O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
andy
- Ekspert

autor: andy » 20 sty (czw) 2005, 19:15:35
Martin Scorsese, jeden z moich mistrzów kina, jest jednym z nabardziej fascynujących reżeserów także jeżeli chodzi o jego warsztat pracy.
Skończył nie typowe studia filmowe, ale filmoznawstwo(czyli dokładnie tak jak ja

, ha, cóż za zbieg okoliczności

, tyle, że na Uniwersytecie Stanowym w Nowym Yorku a nie UJ. Od kilku lat ma własne muzeum filmu. Często zagląda tam, aby, jak sam przyznaje, podpatrzeć jak inni twórcy rozwiązali jakiś problem montażowy, dramaturgiczny.
Rewelacja.
To prawdziwy erudyta. Doskonale zna kino polskie. W jednym z wywiadów ujawnił skąd zaczerpnął pomysł na czarne okulary, w których Rober de Niro występuje w "Taksówkarzu"
http://www.martin-scorsese.net/films/ta ... index.html. Miło było to usłyszeć

Może ktoś wie?

-
seize
- Loża WSR

autor: seize » 20 sty (czw) 2005, 19:32:46
Ja juz za bardzo sie wychylam wiec moze nie bede strzelal i wybrac powinienem milczenie lub tez powiedziec Do widzenia, do jutra

-
aw
- akademiareklamy.edu.pl

Czy to chodziło seize o milczenie owiec? Czy inną postać przyrody ożywionej miałes na mysli?
A jeśli chodzi o Marcina Szkolsiezewsr to on kiedyś znalazł na ławce w Dusznikach okulary co je z chlebaka wyjąłem i przez zapomnienie nie zabrałem. Bo się spieszyłem. Na pociąg, bo zaraz był.
-
seize
- Loża WSR

autor: seize » 21 sty (pt) 2005, 00:13:25
Milczenie owiec - a to ten Bergmana tak tak dobre kino przyrodnicze o pasterzu i trzódce.
Ech te szyfry, przez nie mozna tak do konca nocy myslec i nic nie wymyslec. Ja po prostu jak mowilem lepiej wroce do wlasnych rekopisow bo jak jutro Andy zajrzy to bedzie Meksyk

-
andy
- Ekspert

Obaj Szanowni Panowie są na właściwym tropie

Mogę tylko powiedzieć, że chodzi o jeden z filmów ob. Wajdy Andrzeja. Doprawdy miło było słyszeć, jak Scorsese z niewiarygodnym szacunkiem opowiada o swojej fascynacji złotymi latami polskiego kina, czyli lata 60.
-
seize
- Loża WSR

autor: seize » 21 sty (pt) 2005, 12:31:44
Heh tylko na wlasciwym... to w takim razie z nas tylko popiół a nie zaden diament zostanie .... ech takie to ot pokolenie

-
andy
- Ekspert

Cool, Scorsese powiedział, że bardzo go ułął / zaskoczył czy coś w tym rodzaju pomysł Wajdy: Cybulski nosi w Popiele i diamencie czarne okulary.
By The Way, Francuzi już tacy uczciwi nie są; jak wiemy, a przynajmniej ja optuję za tym, pierwszym, który użył terminu "kino autorskie" mówiąc o własnej twórczości był Konwicki. Francuska Nowa Fala zagarnęła to pojecie. I skoro o Francji mowa pamiętam, jak kiedyś czekałem w czytelni na książki. Żeby nie tracić czasu sięgnąłem po pierwszą z brzegu z półki podręcznej. Była to encyklopedia francuska. Na chybił trafił otwieram, a tam pod hasłem II Wojna Światowa info, że rozpoczęła się w dniu ataku Niemiec na Francję.
Przez całe liceum i pół studiów byłem we Francji po uszy zakochany. Teraz "egzekwo" Grecy & Anglicy.
-
seize
- Loża WSR

autor: seize » 21 sty (pt) 2005, 14:09:43
No moze i tym razem poniekad zdominowalem ... ale tym razem rozciagnalem to w czasie dajac rozne podpowiedzi/naprowadzenia choc sam jak powiedzialem strzelalem - bylo to po prostu pierwsze skojarzenie - a tytul glowny zostawilem na sam koniec

hyhy