrzec go za darmo.
-
- Początkujący(a)
zgadzam się, ale wolałbym nie wydawać kilkunastu złotych na to, żeby obejrzeć ten film w kinie (bo do kina chodzę najczęściej na filmy, które muszą mi się podobać) - poczekam, może jakimś innym sposobem go obejrzę
a, że takie recenzje - "z czapy", bo "z czapy"
- ale supersize me dostaje, no to już nie moja wina

-
- Zaczyna działać
Mnie osobiście się podobał ...widziałem go wcześniej niż w kinie ,więc "kasy nie wydałem na bilet".Ogólnie miło popatrzeć jak koleś się poświęca (nie zabija się)dla dobra nas wszystkich... i do tego tak drastycznie ! Wiadomo śmierć to kula w łeb i już bez bólu i tyle..(inni tak nie sądzą) a ty wątroba siada ,seks staje się męczący ,sól i cukier zabija nas... tak ukazano w filmie i śmię myśleć że dobrze że ktoś taki się znalazł by to nam pokazać.W sposób jaki zostało to pokazane to na chłopski rozum nie żadne rubruki czy wykresy tylko na realu...wymiotowanie po zjedzeniu Bic"macka to właśnie to! Prosto i treściwie...Film dobry.Dokumentalny wręcz...
-
- Początkujący(a)
No to nic nie stoi na przeszkodzie by tez nakrecic podobny film np o zgubnych skutkach konsumpcji "viziru" w zastepstwie platkow sniadaniowych. Widze tu nawet chetnego do zagrania (spelnienia zaszczytnej roli za ktora napewno zostanie obsypany licznymi nagrodami) ;p A tak powaznie to filmy takie sa potrzebne. U nas to by nakrecili o "biedronce".