władza kobiet

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ

kazda kobieta jak coś chce od faceta jest to w stanie to uzyskać

prawda
40
68%
fałsz
19
32%

Liczba głosów: 59

zielonyszerszen
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: zielonyszerszen » 14 gru (śr) 2005, 16:16:24

Havoc pisze: Zielony: teraz juz wiem czemu jestes taki duzy i silny
:twisted: Chcesz isc na urlop gdzies na tydzien :D ?
mam nadzieję , że wyskoczę na tydzień razem z Wami do zakopca jeżeli dostanę urlop ponieważ i Happy się tam szykuje.

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 14 gru (śr) 2005, 16:20:06

to mam tez 3cia paczke (tak jakby dla siebie) i chetnie poczestuje. a tu czego sie dowiaduje? skandal! skandaaal !
Skandal ja nic nie uszczknalem z tej 3 paczuszki :D A dostalas kissa w policzek dzisiaj ;( Ja tez jestem biedzina wychodzona wystarczy na mnei spojrzec a od razu widac ze potrzebuje paczek zywnosciowych :twisted: 8)
Na poprawe samooceny zapuszcze sobie cos ze mna w tytule "Ammons Hav" :D

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 14 gru (śr) 2005, 16:24:42

Havoc pisze:Ja tez jestem biedzina wychodzona wystarczy na mnei spojrzec a od razu widac ze potrzebuje paczek zywnosciowych
Boszzz to ja nie zagladam w takim razie do szkoly bo jeszcze jak ktos na mnie popatrzy to 80% tych paczek przypadnie mi ROTFL :lol:

20% zostawie dla ciebie Hav'

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 14 gru (śr) 2005, 16:27:09

30% to moje ostatnie slowo 8)

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 14 gru (śr) 2005, 16:28:29

No to deal! Dogadane 8)

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 14 gru (śr) 2005, 16:39:47

Jutro ide do szkoly prosto do sekretariatu i nie ma zmiluj. Szykujcie pierniczą i inne slodycze :D

Władza kobiet tak jak narkotyk
Władza kobiet to wielka siła
Rodzi miłość i lęk
Czasami też zabija
Obiecuje tak wiele
W słowa prawdę owija
Gdy uklękniesz dłoń poda
Lecz umie też zabijać

Lekko zmodyfikowany text Anji O. "Władza" 8)

andy
Ekspert
Ekspert

zwięzłość siostrą talentu

Post autor: andy » 14 gru (śr) 2005, 16:53:02

Havoc pisze:Andy jak Ty to robisz ze z prostej sprawy potrafisz wytrzaskac pokaznych rozmiarow wywod :wink: ? FIN
Bowiem jestem chodzącym przeciwieństwiem znanej maksymy:
"Zwięzłość jest siostrą talentu" :mrgreen:

Innym powodem jest taka mianowicie okoliczność, że od maleńkości wolałem czytać takie niepozorne prace, jak np. Odyseja, Iliada, Doktor Faustus, Ulisses (jescze bardziej odlotowa powieść Joyce'a to Finnegans Wake), Encyclopaedia Britannica i takie tam drobiazgi.

A kiedy wybierałem & wybieram książkę w księgarni, czy w wypożyczalni nie baczę na to z jakim obszarem wiedzy zderzę się. Kieruje się wyłącznie grubością grzbietu. Jak cóś, panie dziejku, za cienkie, to nawet jeśli to byłby tomik samego Williama Butlera Yeats'a i rozdawali za darmo nie wezmę za nic w świecie. No chyba, że to co najmniej jego dzieła zebrane. Wtedy tak ;-)

A skoro o irlandzkim geniuszu mowa, natrafiłem na stronę z jego poezją, gdzie jeden z wierszy jest inspirowany wojną trojańską.

I wracając do tematu topicowego przypopmniałem sobie pewną myśl Freuda albo Junga. Otóż zdaniem któregoś z nich motorem największych osiągnięć mężczyzn w każdej dziedzinie przez całe stulecia była miłość do kobiety.
Nie wdając się w skomplikowane wywody o sporawej twórczości literackiej, filmowej, malarstwu, rzeźbie i muzyce wystarczy jeden jakże jednak wymowny przykład.

Przez uprowadzenie najpiękniejszej kobiety na świecie (według źródeł greckich), Heleny, z domu króla Menealosa, w Sparcie przez "prekursora kidnapingu" ;-) niejakiego Parysa, niedługo potem wojska greckie obległy Troję. Wojna, która zaczęła się nieziemsko urodziwej Heleny trwała lat 9. Jednym z niezliczonych "efektów ubocznych" wojny o kobietę była np. Iliada, albo słynny koń trojański.

Obrazek

seize
Loża WSR
Loża WSR

Re: zwięzłość siostrą talentu

Post autor: seize » 14 gru (śr) 2005, 17:17:40

andy pisze:I wracając do tematu topicowego przypopmniałem sobie pewną myśl Freuda albo Junga. Otóż zdaniem któregoś z nich motorem największych osiągnięć mężczyzn w każdej dziedzinie przez całe stulecia była miłość do kobiety.
O tak idealizm ideowy, wiara w istniene form stosunkow o pewnej charakterystyce itd czyli ta gonitwa za taka 'wysniona forma' jest zdecydowanie duza sila co oczywiscie pieknie obrazuje historia. Jednak jak kazda ogromna sila moze dzialas w dwojnasob - moze napedzac i kierowac do jakiegos rozwoju lub tez swoiste 'obcowanie jedyie w wyobrazeniem' ktore w zaden sposob nie znajduje odbica w tym co sie napotyka /lub tez napotyka ale wylacznie czasowo/ moze byc sila destruktywna na rozne spooby - czy to przez jakies psychiczne, socjologiczne odchyly czy tez agresje, 'eksplodujaca zazdrosc innym' skonczywszy na jakis zlozonych formach zachowan aspolecznych itd.
Odbicia tego mozna znalezc wrecz masowo w literaturze, filmie, kronikach policyjnych, historii choroby pacjetow roznych zakladow czy wrecz zwyklej histori powszechnej - i tej zamierzchlej i tej dziejacej sie na naszych oczach na codzien.

