lubimy sie bac
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
- Zawsze coś napisze
lubimy sie bac
jaki jest wedlug was najstraszniejszy horror?
tylko chodzi mi o najstraszniejszy a nie najochydniejszy (you know what i mean)
i przy okazji najsmiejszniejszy (horror ktory juz przekracza pewna granice po ktorej juz mozna sie tylko smiac i jeszcze to dobrze wyglada)? ja proponuje "martwice mózgu"
oraz najwiekszy gniot wsrod horrorow (czyli jak rezyser i scenazysta wytrzezwieli albo odstawili "ciasteczka dla doroslych" nieprzyznawali sie do niego)? wg. mnie - maglownica
tylko chodzi mi o najstraszniejszy a nie najochydniejszy (you know what i mean)
i przy okazji najsmiejszniejszy (horror ktory juz przekracza pewna granice po ktorej juz mozna sie tylko smiac i jeszcze to dobrze wyglada)? ja proponuje "martwice mózgu"
oraz najwiekszy gniot wsrod horrorow (czyli jak rezyser i scenazysta wytrzezwieli albo odstawili "ciasteczka dla doroslych" nieprzyznawali sie do niego)? wg. mnie - maglownica
-
- WSR Guru
Oja zanim przeczytalem twoj temat wlasnie chcialem podac "Braindead"
Dobry jest i smieszny straszny film w obu wersjach z dodatkami,
"From dusk till dawn" - czyli Od zmierzchu do switu, "Powrot zywych trupow" - chyba wszystkie czesci, dobry jest "Obcy" 1 i 2 ale to chyba raczej SF., <Amerykanski Krag> - troche wybieglem, jeszcze ze staroci "Masakra Teksańska piła Łańcuchowa..."czy jakos tak, "Evil Dead" - wszystkie 3 czesci lacznei z "Armia ciemnosci" , ktora rozwala do Lez!!

Dobry jest i smieszny straszny film w obu wersjach z dodatkami,
"From dusk till dawn" - czyli Od zmierzchu do switu, "Powrot zywych trupow" - chyba wszystkie czesci, dobry jest "Obcy" 1 i 2 ale to chyba raczej SF., <Amerykanski Krag> - troche wybieglem, jeszcze ze staroci "Masakra Teksańska piła Łańcuchowa..."czy jakos tak, "Evil Dead" - wszystkie 3 czesci lacznei z "Armia ciemnosci" , ktora rozwala do Lez!!

-
- Bywalec
Silence Of The Lambs uwazam, za faworyta z gatunku Thriller/Horror. Nastepnie Psycho - Alfreda Hitchcocka, The Shining - Stanleya Kubricka, ze wspaniala kreacja Jacka Nicholsona i The Others przez wzglad na atmosfere jaka towarzyszy obrazowi. Nie sposob pominac tu Omena, ktory mimo swoich lat wciaz przebija sie swoja trescia ponad przecietne wspolczesne kino grozy, podobnie jak Lokator - Polanskiego. Donnie Darco uwazam za jeden z lepszych filmow z kategorii SciFi/Thriller. Jesli chodzi o horrory, ktore mialy przerazac, a w rezultacie okazaly sie smieszne to uznaje pozostale 3/4 filmow, ktore maja tendencje do zbierania kurzu na polkach w wypozyczalni.
Jednak mimo wszystko filmem ktory zrobil na mnie niebywale wrazenie jest 4th Floor. Sadze, ze jeszcze dlugo bede czekal na podobny film, jesli w ogole powstanie kiedys cos rownie doskonalego. Na koniec, kategora ktora najbardziej trafia w moje gusta : Mystery. I reprezentatywne dla tego gatunku obrazy takie jak Mulholland Drive czy Eraserhead Lyncha, badz Pi Aronofskiego, filmy ktore na zawsze zostaja w pamieci.
Jednak mimo wszystko filmem ktory zrobil na mnie niebywale wrazenie jest 4th Floor. Sadze, ze jeszcze dlugo bede czekal na podobny film, jesli w ogole powstanie kiedys cos rownie doskonalego. Na koniec, kategora ktora najbardziej trafia w moje gusta : Mystery. I reprezentatywne dla tego gatunku obrazy takie jak Mulholland Drive czy Eraserhead Lyncha, badz Pi Aronofskiego, filmy ktore na zawsze zostaja w pamieci.
-
- Ekspert
"Powrót żywych trupów","Noc żywych trupów", "Świt żywych trupów", a teraz "Wysyp żywych trupów" (reż: Edgar Wright) moim zdaniem spoko. Bardzo lubie horrory, ale żadko je oglądam-brak czasu na tv i kasy na kino
. Chyba "świt żywych trupów" najbardziej mi sie podobała z dotychczasowych. jestem ciekawa nowego bobasa z tej pieknej kolekcji 

