:: Praca Maturalna ::

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
cactus
Nowy(a)

:: Praca Maturalna ::

Post autor: cactus » 09 lut (śr) 2005, 20:33:40

... wiem, ze to głupio wygląda - temat o pracy maturalnej na forum WSR, ale ja niestety ten wspaniały dzien w życiu mam jeszcze przed sobą :D
teraz konkrety...
Pisze mature z j. polskiego na temat obrazu świata kreowanego przez reklamy i zaracam się do Was jako ludzi o b0ogatej wiedzy na ten temat o pomoc... pomoc polegajacą na dostępie do materiałów reklamowych, czyli zwykłych reklam... niestety wyzbyłem się z domu wynalazku technicznego zwanego "magnetowid" i niemoge nagrać sobie reklam z telewizji - dlatego potrzebuje reklamy zgrane juz na komputer - ogólnie to interesują mnie teraz tylko reklamy, ponieważ prace jako samą w sobie już niemal kończe - no chyba ze ktoś piosał z Was na identyczny temat to z chęcią z nim porozmawiam o tym i owym...
Jeśli chodzi natomiast o te reklamy to liczą się przedewszystkim reklamy wizualne ale nie filmy, zwykłe "plakaty" dlatego jeśli ktoś z Was ma jakieś tego typu reklamy na kompie to będę bardzo wdzięczny jeśli zechce mi pomóc... oczywiście jeśli ktoś ma jakieś filmy reklamowe to też z chęcią z nich skorzystam... pozdrawiam wszystkich i być może spotkamy się za pare miesięcy bo tematyka reklamy jest mi bardzo bliska:P

... z góry wielkie dzięki za chęć pomocy...
zapomniałbym o kontakcie:
GG: 5496934
mail: cactus_ss@o2.pl

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 09 lut (śr) 2005, 20:41:10

Jejku ja na tym forum widzialem juz post o podobnej tresci tylko nei pamietam gdzie :( I wlasnie tam byla podana literatura z jakiej ewentualnie moglbys skorzystac. Poszperaj troszke wsrod tematow na forum a na pewno znajdziesz. Przykro mi ze nei moge pomoc wiecej....

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 09 lut (śr) 2005, 21:02:24

aw
akademiareklamy.edu.pl
akademiareklamy.edu.pl

Post autor: aw » 10 lut (czw) 2005, 00:40:49

cactus - poszukaj w czytelni jakiejś miesięcznika PRESS - co miesiąc na płycie wypuszcza pokaźny zbiór reklam
PS
acha, i jeszcze oglądaj TV ;) - czasem się tam jakas reklama zdarzy

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 10 lut (czw) 2005, 00:46:34

Artur niekoniecznie jest jeden kanal w ktorym nei widzialem ani jednej reklamy :D 8) tak, tak to Mango TV :D Jeszcze nigdy nei przerwali mi programu pokazujac jakies reklamy :) Cactus omijaj Mango tv!

aw
akademiareklamy.edu.pl
akademiareklamy.edu.pl

reklama twój wróg

Post autor: aw » 10 lut (czw) 2005, 01:00:06

No tak, mango heya banana imponujący widok - o tym zapomniałem; dodam, ze jeszcze w nocy na róznych kablowych kanałach też wartki strumyk programów interesujących nadciąga, co nic nie maja wspólnego naturalnie z omawianymi paskudnymi reklamami

bugs
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: bugs » 10 lut (czw) 2005, 01:41:58

aw pisze:... poszukaj w czytelni jakiejś miesięcznika PRESS - co miesiąc na płycie wypuszcza pokaźny zbiór reklam
PS
acha, i jeszcze oglądaj TV ;) - czasem się tam jakas reklama zdarzy
nio taaaak reklama telewizyjna przede wszystkim, co nie aw? hihihi

cactus
Nowy(a)

Post autor: cactus » 10 lut (czw) 2005, 09:46:31

hmm dzieki właśnie zassałem pare reklame z Press'a :D
....co do tych TV, to napisałem że niestety wyzbyłem się "magnetowidu" i niemam na czym nagrać reklam, ale chyba od kogoś pożycze na jedną nocke i zrobie sobie romantyczny wieczór z reklamami:D
...narazie mam pokaźny zbiór reklam (push-up) flashowych, ale ciagle zbieram bilbordy i filmiki.
W zasadzie teraz bardzo zależy mi reklamach z akcji społecznych, typu "przemoc w rodzinie" te takie "bo zupa była za słona", więc jak ktoś ma namiar na taką reklame to greattings my sen sei...
Pozdrawiam i raz jeszcze dzieki za to co juz mam...

aw
akademiareklamy.edu.pl
akademiareklamy.edu.pl

Post autor: aw » 10 lut (czw) 2005, 13:00:28

może wejdź do naszej galerii tam znajdziesz kilka reklam niewątpliwie przydatnych

andy
Ekspert
Ekspert

Post autor: andy » 15 lut (wt) 2005, 11:13:18

Możesz rzucić tu okiem <a href="http://republika.pl/andman/ad_book.doc" target="_blank"> na taki esej</a> gdzie masz jeszcze kilka źródeł bibliograficznych. Ponadto polecam

Dorfles G., 1973: Reklama: retoryka a semantyka. Przeł. T. Jekiel, J. Wojnar, [w:] Człowiek zwielokrotniony. Warszawa.

Eco U., 1972: Kilka weryfikacji: komunikat reklamowy. Tłum. A. Weinsberg. [w:] Pejzaż semiotyczny. Warszawa.

Spitzer L., 1980: Amerykańska reklama jako sztuka popularna. Przeł. K. Biskupski, [w:J] Język i społeczeństwo, red. M. Głowiński. Warszawa.

(to stare teksty, ale rewelacyjne, stare ale jare, oldies but goldies ;-)

No i "Język na sprzedaż" Jerzego Bralczyka

O tym powstały prawdziwe opasłe tomy, ale z grubsza język reklamy kreuje świat doskonały, można go z mitami, bogami z Olimpu porównywać. Ponadto świat konsumpcji. To może najważniejsze.
Często wmawia nam problemy i podsuwa rozwiązania, zawsze takie same: kup produkt (jakiśtam), twój problem zniknie, a nawet sprawi, że staniesz się szczęśliwy / szczęśliwa.

Można i warto sięgnąć także do eseju Erici Jong, amerykańskiej feministki, która, w którymś z numerów Literatury na świecie (1983) napisała "Lęk przed lataniem" (mam nadzieję, że dobrze pamiętam).

Literatura jest bardzo bogata, prawdopodobnie najlepsze źródła są raczej w formie tradycyjnej, a nie w zasobach internetowych

cactus
Nowy(a)

Post autor: cactus » 02 maja (pn) 2005, 13:59:25

hehehe dobra jak to mówią: "Zakuć, zdać, zapomnieć!" :D

Mozna ten temacik zamknąć :D Maturka ustna za mną i to w świetnym stylu :D Raz jeszcze dzięki wszystkim co podali mi jakiegoś linka, albo pozycje bibliograficzną - Dzięki ObrazekObrazekObrazek

ODPOWIEDZ