czy warto?

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
polishme
Nowy(a)

czy warto?

Post autor: polishme » 09 maja (pn) 2005, 19:46:19

Witam, przymierzam sie do zostania studentem WSR. Inetresuje mnie specjalizacja: Strategia reklamy. Czy warto?

prosze o jak najwicej "za i przeciw"!

pozdrawiam

M.

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Plusy i minusy 2 w 1 czyli za i przeciw w jednym mixie

Post autor: sinar » 09 maja (pn) 2005, 20:06:08

Plusy i minusy - 2 w 1 czyli za i przeciw w jednym mixie ;) :D

1. po tej specjalizacji zazwyczaj jest najlatwiej o prace.

2. najbardziej prestizowy kierunek. Inne spece beda cos tam stekac ale taka jest prawda :D

3. specjalizacja dla mozgowcow.

4. to co tygryski lubia najbardziej - PR, mediaplanning, marketing polityczny

5. najwiecej czytania najmniej roznych "prac recznych". Krotko mowiac jak ja to mowie kierunek dla zdolnych inaczej ;)

6. Swietni ludzie, fajna paczka 8)

7. Last but not least najladniejsze dziewczyny (oczywiscie obok grafiki i foto) :mrgreen:

pozdrawiam

G.

polishme
Nowy(a)

Post autor: polishme » 09 maja (pn) 2005, 20:12:42

uhmm, czyli jednym slowem jest ciezko dla normalnego czlowieka? nie mozga hehe ;]

No dobra... a jezeli chodzi o sama uczelnie? brakuje zdjec; czy szkola ma jakis budynek? czy raczej nie warto sie nim chwalic..

Obecnie studiuje informatyke, pracuje w AR i czuje ze to jest to co chce robic w zyciu! Pelen energii zespol, sadysfkacja, fantastyczny klimat, ciekawe pieniadze. No ale czlowiek nie jest taki co by to nie chcial wiecej..

Dlatego pytanie:

Warto czy Nie? (odpowiadajcie szczerze)

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 09 maja (pn) 2005, 20:17:18

4. to co tygryski lubia najbardziej - PR, mediaplanning, marketing polityczny
Boshe Sinar nawet nie wypowiadaj tego przekletego slowa mediaplanning :? To jest koszmar! A myslalem ze metodologia ze statystyka na poprzedniej uczelni to byl dramat..... Przy tym to jest koszmar nie ma to jak liczyc recznie rzeczy ktore powinno sie robic w Ariannie czy SPSS-ie.. No comment.

Btw. tematu. Dla calej reszty warto :!: :mrgreen: No chyba ze wolisz kreacje od strategii :wink:

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 09 maja (pn) 2005, 21:43:03

Hehe Havok zadanie nr. 4 palce lizac ;) :D tylko 5 slupkow po 36-38. Pycha. Nic tylko estymowac :mrgreen:
Chodzi o to zeby od razu bylo wiadomo ze nie latwo byc mediaplannerem ;) Przynajmniej w McCannie :D Malgosia Lokiec sama mowila ze ludzie sie tego 2 lata ucza. Havok nie ma lekko wiesz. Zawsze mozna isc do kreacji tam tylko siedza z nogami na stole i patrza w sufit ;) :D

Btw tez mysle ze warto. Chocby z tych 7 wymienionych wyzej przeze mnie powodow :D Szkola zawsze sie przyda bo praktyke warto podbudowac teoria. Na pewno przyda sie w przyszlosci

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 09 maja (pn) 2005, 23:23:10

nie samym mediaplanem i kreacja AR-y zyja na szczescie sa jeszcze inne strategiczne profesje w ktorych mozna sie sprawdzic :mrgreen:

Btw. zrobiles 4?

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 10 maja (wt) 2005, 08:49:03

Havok zrobiles to duzo powiedziane. W sobote kolo polnocy zliczalem te slupki na kompie z gory do dolu az oczoplasu dostawalem. W niedziele jak 2 swiry umowilismy sie z kolezanka na 7 rano. Wyobraz sobie jeszcze ze wstalismy o 5 a zajecia mielismy do 18. Psychole :mrgreen: Siedzielismy u mnie w firmie bo szkola byla jeszcze zamknieta a w metrze siedziec troche glupio. No i wykanczalismy to co zroblsmy we wtorek (4h to rozgryzalismy) czyli zad 1 i zad. 4. Znowu liczylem te cholerne slupik i za kazdym razem co innego wychodzilo. Krotko mowiac estymowalem :D Pozniej jeszcze liczylismy w druga strone czyli obserwowalismy trendy :D No a zad 1. to bylo full intuicyjne kupowanie mediow :D tak chyba mozna nazwac przegryzanie sie przez TGI :)

PS. Hehe WSR - nie dla idiotow :D Moze lepiej wrocic do innego mojego plagiatu Mediamarkt ktory mialem w podpisie: WSR - powinni tego zabronic ;) :D

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 10 maja (wt) 2005, 11:03:29

No a zad 1. to bylo full intuicyjne kupowanie mediow tak chyba mozna nazwac przegryzanie sie przez TGI
To my mamy chyba rozne zadania. u mnei pierwsze to byl wybor szamponu i opisanie grupy celowej na podstawie danych. Zadanie proste bo wybierasz najbardziej odpowiednie statystki i koniec zero jakichkolwiek mysleniowek albo glowkowania a tym bardziej estymowania :twisted:

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 12 maja (czw) 2005, 23:24:14

Hmm ciekawe. Moze faktycznie mielismy inne. Chociaz zdawalo mi sie ze mamy tez szampon. Mniejsza o to wazne ze Malgosia juz mi mailnela ze mam to juz zaliczone. Czy ja dobrze slyszalem ze macie lub mieliscie jakis test z tego planowania na zajeciach?

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 12 maja (czw) 2005, 23:38:08

tak mielismy znaczy mnei nei bylo akurat na tych zajeciach ale wiem ze wszyscy oblali (razem jakies 7 osob) bo oddawali puste kartki albo z odpowiedzia 1/10 pytan :?

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 13 maja (pt) 2005, 09:07:41

A juz myslalem jak dostalem maila ze zwolnie sie z drugiego egzamin po "mark-polu" i jeszcze srednia da sie zawyzyc a tu klops :/

Apopos o czym to mowilismy? Czy warto? Warto przynajmniej mediaplanningu sie nauczymy :D

aw
akademiareklamy.edu.pl
akademiareklamy.edu.pl

strategia reklamy i public relations

Post autor: aw » 13 maja (pt) 2005, 10:36:11

Cytat: "uhmm, czyli jednym slowem jest ciezko dla normalnego czlowieka? nie mozga hehe ;]"
Moim zdaniem średnio inteligentny szympans, z wolą walki udźwignie bez trudu ciężar specjalizacji strategia reklamy i public relations.
Co do zalet: uniwersalizm, umiejętności zarządzania projektami i tłuszczą, umiejętność pozbycia się siebie i swoich projektów na rynku (popularnie zwana sprzedażą), adekwatność realizowanych projektów do potrzeb korporacji.
Jeśli chodzi o wady: trzeba czytać, trzeba myśleć, trzeba mieć własne zdanie i je wypowiadać werbalnie, nie mozna być kołkiem w płocie, jesli się pragnie przedmiotów artystycznych trzeba je realizowac w ramach fakultetów - co naturalnie owocuje koniecznością zapisania się na nie (to niezwykle skomplikowana czynność hehe) i uczęszczania.

ODPOWIEDZ