Potrzebuję pomocy na ustną !! Pomóżcie !!

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Marcin_wodzisław

Potrzebuję pomocy na ustną !! Pomóżcie !!

Post autor: Marcin_wodzisław » 06 mar (ndz) 2005, 11:53:14

Mój temat brzmi: "Adaptacje filmowe dzieł Szekspira". Możecie mi pomóc jakoś w tym temacie ? Szukam jakiś analiz filmów: "Tytus Andronicus", "Romeo i Julia" oraz "hamlet". nie wiecie przypadkiem, gdzie moge znaleźć jakieś opracowania tych filmów? A może wy mi pomożecie?
Marcin

andy
Ekspert
Ekspert

adaptacja filmowa

Post autor: andy » 06 mar (ndz) 2005, 12:39:51

Jednym z najciekawszych twórców filmowych wersji dzieł Szekspira jest Irlandczyk z Wielkiej Brytanii Kenneth Branagh.

Oto przykłady jego adpatacji:

Hamlet - 1996
Otello (Othello) - 1995
Wiele hałasu o nic (Much Ado About Nothing) - 1993
Henryk V (Henry V) - 1989

Za Szekspira zabierali się także Roman Polański, Akira Kurosawa,

Julie Taymor w 1999 roku nakręciła "Tytusa Andronicusa" z niezła obsadą:

Tytus Andronikus: Anthony Hopkins
Tamora: Jessica Lange

Nie mam wszystkich informacji (dziś niedziela :-)

ale bardzo ciekawą informację o dwóch adaptacjach rewelacyjnych Szekspira napisała Justyna Dąbrowska, doktorantka z UJ:

"Kolejną propozycją jest film o zupełnie innej tonacji - Makbet w reżyserii Orsona Wellesa. Obraz powstał w 1947 roku i - co wydaje się niemożliwe - nakręcono go w ciągu... 20 dni. Welles skupił się na ukazaniu historii jako bezwzględnego, bezsensownego i fatalistycznego żywiołu, z którym nie da się walczyć a także na takim spojrzeniu na bohaterów tragedii (dominuje - rzecz jasna - Lady Makbet), które pokazuje ich okrucieństwo i barbarzyńskie metody postępowania oraz załamanie się wiary w człowieka. Akcja została umieszczona w (nieznanym bliżej) dzikim i odległym w czasie kraju. Welles sprawił, że postacie Szekspira przeniosły się w okres "pierwotnej dzikości" - są prymitywne i kierują się jedynie instynktem. Zarzucano reżyserowi - jak zwykle w takich wypadkach - zbyt swobodne potraktowanie materii dramatu, ale pamiętać trzeba, że adaptacja powstała dwa lata po drugiej wojnie światowej i że jest przede wszystkim wyrazem osobistych niepokojów i refleksji Wellesa.

Ostatnim punktem "podróży z Szekspirem" będzie film Akiry Kurosawy, również adaptacja Makbeta p.t. Tron we krwi. Obraz powstał w 1957 roku i pochodzi z tego okresu twórczości japońskiego reżysera, w którym stworzył on swoje najwybitniejsze dzieła. Tron we krwi dotyczy przede wszystkim rozważań na temat istoty zła oraz możliwości ocalenia świata wobec istnienia czy raczej - czynienia - zła. Kurosawa odczytał Makbeta przez japońską tradycję teatralną - przez teatr nō. Pozwoliło to na nieco inny sposób wniknięcia w psychikę bohaterów, udręczonych nieustającym - a rozpoczętym przez samych siebie - kołowrotem zbrodni. Niezwykłą rolę odgrywa w tym filmie operowanie światłem i cieniem oraz ciszą - wszystko jest elementem świata utkanego przez reżysera."

Jeśli możesz daj jeszcz znać we wtorek, na pewno sporo znajdę :-D

rafalek999
Nowy(a)

Post autor: rafalek999 » 06 mar (ndz) 2005, 15:31:56

a próbowałes w GOOGlE wpisać -

recenzja + "tytuł filmu którego szukasz"

:)

andy
Ekspert
Ekspert

wyszykiwarki a wiedza

Post autor: andy » 06 mar (ndz) 2005, 16:42:25

Rafałek, a Ty próbowałeś byłeś? (To czas zaprzeszły :mrgreen: )

Nie miej mi za złe proszę tej odpowiedzi, ale to nie jest forum o nazwie obsługa wyszukiwarek. To doskonale znamy. My jednak, w WSR, oferujemy wiedzę, informacje, i takie tam :D

Gość

Post autor: Gość » 06 mar (ndz) 2005, 16:52:42

sorry... nastepnym razem sam znajde te recenzje i podesle gotowe linki.... mnie po prostu wkurza że tutaj ludzie przychodza z problemami w stylu nie " jakos nie moge napisać tej pracy maturalnej, napiszecie ja za mnie???"

