Slogany wyborcze
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
- Loża WSR
Slogany wyborcze
Dla Metra hasla wyborcze kandydatow na prezydenta ocenil Wiesław Gałązka - autor "Nie wystarczy byc, czyli od zera do lidera", wieloletni dyrektor kreatywny w agencjach reklamowych, doradca medialny w sztabach wyborczych w latach 2000, 2001 i 2002. Oto jego komentarze do sloganow:
"Prawy człowiek lewicy" - Marek Borowski
Hasło spełniające wymóg chwytnego sloganu. Uruchamiające wyobraźnię, bo od razu pojawia się pytanie: kto w takim razie jest "lewym człowiekiem prawicy?". Łatwe do zapamiętania, podkreślające historię kandydata, który odszedł z lewicy zajętej wyłącznie kombinowaniem. Problem jednak w tym, że tym hasłem Borowski promuje wyłącznie siebie, jedynego prawego. A co z SdPl?
"Silny prezydent, uczciwa Polska" - Lech Kaczyński
Na tle takiego hasła zobaczyliśmy Lecha Kaczyńskiego w dniu startu kampanii. Małego wzrostem człowieka, o mało męskiej twarzy, ujmowanego kamerą od dołu, by sprawić wrażenie potęgi. Partia zapowiada zmianę hasła i sądzę, że pójdzie ono w kierunku zapowiadanej przez PiS rewolucji, monopolu na moralność, IV Rzeczypospolitej. I to może być ryzykowne, bo o ile gierkowskie hasło budowania drugiej Polski w ciągu jednego pokolenia dawało nadzieję, że z wyboru skorzysta i dziadek, i ojciec, i wnuk, o ile lansowana przez Lecha Wałęsę budowa drugiej Japonii była odbiciem marzeń Polaków o japońskim telewizorze i samochodzie, o tyle IV RP jest zanegowaniem osiągnięć ostatnich 15 lat życia Polaków.
"Odważnie i z rozwagą" - Donald Tusk
Z takim hasłem zainaugurował kampanię, ale prowadzić będzie ją z innym. Zgodnie z celtyckim znaczeniem słowa slogan - które oznacza okrzyk wojenny - slogan wyborczy jest zawołaniem do walki. Jego brak osłabia więc Platformę i jej kandydata. Wydaje się jednak, że PO nie wie, czy walczyć o wyborców, czy z depczącymi jej po piętach Demokratami.pl. Nowe hasło musi być więc wyraziste, ale nie agresywne, bo PO odcina się od skrajności prawicy. Jak na razie najlepszym chwytem reklamowym Tuska okazał się slogan krążący w kuluarach: "Z dwóch kaczorów wybieram Donalda".
"Z sercem dla Polski" - Zbigniew Religa
Można się było domyślić, że pod takim hasłem wystartuje najsłynniejszy polski kardiochirurg. Jego kampania trwa od wielu lat, bo występuje w reklamach polskiego sztucznego serca. Chwyt z sercem w haśle jest sprytny jeszcze z jednego powodu. Swego czasu lewica reklamowała się hasłem: "Serce mamy po lewej stronie". Religa mówi o sercu, strona nie ma znaczenia, tym samym odcina się od lewej strony, co z pewnością będą mu podczas kampanii wytykali przeciwnicy, przywołując zdjęcia z dygnitarzami PRL. Religa swoim hasłem chce powiedzieć: całym sercem, czytaj: szczerze, chcę się oddać polityce.
"Polska i Polacy potrzebują zwycięstwa Samoobrony" - Andrzej Lepper
To jak wbijanie młotkiem do głowy znanych truizmów Samoobrony, że tylko ta partia i jej lider mogą uratować Polskę. Mówią po chłopsku, "jak krowie na rowie". Takie hasło nie pobudza wyobraźni, nie pracuje w świadomości, nie odsyła do świata wartości wspólnych dla polityka i wyborcy; mówi jedynie, o czym marzy Lepper.
"Przywróćmy Polsce godność" - Maciej Giertych
Problem w tym, że godność nie wydaje się być pierwszą potrzebą w kraju biednych ludzi. Ich sytuacja życiowa jest odarta z godności, potrzebują pracy, a wówczas godność sama przyjdzie. Do tego jeszcze słowo "przywróćmy". Wraca się do przeszłości, a ileż można grać w kości umarłych? Wybory to gra o przyszłość na pięć lat.
"Dać ludziom szansę" - Henryka Bochniarz
To przyjemne hasło, ale mało nośne, bo szansa nie daje pewności, a ludzie chcieliby od przyszłego prezydenta usłyszeć coś konkretnego.
"Polsce potrzeba gospodarza, a nie polityka" - Stan Tymiński
Gdyby to hasło zgłosił Lepper, uznałbym je za fajne, ale w przypadku Tymińskiego to banał, a Polacy banałów w polityce mają po uszy.
"Ponad politycznym układem" - Liwiusz Ilasz
O szansach tego kandydata można będzie rozmawiać, gdy zdobędzie wymagane 100 tys. podpisów. Na razie jego start w wyborach, a tym samym hasło należy traktować w kategoriach autokreacji.
A jak Wy oceniacie te hasla. Ktore z nich najbardziej przypada Wam do gustu?
Odkladajac na bok sympatie polityczne mi najbardziej podoba sie slogan Borowskiego. Jest wyrazisty pozostale sa nijakie.
"Prawy człowiek lewicy" - Marek Borowski
