Kto rządzi Polską

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
andy
Ekspert
Ekspert

Kto rządzi Polską

Post autor: andy » 15 wrz (czw) 2005, 15:49:15

Instytut Badania Opinii i Rynku PENTOR na zlecenie Polskiego Radia. Sondaż przeprowadzono 08.09.2005 telefonicznie na reprezentatywnej próbie 800 dorosłych osób. Margines błędu wynosi 3%.

Obrazek

Ludzie biznesu (16%)
Rząd (15.4%)
Prezydent (12.7%)
Parlament (9.6%)
Kościół (9.4%)
Mafia (9.4%)
Media (9%)
Przywódcy partii (8%)
Unia Europejska (4.5%)
Instytucje międzynarodowe (3.4%)
Służby specjalne (2.6%)

(wykres taki ładny, ale kolorki do % proszę samemu przyporządkować :-)
Ostatnio zmieniony 16 wrz (pt) 2005, 14:04:15 przez andy, łącznie zmieniany 1 raz.

mieze
Bywalec
Bywalec

Post autor: mieze » 15 wrz (czw) 2005, 16:10:22

Kurcze, a juz myslalam, ze jedyna rzecza w tym poscie bedzie :

JA!

:twisted:

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 15 wrz (czw) 2005, 16:13:35

Ostatnio wlasnie zapoznawalem sie z tymi wynikami i przyznam ze np. wcale nie zdziwilo mnie pojawienie sie tam Kosciola 8) Ambona czasem bowiem zapomina ze wiele roznic ja powinno od chocby mównicy sejmowej ...

Zreszta ciekaw jestem jaki bedzie efekt odwolania sie jakie Paweł Huelle zamierza wnieść w sprawie niedawnego wyroku dot. 'przekroczenia granic krytyki prasowej' za sprawa swojego felietonu pt. "Rozumieć Diabła"...

Szczególy np. w serwisie : Gazeta.pl

AD Mieze: Wlasnie zauwaz ze wsrod tych odpowiedzi brak jest takich jak chocby : My; Społeczeństwo itd 8)

andy
Ekspert
Ekspert

zarządzanie państwem

Post autor: andy » 15 wrz (czw) 2005, 16:17:38

mieze pisze:Kurcze, a juz myslalam, ze jedyna rzecza w tym poscie bedzie :

JA!

:twisted:

Ty? You? Toi? Kurcze, to tylko trzeba źródło (tak pro forma) podać i gitara
:mrgreen:

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 15 wrz (czw) 2005, 16:49:33

jak to ładnie powiedziane ludzie biznesu :lol:

Brewa
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Brewa » 16 wrz (pt) 2005, 01:04:29

300 najbogatszych rodzin rządzi światem, oprócz tego masoni, Atlantydzi a adam nie zjadł jabka z drzewa tylko granat i dlatego to się wszystko zawaliło... a Tym krajem rządzą idioci...

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 16 wrz (pt) 2005, 01:17:08

No to tak na temat, nie wiem czy czytaliście! :twisted: Tylko na nieco większa skalę niż nasz malutki, skromniutki kraj! Ale wcale to nie jest śmieszne!!
http://***SPAM***.pl/1247309,2678,kioskart.html

andy
Ekspert
Ekspert

Fakty medialne. Marketing religijny

Post autor: andy » 16 wrz (pt) 2005, 16:53:58

W materii rządów nad naszym pełnym chaosu i Przypadków światem pośrednią odpowiedzią może być np. cytat z filmu Woody Allena: "Jeśli chcesz rozśmieszyć Pana Boga opowiedz Mu o swoich planach na przyszłość". :-D

Wystarczy nawet pobieżna znajomość historii, aby nabrać pewności, że mity o dominacji masonów, jakowychś tajnych stowarzyszeń, korporacji, pieniądza itp. są właśnie tylko mitami. W Polsce często mówi się, że rządzą nami Żydzi, Izraelczycy do dzisiaj są (złośliwie ;-) przekonani, że ich kłotliwy parlament to kwestia obecności w nim bardzo silnej reprezentacji Żydów polskiego pochodzenia. Innymi słowy bardzo częsty brak zgody narodowej to wina przybyszów z Polski.

Familia z Grecji mówiła mi, że w starożytności bardzo popularne było powiedzenie "Kiedy rodził się Grek Żydzi płakali". Dlaczego? A warto poszukać np. w googlach albo bibliotekach cóż takiego robili Grecy, że inne nacje popadały w rozpacz. Rzymianie np. także i Grecję podbili i nią rządzili jak innymi prowincjami. Ale sami dali się podbić przez język i kulturę grecką.

Wg Freuda, jak wiemy, nie jesteśmy nawet panami we własnym domu.

Myślę, że teorie spiskowe, jakkolwiek mające przebogatą i prawdziwą, udokumentowaną historię, sprawdzają się niekiedy w sposób okrutny, są jednak domeną mediów szukających popularnych tematów , obywateli szukających prostego klucza do niedającej się zrozumieć, zbyt złożonej rzeczywistości (dla niektórych nawet na skalę własnej klatki schodowej). Bywa i tak, że mniej lub bardziej tajne organizacje same żyją złudzeniami wszechpotęgi i nieograniczonej władzy. I chyba dobrze, jeśli niezliczone tajne stowarzyszenia z ich kuriozalnymi obrzędami, inicjacjami itp. żyją takimi złudzeniami. Bowiem oderwanie od rzeczywistości jest groźne dla oderwanych od rzeczywistości, a nie (naszej) rzeczywistości :-D

Proszę wybaczyć, iż w takie tony uderzam (może dlatego, że pierwsze oznaki jesieni za oknem ;-) ale wydaje mi się, że rządzenie światem (czyli także i sobą, własnymi poczynaniami) powinno także kojarzyć się z inną jeszcze okolicznością.

Otóż co będzie, jeśli to coś nieuniknionego, czego każdego-ą z nas czeka pewnego dnia stanie się i nagle okaże się, że to nie koniec, tylko ...początek. Tyle, że czegoś, o czym teraz raczej nie mamy pojęcia, możemy tylko wierzyć, snuć przypuszczenia, domniemywać. (Polecam, jeśli wolno smakowitą lekturę francuckiego filozofa i dziennikarza, Chabanis, "Śmierć, kres, czy początek" (La Mort, Un Terme Ou Un Commencement).

Fajnie, gdyby wtedy okazało się, że sposób i styl, w jakim rządiliśmy (w szerokim rozumieniu) w tym przemijającym w tempie ekspresowym życiu był przynajmniej trochę przyzwoity, albo aby nikt z nas nie musiał się zbyt wielu rzeczy wstydzić :mrgreen: Może trochę nie na temat, ale jakoś przed weekendem deszczowym zebrało mi się na garść jesiennych refleksji ;-)

ODPOWIEDZ