Egzamin in-real z reklamy prasowej

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

Nicole_a
Zawsze coś napisze
Zawsze coś napisze

Post autor: Nicole_a » 25 sty (wt) 2005, 18:13:15

I o to chodziło;)

Asiaaa_mi
Nowy(a)

Post autor: Asiaaa_mi » 25 sty (wt) 2005, 21:16:14

to oprocz pytan z lektur, i aspektow graficznych, co mamy przygotowac???jakies definicje ?dane?czy moze jakies statystyki?? a na zaocznych beda aspekty graficzne , czy to trzeba praktycznie reklame scharkteryzowac jak na dziennych czy moze jakies te zasady wypisac, albo style omowic na sucho???nie wiem jak mam sie przygotowac.....i ile to bedzie trwalo jakis limit czasowy?? :roll: :?:

Kesonex
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kesonex » 26 sty (śr) 2005, 09:52:04

Oczywiscie ze zdajacym a zaliczalem ustnie, niestety...

Mysle ze zdajacy nie potrzebuja zbyt wiele szczescia bo pytania sa latwiutkie:)

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Rozstrzygnięcie niektórych problemów

Post autor: s_wojtkowski » 26 sty (śr) 2005, 14:37:21

Część problemów rozstrzygnęliście sami. Krótko to podsumuję.

1. Pada pytanie
Nicole_a pisze: Ja mam pytanie. Krótkie & na temat :wink: Jakie będą pytania? :D
2. Pada odpowiedź ogólna
RafMak pisze: [Pytania będą] Krotkie i na temat :P
3. Pada dopowiedzenie uszczegóławiające oparte na doświadczeniach własnych
Kesonex pisze: Mysle ze zdajacy nie potrzebuja zbyt wiele szczescia bo pytania sa latwiutkie:)
Koniec.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Zaliczenie RP w grupach zaocznych

Post autor: s_wojtkowski » 26 sty (śr) 2005, 15:43:36

Poniższe pytania i odpowiedzi dotyczą WYŁĄCZNIE grup zaocznych.
Asiaaa_mi pisze: to oprocz pytan z lektur, i aspektow graficznych, co mamy przygotowac???
Nic więcej do zaliczenia w grupach zaocznych nie jest potrzebne. Trzeba bardzo uważnie przeczytać lektury i odpowiedzieć na kilka trudnych pytań z ich zawartości oraz wykazać się umiejętnością analizy strukturalnej ogłoszenia oraz dokonać rzeczowej oceny jakości układu graficznego reklamy prasowej na wskazanym przykładzie. To wszystko w formie pisemnej.
Asiaaa_mi pisze: czy to trzeba praktycznie reklame scharkteryzowac jak na dziennych czy moze jakies te zasady wypisac, albo style omowic na sucho???
Interesują mnie wyłącznie praktyczne umiejętności. Żadnych formułek "na sucho" (np. wypisywania zasad) nie będzie. Ciekawi mnie tylko skąd wiesz o stylach - w grupach zaocznych tego tematu nie realizowaliśmy. Więc nie będzie go na zaliczeniu.
Asiaaa_mi pisze: ...i ile to bedzie trwalo jakis limitczasowy?? :roll: :?:
Są limity czasowe: ćwiczenie z aspektów graficznych - do 30 minut; sprawdzian z lektur - do 45 minut. Ale większość osób zazwyczaj kończy wcześniej. Z różnych zresztą powodów :wink:

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Terminy egzaminów z RP

Post autor: s_wojtkowski » 28 sty (pt) 2005, 18:36:32

Myślę, że nie ma nikogo takiego kto by jeszcze nie wiedział, ale na wszelki wypadek podam tu oficjalne pierwsze terminy egzaminu z reklamy prasowej. Oto one:

Grupy SR I, SG I, TV I, FOTO I (egzamin ustny)

02 lutego (środa), w godz. 9-13
03 lutego (czwartek), w godz. 9-13 i 16-20
04 lutego (piątek), w godz. 9-13 i 16-20

[trzeba wybrać sobie jeden termin z powyższych - obowiązują zapisy na listy egzaminacyjne wiszące na tablicy informacyjnej; uwaga! nie wolno zapisywać się na egzamin, który będzie się odbywał w czasie innych zajęć czy zaliczeń - trzeba wybrać sobie termin nie kolidujący z innymi obowiązkami szkolnymi]

