Jak to powiedzieć mamie?
Mam 14 lat. We wrześniu dostałam pierwszy okres. Jednak mój problem dotyczy duszy, nie ciała.
Chodzi o to, że nie umiem powiedzieć mamie o tym, że miesiączkuję! W ogóle nie potrafię rozmawiać z mamą na takie tematy!
Od tygodni chcę poprosić mamę, żeby kupiła mi stanik, ale strasznie się wstydzę. Podpaski czy np. maszynkę do golenia pach kupuję z kieszonkowego i chowam wszystko przed mamą. Wiem, że to głupie, ale nie mogę się przełamać. Pomóżcie mi, bo nie mam też skąd brać kasy na podpaski! Agnieszka, 14 lat
Od redakcji
Nie obawiaj się reakcji mamy. Jak każda kobieta, powinna zrozumieć twoje potrzeby! Poza tym pewnie ucieszy się, że jej córka dorasta i staje się kobietą. W pierwszej rozmowie z mamą powiedz o tym, co najmniej cię krępuje. W ten sposób "poćwiczysz" rozmowę na trudny temat. Możesz też wypytać mamę o to, jak przebiegało jej dojrzewanie.
Mówiąc o sobie pójdzie ci łatwiej, jeśli będziesz mówić wprost, krótkimi zdaniami, np. w ten sposób: "Mamusiu, mam prośbę: kup mi stanik. Głupio się czuję bez biustonosza", lub " Od września miesiączkuję. Czy możesz mi dawać większe kieszonkowe, żeby starczało mi na podpaski?" Gdy już to powiesz, będzie ci dużo lżej!
from Bravo.pl