Twórcze wykorzystanie języka literackiego w świecie reklamy
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
Twórcze wykorzystanie języka literackiego w świecie reklamy
własnie taki temat sobie frywolnie wybrałem na maturke i teraz nagle żem waszmościowie pozapominał wszystkie ciekawe reklamy na których mógłbym te oto dzieło moje oprzeć. Więc pomóżcie mi przeto ja sam se z tym czortem nie poradze.
A po drgugie to skąd moge sobie ściągnac załączniki w postaci reklam telewizyjnych itp? Przeciez nei bede siedzial kilka dni przed telewizorem z palcem na przyciskach polota do videa 8O
A po drgugie to skąd moge sobie ściągnac załączniki w postaci reklam telewizyjnych itp? Przeciez nei bede siedzial kilka dni przed telewizorem z palcem na przyciskach polota do videa 8O
-
- Ekspert
reklama w mediach
Wystarczy Ci jeden wieczór, a reklam TV zdobędziesz kilkadziesiąt, jeśli włączysz RMF w okolicach serwisu informacyjnego masz kilka - kilkanaście reklam radiowych.
Wyborcza, Rzepa, Fakt, Polityka, Wprost, Newsweek i ogrom reklam prasowych.
Inspiracją do analizy tylko języka (w rozumieniu "słowa" w reklamie, bowiem jest jeszcze po prostu język filmu reklamowego i język reklamy - to kwestie obszerniejsze nieco) może być na pewno tekst łatwy do znalezienia w każdej czytelni:
Spitzer L., 1980: Amerykańska reklama jako sztuka popularna. Przeł. K. Biskupski, [w:] Język i społeczeństwo, red. M. Głowiński. Warszawa.
Kiedy już będziesz miał jakieś szkice daj znać, tj. wrzuć je na forum, ktoś z nas Ci jakichś konsultacji udzieli.
Wyborcza, Rzepa, Fakt, Polityka, Wprost, Newsweek i ogrom reklam prasowych.
Inspiracją do analizy tylko języka (w rozumieniu "słowa" w reklamie, bowiem jest jeszcze po prostu język filmu reklamowego i język reklamy - to kwestie obszerniejsze nieco) może być na pewno tekst łatwy do znalezienia w każdej czytelni:
Spitzer L., 1980: Amerykańska reklama jako sztuka popularna. Przeł. K. Biskupski, [w:] Język i społeczeństwo, red. M. Głowiński. Warszawa.
Kiedy już będziesz miał jakieś szkice daj znać, tj. wrzuć je na forum, ktoś z nas Ci jakichś konsultacji udzieli.
póki co wygląda to mniej wiecej tak:
http://lazyx.de/modules/My_Uploads/user ... K/plan.rtf
(pierwszy dzień nad tym siedze - dopiero sobie uswiadomilem ze niedlugo trzeba plany oddać)
http://lazyx.de/modules/My_Uploads/user ... K/plan.rtf
(pierwszy dzień nad tym siedze - dopiero sobie uswiadomilem ze niedlugo trzeba plany oddać)

-
- Nowy(a)
-
- Ekspert
reklama kreatywna
Przykłady wydają się być OK, ale mimo wszystko namawiam do lektury Spitzera. Jeżeli nie dasz rady - daj znać wówczas skomentuje to, co masz w pliku powyżej.
Nie zdąże tego przeczytać bo mam czas do jutra xD moja kochana wychowawczyni - nauczycielka polskiego zażyczyła sobie tego na jutro. Jeśli nie był by to zbyt wielki problem to skomentuj
Chociaż plany trzeba składać do 16 czy 19 nie pamietam - cos w tym stylu, wiec moze uda mi sie to wypozyczyc i przeczytac pozniej, ale przydałby mi sie twój komentarz żeby zrobic co bede mogl jeszcze dzisiaj

-
- Nowy(a)
-
- Nowy(a)
OK panie i panowie
Może nie bede musial kompletowac juz dzisiaj wszystkich reklam. W zwiazku z tym mam pytanie... Moge zrobic jako bibliografie podmiotową:
- moje imie i nazwisko: Zbiór reklam telewizyjnych, 2005r
- moje imie i nazwisko: Zbiór reklam radiowych, 2005r
- moje imie i nazwisko: Wybrane reklamy z czasopism, 2005r
???
no chyba jest to tez poprawne, prawda?

- moje imie i nazwisko: Zbiór reklam telewizyjnych, 2005r
- moje imie i nazwisko: Zbiór reklam radiowych, 2005r
- moje imie i nazwisko: Wybrane reklamy z czasopism, 2005r
???

no chyba jest to tez poprawne, prawda?
-
- Nowy(a)