Miło mi, że do mnie Robert zwrócił się z prośbą o ocenę pomysłu. Wydaje mi się jednak, że korzystniejsze będzie publikowanie niektórych pomysłów, które spływają do
amanka@5oclock.ie na forum z gorącą zachętą do dyskusji z udziałem naszych słuchaczy. Bynajmniej nie tylko z grup TV
Ja pozwolę sobie tylko na jedną uwagę na razie. Scenariusze reklam TV, pisane z myślą o realizacji spotów trwających 30 sek. w 99% brzmią niesłychanie banalnie. Nawet pyszne po produkcji reklamy Chivas Regal, Scotch Whisky, przy realizacji której miałem okazję brać udział na etapie połstronicowej lakonicznej historii sprawiały wrażenie pomysłu fajnego, ale niezbyt oryginalnego.
Jak koszmarnie mylne było to wrażenie przekonałem się dopiero, po pierwszej rozmowie z australijskimi copy writerem i art directorem, legendarnym amerykańskim producentem i brytyjkim reżyserem.
Rzecz działa się w Warszawie i Krakowie pod koniec lata 2000.
Amerykańska agencja TBWA/CHIAT/DAY z Nowego Jorku zdecydowała się, spośród niezliczonej liczby ofert z całego świata wybrać właśnie te dwa polskie miasta na produkcję reklam przeznaczonych na rynek grecki, azjatycki i amerykański. /na razie nie otrzymałem jeszcze odpowiedzi, czy mogę dla celów edukacyjnych udostępnić kupę materiałów z produkcji filmu reklamującego znakomitą whisky

Słuchaczom WSR/
Mam nadzieję, że Robert doczeka się szybko jak największej ilości komentarzy, uwag itp. od Słuchaczy WSR.
Proszę jednak najpierw wczytać się w pomysł, zanim prawdopodobnie opublikuję kolejne, spróbować zwizualizować (zanim Robert prześle oprawę graficzną), rozpisać na sceny, ujęcia, sekwencje. Wyczuć klimat, albo zaproponować konwencję.
Np. scenariusz whisky nie wskazywał na to, ze w klimat reklamy wkradnie się dyskretnie typowy brytyjski humor; na pewno to było ogromną zaletą sposobu, w jaki Australijczycy przygotowali pomysł. Po prostu pozostawili sporo miejsca na kreatywność i osobisty styl niezłego brytyjskiego reżysera; zadbawszy jednak o precyzję każdego słowa, zdania, szczegółu.
Serdecznie zapraszam do dyskusji:)