Hasło spełniające wymóg chwytnego sloganu. Uruchamiające wyobraźnię, bo od razu pojawia się pytanie: kto w takim razie jest "lewym człowiekiem prawicy?". Łatwe do zapamiętania, podkreślające historię kandydata, który odszedł z lewicy zajętej wyłącznie kombinowaniem. Problem jednak w tym, że tym hasłem Borowski promuje wyłącznie siebie, jedynego prawego. A co z SdPl?
"Silny prezydent, uczciwa Polska" - Lech Kaczyński
Na tle takiego hasła zobaczyliśmy Lecha Kaczyńskiego w dniu startu kampanii. Małego wzrostem człowieka, o mało męskiej twarzy, ujmowanego kamerą od dołu, by sprawić wrażenie potęgi. Partia zapowiada zmianę hasła i sądzę, że pójdzie ono w kierunku zapowiadanej przez PiS rewolucji, monopolu na moralność, IV Rzeczypospolitej. I to może być ryzykowne, bo o ile gierkowskie hasło budowania drugiej Polski w ciągu jednego pokolenia dawało nadzieję, że z wyboru skorzysta i dziadek, i ojciec, i wnuk, o ile lansowana przez Lecha Wałęsę budowa drugiej Japonii była odbiciem marzeń Polaków o japońskim telewizorze i samochodzie, o tyle IV RP jest zanegowaniem osiągnięć ostatnich 15 lat życia Polaków.
"Odważnie i z rozwagą" - Donald Tusk
Z takim hasłem zainaugurował kampanię, ale prowadzić będzie ją z innym. Zgodnie z celtyckim znaczeniem słowa slogan - które oznacza okrzyk wojenny - slogan wyborczy jest zawołaniem do walki. Jego brak osłabia więc Platformę i jej kandydata. Wydaje się jednak, że PO nie wie, czy walczyć o wyborców, czy z depczącymi jej po piętach Demokratami.pl. Nowe hasło musi być więc wyraziste, ale nie agresywne, bo PO odcina się od skrajności prawicy. Jak na razie najlepszym chwytem reklamowym Tuska okazał się slogan krążący w kuluarach: "Z dwóch kaczorów wybieram Donalda".
"Z sercem dla Polski" - Zbigniew Religa
Można się było domyślić, że pod takim hasłem wystartuje najsłynniejszy polski kardiochirurg. Jego kampania trwa od wielu lat, bo występuje w reklamach polskiego sztucznego serca. Chwyt z sercem w haśle jest sprytny jeszcze z jednego powodu. Swego czasu lewica reklamowała się hasłem: "Serce mamy po lewej stronie". Religa mówi o sercu, strona nie ma znaczenia, tym samym odcina się od lewej strony, co z pewnością będą mu podczas kampanii wytykali przeciwnicy, przywołując zdjęcia z dygnitarzami PRL. Religa swoim hasłem chce powiedzieć: całym sercem, czytaj: szczerze, chcę się oddać polityce.
"Polska i Polacy potrzebują zwycięstwa Samoobrony" - Andrzej Lepper
To jak wbijanie młotkiem do głowy znanych truizmów Samoobrony, że tylko ta partia i jej lider mogą uratować Polskę. Mówią po chłopsku, "jak krowie na rowie". Takie hasło nie pobudza wyobraźni, nie pracuje w świadomości, nie odsyła do świata wartości wspólnych dla polityka i wyborcy; mówi jedynie, o czym marzy Lepper.
"Przywróćmy Polsce godność" - Maciej Giertych
Problem w tym, że godność nie wydaje się być pierwszą potrzebą w kraju biednych ludzi. Ich sytuacja życiowa jest odarta z godności, potrzebują pracy, a wówczas godność sama przyjdzie. Do tego jeszcze słowo "przywróćmy". Wraca się do przeszłości, a ileż można grać w kości umarłych? Wybory to gra o przyszłość na pięć lat.
"Dać ludziom szansę" - Henryka Bochniarz
To przyjemne hasło, ale mało nośne, bo szansa nie daje pewności, a ludzie chcieliby od przyszłego prezydenta usłyszeć coś konkretnego.
"Polsce potrzeba gospodarza, a nie polityka" - Stan Tymiński
Gdyby to hasło zgłosił Lepper, uznałbym je za fajne, ale w przypadku Tymińskiego to banał, a Polacy banałów w polityce mają po uszy.
"Ponad politycznym układem" - Liwiusz Ilasz
O szansach tego kandydata można będzie rozmawiać, gdy zdobędzie wymagane 100 tys. podpisów. Na razie jego start w wyborach, a tym samym hasło należy traktować w kategoriach autokreacji.
A jak Wy oceniacie te hasla. Ktore z nich najbardziej przypada Wam do gustu?
Odkladajac na bok sympatie polityczne mi najbardziej podoba sie slogan Borowskiego. Jest wyrazisty pozostale sa nijakie.
-
- Zawsze coś napisze
-
- Zawsze coś napisze
c'mon, po co oceniac czyjes hasla jesli mozemy je wymyslec sami:
http://www.samoobrona.org.pl/konkurs/index.php
az nie moge sie doczekac co za niespodzianka jest do wygrania. pewnie krawat w paski, a moze miejsce na lokalnych listach wyborczych
http://www.samoobrona.org.pl/konkurs/index.php
az nie moge sie doczekac co za niespodzianka jest do wygrania. pewnie krawat w paski, a moze miejsce na lokalnych listach wyborczych

