Nie znam dokładnej daty wylotu do Irlandii, prawdopodobnie będzie to w pierwszych dniach marca.
Niemniej jednak na początku 2006 roku bardzo chciałbym, abyśmy zorganizowali kolejną konferencję naukową WSR.
Irlandia jest prawdziwym fenomenem, zarówno dzisiaj, jak i z uwagi na niebywale hipnotyczną historię.
Konferencja Naukowa "Dzień Świętego Patryka w WSR" miałby charakter interdyscyplinarny, że tak to ujmę.
1. Fenomen eksplozji gospodarczej Irlandii po wejściu do UE
2. Rynek reklamy i mediów w Irlandii na tle UE
3. Sztuka współczesna i starożytna Irlandii
4. Edukacja reklamowa i biznesowa w Irlandii
5. Kino Irlandii
6. Szkoły artystyczne w Irlandii
To na razie tylko wstępny zarys pomysłu. Wydaje mi się, że część tego eventu moglibyśmy zrobić w WSR, niektóre np. w zaprzyjaźnionym kinie, galerii itp.
Konferencja trwałaby dwa dni. Jest spore prawdopodobieństwo na udział gości z Ambasady Irlandii, polskich speców tamtejszego rynku, historii itp oraz Irlandczyków, którzy pracują w międzynarodowych korporacjach w Polsce.
Ktoś mógłby zapytać dlaczego Irlandia. Dlaczego nie? Jesteśmy zapatrzenie w rynki amerykański, brytyjski itp. Tymczasem nie mamy bladego pojęcia na czym polega specyfika wyjątkowego i jedynego w swoim rodzaju na świecie rynku mediów i reklamy w Norwegii, o czym znakomity esej kilka lat temu napisał Prof. Wiesław Godzic z UJ.
Podobnie z rynkiem irlandzkim. To prawdziwy fenomen. Nie ustaliliśmy jeszcze ze Sławkiem ile eventów naukowo-medialnych chcemy przygotować przed końcem semestru. Niewykluczone, że więcej, być może skoncetrujemy się na tym.
Chętnie usłyszelibyśmy Wasze opinie. Poczyniłem już pierwsze kroki, Artur dał zielone światło. Jestem pewien, że warto.
Wkrótce więcej szczegółów.