E-mail, spam i wirusy

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
andy
Ekspert
Ekspert

E-mail, spam i wirusy

Post autor: andy » 23 lut (śr) 2005, 17:36:07

A może mała zabawa w ranking? ;-)

Od wielu lat, odkąd moje maila są publiczne dostaję masę badziewia.

a) strony z jakimiś casinami itp., ofertami o 1 mln. USD
b) ktoś mi pociska newsletter, ale nie potrzebne jest potwierdzenie, żeby się wypisać musisz w jakieś linki klikać
c) skrzynka informuje mnie (coś w tym rodzaju) albo odbierzesz tego maila i masz wirusa, albo nie odbierzesz

Co do punktu c) pesymiści / analitycy wieszczą, że plaga wirusów może spowodować, że ...korespondencja mailowa zniknie z internetowego krajobrazu.

Co do skrzynki firmowej WSR dziennie dostaję w sumie z punktów a) b) c) ok. 12 takich "maili".

Czy Ciebie także dręczą świry "z drugiej strony kabla"? :mrgreen:

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 23 lut (śr) 2005, 17:42:20

Tez ... ale ja wychodze z zalozenia : nie czytac, nie otwierac, nie odpowiadac, nie uzywac opcji 'unsubscribe' [bo to tylko pokazuje ze adres jest aktywny], nie otwierac zalacznikow itd. itp. jezeli adres nadawcy jest mi 'nieznany' :]

adacho
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: adacho » 23 lut (śr) 2005, 18:34:10

Ja tak srednio raz na dwa dni wygrywam milion dolcow na takich loteriach. Troche juz mi sie tej kasiory n koncie odlozylo :wink:
Ale najwiecej jest spamu z jakiegos WSR, ktore mnie caly czas informuje o odpowiedziach na jakies topiki na jakims forum. Dziadostwo! :lol:
--------------------------------------------------------------------------------
FROM THE DESK OF THE PROMOTIONS MANAGER
IDAHO INTERNATIONAL PROMOTION AWARDS DEPARTMENT
Ref. Number: 132/756/4534
Batch number: 638901527-IDB/05
Security Code:ID(08)(67)(24)(68)CCC

Reply E-mail:dptclaim2005@netscape.net

Sir/ Madam,

We are pleased to inform you of the Idaho international lottery winners result programmes held on
22nd febuary 2005. Your e-mail address was attached to ticket number(27)(36)(52)(45)(09)IDL with
your serial number 3772-554 drew you a lucky number 3-14-18-23-31-45 which consequently won in the
first category, you are therefore been approved for lump sum pay out of US$1,000,000 (One million
United states Dollars) CONGRATULATIONS ! ! !

Due to mix up of some numbers and names, you are advised to keep your
winning information confidential until your claims has been processed and your money remitted to
your nominated bank. This is part of our security protocol to avoid double claims and unwarranted
abuse of this programme by some participants. All participants were selected through an e-mail
balloting system. drawn from over 30,000 company and 20,000,000 individual email addresses and names
from all over the world.This promotional programme takes place every three years. This lottery was
promoted and sponsored by EDF, Internet service provider, Association of software producers and
Idaho Board of Director In Europe and America. We sincerely hope that with part of your winning, you
will take part
in our next year US$20 million international lottery.
To file for your claim, please contact our fiducial agent:

DR.STEVE BROWN.
E-mail address:dptclaim2005@netscape.net
Tel: 0031 615-645-130

Remember, all winning must be claimed not later than 15 days after the receipt of this notice.Please
note, in order to avoid unnecessary delays and complications,remember to quote your reference number
and batch number in all correspondence. Furthermore, should there be any change of address do inform
our Processing claim agent as soon as possible.

Once again congratulations .

Best regards,
Mrs.TERESA DESH
International Lottery coordinator.

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 23 lut (śr) 2005, 19:00:28

Ja mam dwie skrzynki jedna sluzy mi za ogolnodostepny smietnik do ktorego przychodzi co, kiedy i jak chce a druga dostepna tylko dla osob ktorym podalem maila i zero spamow itp. itd. Logiczne jak sie ma poczte za free to sie nei ma co dziwic ze spamow jest od groma na tym polega darmowa poczta. A co do reszty spamow to poprostu nei ustrzeze sie czlowiek przed zostawianiem po sobie sladow w postaci cookies :?

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 23 lut (śr) 2005, 19:06:46

Cookies hmm ...
znaczy to powiem tak jezeli upatrujesz winy w cookiesach to polecam Firefoxa i ustawienie ze o kazde cookie ma pytac i np. dodawac do listy dozwolonych lub na przyszlosc ignorowac ;)

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 23 lut (śr) 2005, 19:11:08

Juz mowilem mi smiecie nei przeszkadzaja niech sobie przychodza i tak moga mi guzik zrobic bo nie uzywam Outlooka a obydwa "tempy" sa zabezpieczone. Poza tym nie lubie Firefoxa podobnie jak Mozzilli, Netscape'a itd.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 23 lut (śr) 2005, 19:22:32

Coz pewne rzeczy czy to w Outlooku, czy Bat'ie czy jakims innym dzialaja tak samo ... a skoro swego czasu bylo duzo szumu o wirusach w plikach jpg i bledach w bibliotece GDI+ to czy napewno 'guzik moga' to ja bym juz nie byl pewien ;)

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 23 lut (śr) 2005, 19:27:56

Do tej pory nigdy mi sie zaden wirus nie przedostal przez poczte wiec widocznie "moga mi guzik" Nie uzywanie Outlooka and other shitty stuff like this powoduje ze Ci sie poczta nei sciaga na dysk....

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 23 lut (śr) 2005, 19:42:14

Zycze by tak pozostalo. A co do aleternatywnych programow to taki Pine tez ma swoje zalety i to duzo chyba wieksze niz nawet takie panele do poczty przez www. Ale wszystko zawsze warto sobie dopasowywac do wlasnego trybu. Niektorzy siedza i na OutlookExpress i do dzis dnia maja sie dobrze bez zadnych infekcji.

ODPOWIEDZ