Pamiętam quasi-kultową rolę Perepeczki w telewizyjnym serialu "Janosik". Sam film oglądałem oczywiście kilkukrotnie, ale najbardziej pamiętam ten pierwszy raz (wiem, wiem, bardzo oryginalne

).
Byłem wtedy małym chłopcem gdzieś w środku smutnego i szarego PRL-owskiego Muranowa, a On był nie tylko moim idolem. Chciałem być taki jak on

.
Dziś lepiej niż sceny walk i potyczek dobrych górali ze złymi "ludźmi hrabiego" pamiętam wątek miłosny... pocałunki... Piekną Marynę w białej bluzeczce i wyszywanej góralskiej obcisłej kamizeleczce...
Widziałem Pana Marka Perepeczkę kilka lat temu w jakiejś knajpie w realu. Janosika przypominał w niewielkim stopniu. Był przede wszystkim dużo grubszy. Nie dałby już rady tak chyżo skakać po skałach

.
Kilka dopowiedzi erudycyjnych:
Polski serial telewizyjny Janosik z 1973 roku, w reżyserii Jerzego Passendorfera, jest osadzony w realiach początku XIX wieku, luźno nawiązując do postaci słynnego karpackiego zbójnika Janosika
*, który żył na przełomie XVII i XVIII wieku.
Film kręcono od maja 1972 do marca 1973. Zdjęcia realizowano w zamku na Pieskowej Skale, w okolicach Ojcowa, na Podkarpaciu a także w atelier w Warszawie i Pradze, gdzie czescy dekoratorzy urządzili często pojawiającą się w serialu grotę skalną.
Obsadę serialu stanowiła plejada znanych polskich aktorów i aktorek:
Marek Perepeczko (Janosik)
Ewa Lemańska (Maryna)
Bogusz Bilewski (Waluś Kwiczoł)
Witold Pyrkosz (Jędruś Pyzdra)
Marian Kociniak (Murgrabia)
Mieczysław Czechowicz (Hrabia)
Janusz Bukowski (Wróblik zbójnik)
Anna Dymna (Klarysa hrabianka)
Jerzy Cnota (Gąsior zbójnik)
Ewa Wiśniewska (Izabela hrabina)
Janusz Kłosiński (Kuśmider zbójnik)
Marian Łącz (Słowak zbójnik)
Jerzy Trela (zbójnik)
Wiktor Sadecki (stary harnaś)
Ludwik Benoit (przybrany ojciec Janosika)
i inni
Tytuły poszczególnych odcinków:
1. "Pierwsze nauki"
2. "Zbójnickie prawa"
3. "W obcej skórze"
4. "Porwanie"
5. "Tańcowali zbójnicy"
6. "Worek talarów"
7. "Beczka okowity"
8. "Dobra cena"
9. "Pobór"
10. "Wszyscy za jednego"
11. "Trudno - miłość"
12. "Pobili się dwaj górale"
13. "Zdrada"
Źródło: "
http://pl.wikipedia.org/wiki/Janosik"
*Jerzy Janosik (słow. Juraj Jánošík) – jeden z najsławniejszych zbójników karpackich Europy Środkowej żyjący na przeł. XVII i XVIII wieku. Juraj Janosik był Słowakiem i pochodził ze wsi Terchová opodal Żyliny leżącej na południku mniej więcej jak Szczyrk. Znamy przybliżoną datę jego urodzin – 25 stycznia 1688 r. – gdyż zachowała się metryka jego chrztu z 16 maja 1688 roku. Jego rodzicami byli Michał Janosik i Barbara Cingelova. Miał starszego brata Jana i młodszą siostrę Barbarę.