-
- Loża WSR
Ja lubie Kaczynskiego bo ma fajna kampanie wyborcza na tych ze oto stronach
:
http://www.kaczynskimamalegofiutka.org/
http://www.spieprzajdziadu.pl/

http://www.kaczynskimamalegofiutka.org/
http://www.spieprzajdziadu.pl/
-
- Loża WSR
Spoty kandydatow :
Donald Tusk :
http://tusk.pl/media_pobieranie.html
Marek Borowski :
http://www.borowski.pl/materialy/
...
Donald Tusk :
http://tusk.pl/media_pobieranie.html
Marek Borowski :
http://www.borowski.pl/materialy/
...
-
- Loża WSR
No to zbior paru hasel z ostatnich dni
PSL - Blizej ludzi
I mordki najbardziej znanych politykow partii Zych Pawlak i Kalinowski. Tylko dlaczego Kalinowski z boku a Pawlak w srodku. Pewnie ten drugi wazniejszy bo szef partii. Tyle ze Kali(nowski) kandyduje niby na prezydenta
SLD - Zmieniajac siebie zmieniamy Polske
Lepper - Czlowiek z charakterem
Troche jakby na wzro Tuska (Czlowiek z zasadami)
Kaczynski - Silny prezydent uczciwa Polska
Niby logiczne ale brachu mnie spytal dlaczego nie moze byc odwrotnie (tzn uczciwy prezydent silna Polska)
Cimoszewicz - Niech polaczy nas Polska
PSL - Blizej ludzi
I mordki najbardziej znanych politykow partii Zych Pawlak i Kalinowski. Tylko dlaczego Kalinowski z boku a Pawlak w srodku. Pewnie ten drugi wazniejszy bo szef partii. Tyle ze Kali(nowski) kandyduje niby na prezydenta
SLD - Zmieniajac siebie zmieniamy Polske
Lepper - Czlowiek z charakterem
Troche jakby na wzro Tuska (Czlowiek z zasadami)
Kaczynski - Silny prezydent uczciwa Polska
Niby logiczne ale brachu mnie spytal dlaczego nie moze byc odwrotnie (tzn uczciwy prezydent silna Polska)
Cimoszewicz - Niech polaczy nas Polska
Ostatnio zmieniony 02 paź (ndz) 2005, 12:25:22 przez sinar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Loża WSR
..Bo co Nam da jeden uczciwy w calej masie silnych i niekoniecznie uczciwychsinar pisze:Niby logiczne ale brachu mnie spytal dlaczego nie moze byc odwrotnie (tzn uczciwy prezydent silna Polska)

