"Język współczesnej reklamy.Scharakteryzuj na wybranych przykładach." Taki oto mam temat na maturke. Chcę zacząć od definicji reklamy, później przejść do tego jak zmienia się język reklam w zależności od ich rodzaju. Chciałbym wiedzieć jakie reklamy wg was mógłbym pokazać omawiając takie rodzaje reklam jak:
• reklama informacyjna,
• reklama przypominająca, o istnieniu produktu i jego wzmocnionych korzyściach;
• reklama wspierająca, stosowana dla przedstawienia punktu widzenia w sprawach kontrowersyjnych dla środowiska nabywców i zweryfikowania niewłaściwego odbioru działań przedsiębiorstwa;
• reklama osłonowa
• reklama ukierunkowana
• reklama profesjonalna, skierowana do ludzi wolnych zawodów (adwokaci, lekarze, doradcy finansowi itp.)
• reklama porównawcza
• reklama konkurencyjna, wykazująca wyróżniające się walory produktu spośród wyrobów konkurentów;
• reklama agresywna
• reklama prestiżowa
• reklama defensywna,
•reklama finansowa, prowadzona przez instytucje finansowe (banki, agencje ubezpieczeniowe, fundusze powiernicze)
Niewiem jeszcze jak przejść do omówienia różńic pomiędzy reklamą prasową, telewizyjną czy radiową. Jeśli możecie pomóc to bardzo proszę. Jak ktoś ma podobny temat to piszcie na p12@vp.pl.
Jężyk współczesnej reklamy. Co sądzicie?
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
język
ja mam taki sam temat, ale troszke inna koncepcje... nie robie podziału na reklamy tylko bede mówiła ogólnie, najpierw tak jak u Ciebie bedzie definicja, ale zastanawiam sie rowniez czy by nie dodac definicji jezyka. powiem o jezyku reklamy tak dosyc szczegółowo, pozniej tematycznie bede mówiła na temat konkretnej reklamy telewizyjnej, np cukierków nimm 2 bo strasznie drazni mnie ta reklama;/ a poza tym mam spis ksiazek z których zamierzam skorzystac i chetnie podyskutuje na ten temat z Tobą, bo u mnie w szkole jestem jedyna która wybrała sobie ten temat, mój brat powiedział ze jest trudny i ze powinnam wziac raczej cos z literaturą, ale nienawidze czytac ksiazek, wiec mi to zupelnie nie odpowiadało;/