Gość

Post autor: Gość » 06 mar (ndz) 2005, 16:55:59

rafalek999
Nowy(a)

Post autor: rafalek999 » 06 mar (ndz) 2005, 17:01:20

a to drugi : http://64.233.183.104/search?q=cache:4f ... lr=lang_pl

mam nadzieje ze teraz bede DOBRY WUJEK...

rafalek999
Nowy(a)

Post autor: rafalek999 » 06 mar (ndz) 2005, 17:07:29

JAK TAK SZUKAŁEM CI TYCH FILMÓW TO ZAUWAŻYŁEM ŻE CZESĆ Z NICH JEST WPOŁCZESNYMI ADAPTACJAMI UTORÓW SZEKSPIRA, NP ROMEI I JULIA CZY HAMLET, WARTO DO TEGO NAWIAZAĆ W PRACY, NP "PRAWDY ZAWARTE W UTWORACH SZEKSPIRA SA PONADCZASOWE, I POMIOMO UPŁYWU WIEKÓW MOZEMY JE Z ŁATWOSCIA ZAOBSERWOWAĆ W NASZYCHG CZASACH..." - PIEKNE TO TO MOZE NIE BYŁO ALE CHYBA WIESZ O CO CHODZI....

Marcin_wodzisław

Post autor: Marcin_wodzisław » 07 mar (pn) 2005, 19:22:23

Andy i Rafalek999 dziękuję za pomoc, jak macie coś jeszcze, aby mi przekazać to dawajcie, bo napewno to wykorzytsam. Niewiecie tez przypadkiem, z kąd mogę ściągnąć takie filmy?? Ja mam akurat modem, ale koledzy napewno by mi pomogli. Więc jeśli macie takie linki to napiszcie, a wykorzystam. Z góry dzięki za wszystko.

rafalek999
Nowy(a)

Post autor: rafalek999 » 07 mar (pn) 2005, 21:03:11

uczciwie by było gdybys poszedł do wypożyczalni i je wszytkie wypozyszczył... :wink:
... nieuczciciwe mozesz spróbować (tzn twoi koledzy moga) sciagnać jez z sieci, najpopularniejsze sa programy (do sciagania, ale o tym chyba kazdy wie) :kazaa, DC++ oraz eMULE, i ten własnie sposób ci polecam...

ps ...miałem podobny temat do wyboru, ale mysłąłem ze bedzie z tym wiecej problemu... teraz załuje moze ze go nie wzięłem,

ps najlepiej jak bys posciagał z sieci reklamy filmów (takie zapowiadacze które sa puszczane przed filmami w kinie oraz w TV po to aby zachecic ludzi żeby poszli na ten film), sa w nich zawarte najciekawsze sceny, moim zdaniem nie ma sensu zebys puszczał wszystkie filmy na przentacji :twisted:
dlatego wydaje mi sie ze kilka takich reklam filmów puszczonaych przed twoja wypowiedzia (albo w trakcie) ozywiło by prezentacje...

Marcin_wodzisław

Post autor: Marcin_wodzisław » 08 mar (wt) 2005, 08:50:41

Dzięki rafał za pomoc, ale gdzie można znaleźć takie reklamówki? Masz może jakieś linki do takich reklamówek?

rafalek999
Nowy(a)

Post autor: rafalek999 » 08 mar (wt) 2005, 15:03:43

nic konkretnego nie mam... ale wiesz wszystkie filmy któe wymieniłes sa produkcjami zagranicznymi, a wiec nie jest tak zle, bo o ile chodzi o polskie reklamówki do filmów to nikt takich śmieci w na serwerach nie trzyma naogół, w USA czy w europie zachodniej mozna takie reklamówki zapewne znależć... (ale beda to własnie gownie zagreaniczne filmy, a takich przeciez szukasz) tylko trzeba umiejetnie poszukać
i tu masz dwa wyjscia:

1: sprówoać poszukać na stronach www ( polskich i nietylko) przeznaczonych dla kinomaniaków, tam z tego co wiem bywaja recenzje a czasem nawet własnie takie skróty filmów do sciagniecia, byc moze istnieja tez takie strony www które sa bankiem takich reklamówek (raczej nie poslkie strony)

2: szukać poprzez programy P2P (kazaa, emule DC++) poprostu wpisz tytuł filmu (najlepiej w jezyku angielskim, gdyz czesto wystepujace polskie tytuły nie sa dokładnym tłumaczeniem) i co wazne ogranicz szukanie plików do nie wiekszych niz np 100mb, bo inaczej to wywali ci spis całych filkmów a te sa przeciez nie potrzebne, mysle że taka reklamówka ma nie wiecej niz 100mb dlatego takie ograniczenie ułatwi szukanie

jolan

;P

Post autor: jolan » 16 mar (śr) 2005, 22:24:39

no ładnie :) podobny temat tyle że ja skupiłam się na samym "Hamlecie" :)

Gość

Post autor: Gość » 02 mar (czw) 2006, 13:01:47

Gość

Post autor: Gość » 02 mar (czw) 2006, 13:01:50

ODPOWIEDZ