1. Dzisiaj wieczorem wspólnie ze Sławkiem mieliśmy poprowadzić prezentację WSR na Oskariadzie. Tymczasem w zwiąku z komunikatem Prezydenta Warszawy impreza została dziś zawieszona. Oto fragment oficjalnego komunikatu:
Prezentacja na pewno odbędzie się, ale nie potrafimy na razie podać terminu.Prezydent m.st. Warszawy Lech Kaczyński polecił odwołanie przedstawień oraz imprez rozrywkowych w teatrach i instytucjach kulturalnych podległych Miastu. Zaapelował także o odwołanie zaplanowanych wcześniej imprez w innych warszawskich ośrodkach kultury i rozrywki.
2. Wiele osób z naszej szkoły jest bardzo poruszonych stanem zdrowia Jana Pawła II. Sławek Wojtkowski poprosił mnie o przekazanie informacji, iż odwołuje swoje zajęcia jutro, w niedzielę 3 kwietnia. Z rozmowy telefonicznej z Arturem wywnioskowałem, że gdyby stało sie do jutra coś, czego niemal cały świat tak bardzo się obawia być może należałoby odwołać wszystkie zajęcia, jakkolwiek decyzję tę pozostawia Dyrekcji Szkoły, także kwestii osobistych decyzji Wykładowców i Słuchaczy, w zgodzie z sumieniem. (Za to Arturowi wszyscy bardzo jesteśmy wdzięczni).
2. Nie wiemy, co może się wydarzyć w najbliższym czasie, osobiście uważam, że nie możemy uśmiercać Papieża, on żyje. To takie trochę może chwytanie się nadziei za wszelką cenę. Tym bardziej zasmuca mnie pewien szczegół w języku niezliczonej listy komunikatów.
Otóż o Papieżu mówi się już w czasie przeszłym. Był, dokonał itp.
Jakkolwiek zdaje sobie sprawę, że jest to niesłychanie ryzykowny pomysł moje jutrzejsze zajęcia o 10:15 (UWAGA: nie tylko z II rokiem TV, ale także z I) z warsztatów producenckich będą poświęcone Janowi Pawłowi II jako medialnej Ikonie.
To temat (mocno) roboczy oczywiście, jestem, jeśli wolno, osobą także wierzącą, jednak chciałby spróbować wspólnie z Wami zastanowić się nad fenomenem tego Niezwykłego Człowieka.
Przygotowuję kilka tzw. tez na nasze jutrzejsze spotkanie i tylko krótki wykładd.
Będę wdzięczny, jeśli nasze jutrzejsze zajęcia będą miały charakter przede wszystkim wspólnej dyskusji.
Bynajmniej nie tylko "akademickiej", faktograficznej itp., ale może przede wszystkim osobistej.