-
- Czasami coś napisze
HARIUKEN HARIUUUUUKEN
JA JESCZE DORZUCE HMMMMMmmmmm był taki fim z Samem Neillem tylko jak sie nazywał , w każdybądź razie występował tam tez taki pan jak Jurgen Prochnov aczkolwiek Omen tez wstrzykowy był , Ukryty Wymiar w duecie razem z Morfeuszem
zagrał cwaniaczek , ale nie moge sobie przypomnieć chodziło o książkę , a mianowicie o Jej autora który rzekomo chyba o ile dobrze pamiętam zawarł pakt z diabłem, Jescze był taki filmik nie wiem czy horrorek z panem Jeffem Goldblumem Mucha i taki co wyszedł ze śmierci klinicznej , a jego córke grała ta dziewczyna co na teledyskach aerosmitha była, blondzia........ Horrory hmmm co jescze hmmm Criterrsy były straszne !!!
..... oooo i nie mógłbym zapomniec Wishmastera pana Vesa creavena........ Cóż wrzuce jeszcze Dracule Copoli
no i może Frankensteina.... i straszna była też scena z czarnym rycerzem w gralu monty , schowałem sie wtedy za kanapą ............ dobrze jest sie czasem pobać a i jeszcze Nawiedzony z zetą jones
kurcze no dużo by wymieniać Aczkolwiek widząc w promocji bo darmowe było HBo na 3 dni zobaczyłem film który był podobno horrorem a mianowicie "Atak Pająków" naprawde radze to ogladać gdy nie jesteście sami w domu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

-
- Loża WSR
Evil Dead, Reanimator, Frankenstein, Hellraiser, Koszmar z ulicy wiazow III, Lsnienie [zarowno wersja Kubrick'a jak i Garris'a], Nosferatu [Murnau'a], Dracula, Smetarz dla zwierzakow I,.....
Z troche innej polki: Lokator, Zagadka niesmiertelnosci [The Hunger], Bastion [Stephen King: The Stand], Strefa mroku [serial], Adwokat Diabla, Wywiad z wampirem, Siedem, Cela ......
Z tych bardziej zabawnych to: Martwica mozgu, Krwiożercza roślinka, Frankenhooker......
Z troche innej polki: Lokator, Zagadka niesmiertelnosci [The Hunger], Bastion [Stephen King: The Stand], Strefa mroku [serial], Adwokat Diabla, Wywiad z wampirem, Siedem, Cela ......
Z tych bardziej zabawnych to: Martwica mozgu, Krwiożercza roślinka, Frankenhooker......
-
- Początkujący(a)
dla mnie najbardziej przerażający (zresztą po jego projekcjizaprzestałem oglądania horrorów - w prawdziwym tego słowa znaczeniu) był egzorcysta. Może to śmieszne ale pierwszy raz widziałem go w czasach licealnych i przyznam się że po późnowieczornej projekcji bałem się jak jasna cholera bo byłem sam w domu. Szczególnie zapadła mi w panięć scena onanizmu krucyfiksem - zresztą cały film starszeczny jak diabli 

-
- Loża WSR
Zastanawialem sie gdzie to wrzucic i .. padlo tutal :]
Mamy kino pelne efektow komputerowych, animacji i wysokiej techniki; klimat starych filmow jednak wciaz posiada w sobie pewien urok ktory kusi. Na tyle by stworzyc niespelna 50 minutowa ekranizacje opowiadania H. P. Lovecrafta - Zew Cthulhu (Call of Cthulhu) wlasnie w estetyce filmu z lat 20-tych - niemy i czarno-bialy
http://www.cthulhulives.org/cocmovie/index.html
Mamy kino pelne efektow komputerowych, animacji i wysokiej techniki; klimat starych filmow jednak wciaz posiada w sobie pewien urok ktory kusi. Na tyle by stworzyc niespelna 50 minutowa ekranizacje opowiadania H. P. Lovecrafta - Zew Cthulhu (Call of Cthulhu) wlasnie w estetyce filmu z lat 20-tych - niemy i czarno-bialy
http://www.cthulhulives.org/cocmovie/index.html
-
- Loża WSR
Jedyny horror przy ktorym za pierwszym razem jak ogladalem sie naprawde "zabojałem" to był "Wrong Turn". O trio mutantow i ludzi ktorzy zabladzili w lesie
Chociaz moze kurcze wlasnei przestraszylem sie bardziej ochydy jaka tam gdzieniegdzie wystepowala ale przynajmniej bylo w niej wiecej sztuki niz w "Statku widmo" gdzie scena scinania w pol tanczacych przez line okretowa byla co najmniej nei higieniczna 

-
- Wyrocznia WSR
A ja szukam jakiegoś fajnego horrorku, ale ciężko znależć!
A do tej pory to podobała mi się tylko klasyka: wymieniony już Omen, Fredek z ulicy Wiązów, Dziecko Rosemary i kiedyś Nieustraszeni pogromcy wampirów [ale to jako dziecko oglądałam
]. Psychoza Hitchoka też była całkiem niezła a resztę muszę sobie przypomnieć.
A odpowiadając na pytanie/stwierdzenie to fakt lubię się czasami bać!
A dziś prawdziwych horrorów już nie ma....

A odpowiadając na pytanie/stwierdzenie to fakt lubię się czasami bać!

A dziś prawdziwych horrorów już nie ma....