Co do tego podobienstwa hasla Tuska i Leppera wczoraj wlasnie sie smialem do brata

-
- Loża WSR
Nowe hasla Tuska i Kaczynskiego:
Prezydent Tusk Bedziemy dumni z Polski
Prezydent IV Rzeczpospoltej - Lech Kaczynski
Warto zauwazyc ze u Kaczynskiego pojawia sie slowo prezydent a u Tuska Polska. Jak widac kandydaci a raczej ich sztaby potrafia sie od siebie uczyc i wyciagac wnioski.
A oto nowe lub jeszcze nie wymieniane w tym topicu hasla innych kandydatow:
Henryka Bochniarz
Wybieram konkrety
Maciej Giertych
Z nadzieją w przyszłość!
Liwiusz Ilasz
Ponad politycznymi podziałami
Jarosław Kalinowski
Skuteczny dla ludzi
Janusz Korwin-Mikke
Przyłącz się! Razem możemy to zrobić!
Jan Pyszko
Przyszłość Polski Twoją przyszłością
Stanisław Tymiński
Aby Polska była matką, a nie okrutną macochą
Prezydent Tusk Bedziemy dumni z Polski
Prezydent IV Rzeczpospoltej - Lech Kaczynski
Warto zauwazyc ze u Kaczynskiego pojawia sie slowo prezydent a u Tuska Polska. Jak widac kandydaci a raczej ich sztaby potrafia sie od siebie uczyc i wyciagac wnioski.
A oto nowe lub jeszcze nie wymieniane w tym topicu hasla innych kandydatow:
Henryka Bochniarz
Wybieram konkrety
Maciej Giertych
Z nadzieją w przyszłość!
Liwiusz Ilasz
Jarosław Kalinowski
Skuteczny dla ludzi
Janusz Korwin-Mikke
Jan Pyszko
Stanisław Tymiński
-
- Loża WSR
Jak wiekszosc kobiet i dlatego pozniej nei wiadomo o co chodzi...Henryka Bochniarz
Wybieram konkrety
O zgrozo wyobrazacie sobie Rodzina Adamsow w polskiej wersji jezykowej na kanale tvn 24Maciej Giertych
Z nadzieją w przyszłość!

To prawda po co dzielic koryto miedzy wielu kiedy mozna zgarnac cala pule dla siebieLiwiusz Ilasz

Do tej pory nawet w rolnictwie dla zwierzat guzik zrobil...Jarosław Kalinowski
Skuteczny dla ludzi
Chyba wiadomo ze na starosc ludzie robia sie perwersyjniJanusz Korwin-Mikke

Oby lepiej nie bo jak narazie jest beznadziejnie, mowia ze bedzie jeszcze gorzej lepiej niech facio nie kracze, bo wyrosnie nam z polski kraj 3 swiata w samym sercu EuropyJan Pyszko

Lepsza macocha ktora karmi i dba o dziecko niz wyrodna matkaStanisław Tymiński

Wiecie co mysle ze od dzis bede ufal haslom politykow w koncu wedlug mnie w kazdym sloganie tkwi ziarnko prawdy i zamiarow.
Wiec "Co z Tą Polska?"...