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Re: natura kobiety, natura mężczyzny

Post autor: Happy » 14 gru (śr) 2005, 18:02:13

andy pisze:Można się, i wypada, zastanowić dlaczego faceci stworzyli tyle arcydzieł literatury, filmu; dlaczego lepiej malują obrazy i fotografują. Albo mają większe osiągnięcia na polu rozmaitych dyscyplin naukowych.
Mężczyźni tworzyli tylko dlatego, że kobiety były ich muzami! A największe dzieła powstawały w dodatku z nieszczęśliwej miłości! :lol: Współcześnie też mamy takie przykłady! :roll:

zielonyszerszen
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: zielonyszerszen » 14 gru (śr) 2005, 18:06:20

no to może zastanówmy się czy to chodzi o władzę czy o miłość ?! :roll:

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 14 gru (śr) 2005, 18:11:42

Jasne zyjesz tym co wynioslas ze szkoly. Starozytna grecja itd. wiekszosc artystow byla homoseksualistami i natchnieniem byli wlasnei faceci. Caly renesans Wloski byl jednym wielkim wynikiem wkladu jaki homoseksualisci wniesli do sztuki i kultury :P I chwala im za to za np. Michala Anioła i jego arcydziela. Zreszta wiedza pozyskana od niekwestionowanego eksperta w tej dziedzinie prof. Miziołka. A co do literatury. Ah ten absynth :D Okresle to tak caly 19 wiek zawdziecza swoje dziela dwom czynnikom: absynthowi (temu prawdziwemu jak obecnie z Czech) i dragami. Nie wiem ktore z nich mialo wiekszy wplyw na ich tworczosc ale dekadentysci to juz nie rozstawali sie bez tych rzeczy na krok :P Takze powiedzmy wreszcie stanowcze NIE powszechnemu zaklamaniu ze to kobiety byly muzami. W pewnym stopniu na pewno ale nei przeceniajmy ich. Wszakze cyt.: "dziewczyny to tylko klopoty" 8)

andy
Ekspert
Ekspert

Hellenic Republic

Post autor: andy » 14 gru (śr) 2005, 20:39:52

Havoc pisze:Jasne zyjesz tym co wynioslas ze szkoly. Starozytna grecja itd. wiekszosc artystow byla homoseksualistami i natchnieniem byli wlasnei faceci.
Havoc, wybacz, ale czy Tobie sufit spadł na głowę ;-) Czy na pewno znasz najwybitniejsze dzieła greckiej sztuki, architektury, filozofii, medycyny itp.? Jednym z nielicznych przypadków tego, o czym piszesz była pewna skądinąd znkomita poetka z wyspy Lesbos.

Czy armia złożona z homoseksualistów (to już inna działka) byłaby w stanie oprzeć się monstrualnemu sąsiadowi, Persji?

Czy kultura helleńska, potem hellenistyczna mogła sprawić, że w czasie, kiedy zgniłe moralnie Zachodnie Cesarstwo Rzymskie w końcu rozpadło się, a tymczasem Wschodnia czesc imperium zdominowana przez kulture grecką przez wieki jeszcze potrafiła nie tylko oprzeć się barbarzyńskim plemionom germańskim, Słowianom itp.? I stworzyć fascynujące Cesarstwo Bizantyńskie?

Nie wiem z jakich źródeł korzystasz, tj. jakież to szkoły Cię tak wyedukowały, ale może jednak warto nadrobić stracony czas i na własną rękę postudiować trochę antycznej historii Grecji?

seize
Loża WSR
Loża WSR

Re: Hellenic Republic

Post autor: seize » 14 gru (śr) 2005, 20:47:52

andy pisze:Czy armia złożona z homoseksualistów (to już inna działka) byłaby w stanie oprzeć się monstrualnemu sąsiadowi, Persji?
Pozwole sobie rzucic cytat :
"Greccy wojownicy dużą część życia spędzali z dala od domu. W wojsku mieli swych kochanków. Sądzili, że homoseksualizm wzmacnia męstwo bojowe, ponieważ dzięki niemu zawzięcie walczyli, by chronić swych partnerów."
Zrodlo : http://homoseksualizm.chrzescijanin.pl/

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 14 gru (śr) 2005, 20:59:35

PS: zeby nie bylo to tego typu informacje mozna znalezc w wielu roznych zrodlach czy to w Wikipedii czy tez jezeli chodzi o 'materialne zrodla' to np. chyba ksiazka : Kenneth J. Dover - "Homoseksualizm grecki" :)

seize
Loża WSR
Loża WSR

Przeprazam za skleroze / pospiech

Post autor: seize » 14 gru (śr) 2005, 21:07:12

Errata :
Autor i tyul ksiazki mialy byc podlinkowane po adres :
http://www.mowiawieki.pl/artykul.html?id_artykul=1486

ODPOWIEDZ