POMOCY!!!

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
kuziol
Nowy(a)

POMOCY!!!

Post autor: kuziol » 03 lut (czw) 2005, 21:04:25

Jestem tegorocznym maturzysta, moj temat z polskiego na czest ustna to: "Scharakteryzuj roznorodne srodki oerswazji jezykowej stosowane w reklamie." Byłbym wdzieczny za wszelkie informacje gdzie moge uzyskac jakiekolwiek wiadomosci na ten temat. (pozycje ksiazkowe, linki itp.)

RafMak
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: RafMak » 03 lut (czw) 2005, 23:46:29

na ile stron trzeba takie cos napisac?

P.S Nie wiem w jakich ksiazkach, ale zobacz sobie reklame mediamarkt, posluchaj reklamy yyy opla? (ten co ma najnizsze ceny do soboty:P)przemysl co, jak i dlaczego, a potem napisz, ze dwie kartki z takich przemyslen juz powinny wyjsc :D

andy
Ekspert
Ekspert

Post autor: andy » 04 lut (pt) 2005, 10:14:51

Możesz rzucić tu okiem <a href="http://republika.pl/andman/ad_book.doc" target="_blank"> na taki esej</a> gdzie masz jeszcze kilka źródeł bibliograficznych. Ponadto polecam

Dorfles G., 1973: Reklama: retoryka a semantyka. Przeł. T. Jekiel, J. Wojnar, [w:] Człowiek zwielokrotniony. Warszawa.

Eco U., 1972: Kilka weryfikacji: komunikat reklamowy. Tłum. A. Weinsberg. [w:] Pejzaż semiotyczny. Warszawa.

Spitzer L., 1980: Amerykańska reklama jako sztuka popularna. Przeł. K. Biskupski, [w:J] Język i społeczeństwo, red. M. Głowiński. Warszawa.

(to stare teksty, ale rewelacyjne, stare ale jare, oldies but goldies ;-)

No i "Język na sprzedaż" Jerzego Bralczyka

O tym powstały prawdziwe opasłe tomy, ale z grubsza język reklamy kreuje świat doskonały, można go z mitami, bogami z Olimpu porównywać. Ponadto świat konsumpcji. To może najważniejsze.
Często wmawia nam problemy i podsuwa rozwiązania, zawsze takie same: kup produkt (jakiśtam), twój problem zniknie, a nawet sprawi, że staniesz się szczęśliwy / szczęśliwa.

Można i warto sięgnąć także do eseju Erici Jong, amerykańskiej feministki, która, w którymś z numerów Literatury na świecie napisała "Lęk przed lataniem" (mam nadzieję, że dobrze pamiętam).

Literatura jest bardzo bogata, prawdopodobnie najlepsze źródła są raczej w formie tradycyjnej, a nie w zasobach internetowych.
Ostatnio zmieniony 15 lut (wt) 2005, 11:12:27 przez andy, łącznie zmieniany 1 raz.

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 04 lut (pt) 2005, 12:39:48

Ja to mam chyba jakies deja vu ;) :D

andy
Ekspert
Ekspert

Post autor: andy » 04 lut (pt) 2005, 12:47:54

Nie Sinar, to ja skopiowałem niedawną własną odpowiedź, bowiem wydaje mi się, że może być pomocna także w tym wypadku.

Skoro się już sprawdziła ta informacja (sądząc po odpowiedzi), to dlaczego jej nie powtórzyć, nawet w dosłownym brzmieniu - tak pomyślałem. I jak pomyślałem, tak też uczyniłem :-D
Mam nadzieję, że tym razem też będzie pomocna :-)

aw
akademiareklamy.edu.pl
akademiareklamy.edu.pl

wiarygodność przekazów reklamowych

Post autor: aw » 12 lut (sob) 2005, 22:29:58

osobiście polecałbym książki prof. Bralczyka "Język na sprzedaż" i Ewy Szczęsnej "Poetyka przekazów reklamowych" - już zreszta o niej na forum wspominaliśmy.
Na Twoim miejscu skupiłbym się na metodach uwiarygadniania przekazów reklamowych przy pomocy różnych form perswazji i sztuczek językowych - to bardzo interesujacy i atrakcyjny - pod kątem egzaminatorów - temat.

otmox
Nowy(a)

A co internetu nie masz??

Post autor: otmox » 15 lut (wt) 2005, 10:35:09

Wejdz na google wiem ja też się tam wkurzam bo czasami są take żeczy które nawet byś nie chciał znaleść ale szukaj ja szukałem strony i znalazłem 2 dni szukałem. A ty na kiedy to musisz mieć?

ODPOWIEDZ