"Wolontariat Europejski to druga Akcja edukacyjnego programu Unii Europejskiej MŁODZIEŻ. Finansuje projekty opracowane dla pełnoletnich młodych ludzi z zagranicy przez organizacje i instytucje z krajów uczestniczących w Programie MŁODZIEŻ. Umożliwia wyjazd wolontariuszy do pracy społecznej w innych krajach oraz goszczenie wolontariuszy z innych krajów europejskich w Polsce. Wolontariusze pracują społecznie na rzecz zagranicznej organizacji o charakterze niekomercyjnym. Dzięki temu zdobywają doświadczenie, poznają nowych ludzi i inne kultury.
Kto może uczestniczyć w programie
Organizacją wysyłającą wolontariuszy może zostać organizacja pozarządowa, władze lokalne lub każda inna instytucja nie nastawiona na zysk np. organizacja studencka, samorząd szkolny, dom kultury itp.
Organizacją goszczącą wolontariuszy może zostać także jedna z wymienionych wyżej instytucji, jeśli opracuje projekt, który zostanie zaakceptowany przez komitet selekcyjny w Brukseli i umieszczony w internetowej bazie danych Wolontariatu Europejskiego.
Wolontariuszami mogą zostać młodzi ludzie w wieku od 18 do 25 lat. Aby wyjechać na wolontariat, trzeba znaleźć projekt zgłoszony przez zagraniczną organizację. Później należy zgłosić się do jednej z polskich organizacji wysyłającej wolontariuszy. "
Pieniedzy sie za to praktycznie nie dostaje, ale za to ma sie zagwarantowany posilek, ubezpieczenie i zakwaterowanie.
Wiecej info: http://www.funduszeonline.pl/strony/1/i/832.php
Czy ktos moze spotkal sie juz z takim rodzajem akcji i moze wiecej na ten temat powiedziec?
Akcja humanitarna
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
- Zaczyna działać
-
- Nowy(a)
Działałem w ramach Akcji 3 programu MŁODZIEŻ. Z A2 nie korzystałem ale z tego co wiem od znajomych, którzy wyjeżdzali na wolontariat europejski, nie ma się czego bać. Jeżeli szukasz konkretnych informacji, wejdź na www.youth.org.pl - to strona Narodowej Agencji Programu Młodzież. Znajdziesz tam kontakt do fundacji i wszystkiego się dowiesz. Ludzie z obsługi programu są spoko więc pytaj o wszystko. Jeżeli będziesz chciał, to prawdopodobnie zorganizują Ci spotkanie z wolontariuszami, którzy korzystali z A2.
Jeżeli interesujesz się innymi formami wolontariatu oraz działaniami młodzych ludzi odsyłam na strony
www.wolontariat.pl
www.inspiracja-aktywacja.org.pl
www.ngo.pl
Jeżeli interesujesz się innymi formami wolontariatu oraz działaniami młodzych ludzi odsyłam na strony
www.wolontariat.pl
www.inspiracja-aktywacja.org.pl
www.ngo.pl
-
- Nowy(a)
polecam
aktywnym poszukującym kasy na realizację swoich pomysłów polecam jeszcze www.pcyf.org.pl
Polska Fundacja Dzieci i Młodzieży rozpoczęła właśnie kolene edycje programów "dobre pomysły" i "make a connection - przyłącz się". W ramach tych akcj PFDiM udziela dotacji na realizację nowatorskich proektów.
W razie pytań o PFDiM i ich programy służę pomocą.
Polska Fundacja Dzieci i Młodzieży rozpoczęła właśnie kolene edycje programów "dobre pomysły" i "make a connection - przyłącz się". W ramach tych akcj PFDiM udziela dotacji na realizację nowatorskich proektów.
W razie pytań o PFDiM i ich programy służę pomocą.