Masterton
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
- Loża WSR
Ostatnio to byly przeze mnie czytane m.in:
- "Szatańskie włosy" - dzielko ktore nie specjalnie okazało się byc wybitnym z mało wyszukanym finałem;
- "Zaklęci" - zdecydowanie duzo ciekawsza pozycja, która to przyjemnie sie czytalo
- i dodatkowo "Żal" i "Obecność aniołów" - opowiaania zamieszczone w zbiorze zatytulowanym "Uciec przed koszmarem". To piersze o zabarwieniu erotycznym i troche klimatem przypominajace (opinia mocno(?) subiektywna) "Dziewczynke z hotelu Excelsior" Eustachego Rylskiego.
- "Szatańskie włosy" - dzielko ktore nie specjalnie okazało się byc wybitnym z mało wyszukanym finałem;
- "Zaklęci" - zdecydowanie duzo ciekawsza pozycja, która to przyjemnie sie czytalo
- i dodatkowo "Żal" i "Obecność aniołów" - opowiaania zamieszczone w zbiorze zatytulowanym "Uciec przed koszmarem". To piersze o zabarwieniu erotycznym i troche klimatem przypominajace (opinia mocno(?) subiektywna) "Dziewczynke z hotelu Excelsior" Eustachego Rylskiego.
-
- Loża WSR
Nom w Polsce sprzedalo sie nie malo jego ksziazek - spokojnie ponad 2mln - wiec mowi sie o swoistym uklonie w ta strone. Żoną zreszta w 1974 roku została z pochodzenia Polka, mówiącą po polsku
Kiedys tez cos slyszalem o jakis wspomnieniach z czasow Powstania czy tez cos ktore mialy na to wplyw - babci czy tez kogos tam - jednak zrodla na chwile obecna tego nie pamietam i lepiej uznac to za bledny wyczyn mojej pamieci

Kiedys tez cos slyszalem o jakis wspomnieniach z czasow Powstania czy tez cos ktore mialy na to wplyw - babci czy tez kogos tam - jednak zrodla na chwile obecna tego nie pamietam i lepiej uznac to za bledny wyczyn mojej pamieci

-
- Czasami coś napisze
Rytuał
tak to się chyba pisało:) Jak dla mnie książka była dobra. na początku nic się nie działo i stopniowa atmosfera zaczeła sie zaciślać. Sam fakt że ludzie w pewnej restauracji zjadają swoje ciała jest mało wiarygodny ale autor potrafi cię wciągnąć!
-
- Czasami coś napisze
Była jeszcze jedna ale nie pamiętam tytułu. Opowiadała o domu w którym zamknięci są psychicznie chorzy. Co ciekawe zamknięci są w murach i ziemi. Książka o wierzeniach druidów. Podobała mi się główna rymowanka
zapadła mi w pamięć:
Lavender blue,
daily daily
lavender green
daily daily
here Iam king
you mast be quin
Ma w sobie coś magicznego , a sama książka i jej treść bardzo mi sie podobała w ogóle to lubie tego autora i gdy wpada mi jakaś książka jego autorstwa w ręce to chcętnie ją czytam. Może sie kiedyś powymieniamy

Lavender blue,
daily daily
lavender green
daily daily
here Iam king
you mast be quin
Ma w sobie coś magicznego , a sama książka i jej treść bardzo mi sie podobała w ogóle to lubie tego autora i gdy wpada mi jakaś książka jego autorstwa w ręce to chcętnie ją czytam. Może sie kiedyś powymieniamy

-
- Loża WSR
Drapieżcy to ksiazeczka miodzio. Zreszta jak wiekszosc Mastertona
Keso ja mam Drapieżców ale na bank nei sa twoi tylko innego znajomego
Poza tym Worek Kości, Regulatorzy, Sekretne Okno i strasznei duzo innych ksiazek ktorych przeczytalem grubo ponad 20. Facet jest mistrzem w swoim gatunku na rowni z King'iem 

-
- Loża WSR
Buahaha tak sie rozpedzilem ze podalem 3 tytuly ktore akurat napisal Stephen King a nei Masterton no ale coz bywa
W ramach sprostowania podam wiecej ale jzu wlasciwego autora;)))))
Wyklęty, Kostnica, Dziedzictwo, Dziecko Ciemności, Zaklęci, Zjawa, Studnie Piekieł, Dom Szkieletów, Bezsenni, Zwierciadło Piekieł, Sfinks, Duch Zagładu, uva. czyli jeszcze wiecej tytulow wartych przeczytania

Wyklęty, Kostnica, Dziedzictwo, Dziecko Ciemności, Zaklęci, Zjawa, Studnie Piekieł, Dom Szkieletów, Bezsenni, Zwierciadło Piekieł, Sfinks, Duch Zagładu, uva. czyli jeszcze wiecej tytulow wartych przeczytania

-
- Loża WSR
Wnioskuje z opisu ze chodzi o ksiazke pt: Zaklęci [Walkers] (1989)budzik pisze:Była jeszcze jedna ale nie pamiętam tytułu.

Natomias jezeli chodzi o XVII w. piesn to ja tam ja najbardziej kojarze z utworu grupy Marillion - Lavender ale jak by cos tu wiecej o niej mozna znalezc m.in w Wikipedii
-
- Czasami coś napisze
....

Mi tam się sekretne okno w ogóle nie podobało
A King cechuje się tym że dopiero pod koniec zaczyna się coś naprawde dziać...I wtedy serce zaczyna bić szybciej.
Wole bystre zmiany pojmowania i nieprzewidywawalność .. Wiecie o co mi chodzi??
-
- Loża WSR
Bo King nei jest zwyklym pisarzem ktory pisze horrory przepelnione krwia i flakami w skrocie mowiac. To mistrz horroru inteligentnego. Czyli mistrzowskiego polaczenia psychologii i horroru. Zobacz jak jego bohaterowie glowni sa zbudowani. Dowiadujesz sie o nich wszystkiego. King stawia na przedstawienie doslownie wszystkiego o bohaterze. Ten zabieg jest po to zeby moc sie wlasnei glebiej wczuc w glowna postac. Mysle ze to jest wlasnei to co sprawia ze horror w ktorym pomimo tego ze moze nei ma tyle akcji sprawia ze sie go zapamietuje lepiej niz horrory np. Mastertona. Np. Desperacja tam przeciez malo sie dzialo ale jakos tak czlowiek przezywal to ze np. bohater zrobil tak a nie inaczej. Sam pamietam jak niezle sie wczuwalem w ten klimat pustynnego sennego[?] miasteczka... Ale kazdy lubi cos innego w swoim ulubionym autorze. ja lubie i tego i tego dlatego obydwu na rowni uwazam za mistrzow w swoich gatunkach