Grupa SG z I (egzamin pisemny)
06 lutego (niedziela), godz. 10:15

Grupy SR z I, TV z I, FOTO z I (egzamin pisemny)
06 lutego (niedziela), godz. 12:00

[nie trzeba nigdzie się zapisywać, wystarczy przyjść przygotowanym z aspektów graficznych reklamy prasowej i lektur]

Drugi termin egzaminu z reklamy prasowej (egzamin poprawkowy) będzie miał natomiast miejsce w następujących terminach:

Grupy SR I, SG I, TV I, FOTO I (egzamin ustny)
09 lutego (środa), godz. zostaną podane w terminie późniejszym

Grupa SG z I (egzamin pisemny)
13 lutego (niedziela), godz. 10:15

Grupy SR z I, TV z I, FOTO z I (egzamin pisemny)
13 lutego (niedziela), godz. 12:00

Wpisów do indeksów z reklamy prasowej będę dokonywał w nastepujących terminach:

Grupy dzienne - wpisy indywidualne bezpośrednio po skończonym egzaminie

Grupy zaoczne - 13 lutego (niedziela):
- dla osób, które zdały w pierwszym terminie wpisy grupowe o godz. 10:15 (SG z I) i 12:00 (SR z I, TV z I, FOTO z I)
- dla osób, które zdały w drugim terminie bądź nie zdały w ogóle wpisy grupowe o godz. 17:00

Czuj duch!

kajka
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: kajka » 01 lut (wt) 2005, 09:49:34

Mam pytanko co do egzaminu z lektur!
Jeśli mają one być szczegółowe to czy np. trzeba będzie wymienić wszystkie cechy dobrego sloganu naliczyłam ich 15. Co będzie jak pominę np.6?
Drugie pytanie :
Wymienić rodzaje sloganów jest ich aż 17 ? Czy raczej przytoczyć przykład do konkretnego rodaju sloganu.
A czy należy znać nazwy instytucji lub nazwiska osób przeprowadzających badania nad reklamami i wszystkie inne które mnie straszliwie wkurzają. Lepiej żeby takich pytań nie było.
Pytam dlatego ,że nie wystarczy zwyczajnie przeczytać i iść na egzamin.
Jeszcze jedno !
Ile będzie pytań z lektur,( bo musiałam" być czym innym zajęta" )skoro nie usłyszałam ? Dzięki za szybką odpowiedz :)
Pozdro...

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Pytania z lektur [RP]

Post autor: s_wojtkowski » 01 lut (wt) 2005, 14:32:13

kajka pisze:Mam pytanko co do egzaminu z lektur!
Jeśli mają one być szczegółowe to czy np. trzeba będzie wymienić wszystkie cechy dobrego sloganu naliczyłam ich 15. Co będzie jak pominę np.6?
Pytania maja różny stopień szczegółowości. Ale żadne nie jest złośliwe. Szczegółowe pytanie może dotyczyć tylko ważnej kwestii.
Jeżeli spośród 15 cech dobrego sloganu wymienisz i krótko skomentujesz choć połowę - będzie bardzo dobrze.
kajka pisze: Drugie pytanie: Wymienić rodzaje sloganów jest ich aż 17 ? Czy raczej przytoczyć przykład do konkretnego rodaju sloganu.
Jest podobne pytanie, ale chodzi w nim o wymienienie i krótkie omówienie przykładowych (dobranych przez odpowiadającego) kategorii sloganów. Jeżeli wymieniłabyś choć trzecią część z opisanych w "Budzyńskim" i jeszcze potrafiła zilustrować to przykładami - będzie bardzo dobrze.
kajka pisze: A czy należy znać nazwy instytucji lub nazwiska osób przeprowadzających badania nad reklamami i wszystkie inne które mnie straszliwie wkurzają. Lepiej żeby takich pytań nie było.
Lepiej, żeby takich pytań nie było :wink:
Nazwiska osób? W którym tekście? Nie wiem o czym mowa - może masz zły zestaw lektur?
Nazwy największych instytutów w Polsce, które zajmują się badaniem czytelnictwa prasy i percepcją reklamy prasowej powinny być znane z zajęć (mat. pom. nr 53-55). [Uwaga ta dotyczy wyłącznie grup dziennych.] Mogę o nie zapytać na egzaminie ustnym w grupach dziennych, ale nie jest to pytanie z lektur. Jeśli odpowiadający wymieniłby nazwę instytutu, który realizuje obecnie Polskie Badania Czytelnictwa i jeszcze dwa-trzy inne ośrodki badawcze - będzie bardzo dobrze.

kajka
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: kajka » 01 lut (wt) 2005, 19:39:36

Dzięki bardzo za odpowiedz. :)
Ciekawe jak to będzie bo zaczynam mieć mętlik w głowie :roll:
Pozdrawiam

RafMak
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Re: Pytania z lektur [RP]

Post autor: RafMak » 01 lut (wt) 2005, 20:08:31

wojtkowski pisze:
[Uwaga ta dotyczy wyłącznie grup dziennych.]
eXtra :/

wojtkowski pisze: Mogę o nie zapytać na egzaminie ustnym w grupach dziennych, ale nie jest to pytanie z lektur. Jeśli odpowiadający wymieniłby nazwę instytutu, który realizuje obecnie Polskie Badania Czytelnictwa i jeszcze dwa-trzy inne ośrodki badawcze - będzie bardzo dobrze..
A jesli wymienie pewna gazete ktora ma zamiar przeprowadzic badania czytelnictwa na najblizszych targach ksiazki to bedzie sie liczylo?:)

yoasia
Nowy(a)

Post autor: yoasia » 03 lut (czw) 2005, 09:42:58

Mam pytanko co do materiałów <lektur> otrzymanych podczas ostatniego zjazdu zaocznych.
Tekst Ogilviego "Reklama prasowa: w oczekiwaniu na renesans" cz. 2. --w moim egz. brakuje strony 50. Czy to zamierzony manewr (na tej stronie nie bylo nic ciekawego :wink: ) czy mój zestaw jest wadliwy ? 8)

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Nie-wadliwy Ogilvy

Post autor: s_wojtkowski » 09 lut (śr) 2005, 21:33:02

yoasia pisze: Tekst Ogilviego "Reklama prasowa: w oczekiwaniu na renesans" cz. 2. --w moim egz. brakuje strony 50. Czy to zamierzony manewr (na tej stronie nie bylo nic ciekawego :wink: ) czy mój zestaw jest wadliwy ? 8)
Twój zestaw jest w porządku. Ponieważ jest to xerokopia fragmentu książki, który ukazał się na łamach prasy (konkretnie miesięcznika branżowego Brief), wyrzucono z niej stronę reklamową dzielącą ten tekst. Nawet ja już nie pamiętam co to była za reklama. Więc i Ty zapomnij o stronie 50 :D

kamil_pld
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: kamil_pld » 19 sty (czw) 2006, 11:41:20

Tak btw. juz w tym temacie, ale prawde Slawek mowil, tekst Ogilvy'ego czyta sie jednym tchem, po ludzku napisane i przyjemne.

Zavadczak
Nowy(a)

Post autor: Zavadczak » 19 sty (czw) 2006, 17:00:12

Coś tam słyszałem że trzeba wiedzieć który autor co napisał.
W związku z tym - pierwsza lektura jest Kahla czy Budzyńskiego?
Nie wiem czy ja zgubiłem tą kartkę z imionami, czy wogóle takiej nie bylo czy może nie słuchalem jak było to omawiane na wykładzie...

Więc która odpowiedź jest właściwa?

1) Pierwsza to Kahl a druga to Budzyński
2) Odwrotnie

Zavadczak
Nowy(a)

Post autor: Zavadczak » 19 sty (czw) 2006, 17:00:59

Coś tam słyszałem że trzeba wiedzieć który autor co napisał.
W związku z tym - pierwsza lektura jest Kahla czy Budzyńskiego?
Nie wiem czy ja zgubiłem tą kartkę z imionami, czy wogóle takiej nie bylo czy może nie słuchalem jak było to omawiane na wykładzie...

Więc która odpowiedź jest właściwa?

1) Pierwsza to Kahl a druga to Budzyński
2) Odwrotnie

P.S Tylko proszę mnie nie ochrzaniać ze nie wiem bo nie przeczytałem jeszcze tej "Reklamy" Jacka Kahla! Jest jeszcze czas!

ODPOWIEDZ