Sztuka pisania formatu TV

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
ÂŁukasz1983
Nowy(a)

Sztuka pisania formatu TV

Post autor: ÂŁukasz1983 » 14 sty (sob) 2006, 11:03:48

WITAM.POTRZEBUJĘ INFORMACJI NA TEMAT PISANIA FORMATU TELEWIZYJNEGO BEDE WDZIECZNYZA WSZELKA POMOC POZDRAWIAM.

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 14 sty (sob) 2006, 12:57:22

Pisanie formatu znaczy wymyslanie? Ja mysle ze to zalezy jak na to spojrzec. Bo to albo kazdy telewidz by potrafi albo jest to tylko dla elity. Kwestia mozliwosci i sily przebicia :) Wymyslic prawie kazdy w miare inteligentny czlowiek by potrafil. No kiedys byl u nas Lech Stafiej i wlasnie w takiej konwencji to opowiadal :D Dopiero jakis czas AW ladnie to ujal ze trzeba jeszcze tylko wiedziec w ktore drzwi na Woronicza albo Augustowce zapukac ;) :lol: Poczekaj Lukasz jak Andy pokaze sie na Forum to moze on cos Ci konkretnego na ten temat powie.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 14 sty (sob) 2006, 18:53:13

BTW : Jezeli chodzi o sprawy formatow a dokladnie aspekty prawne to pomocne moze byc : jeden z zeszytów naukowych UJ - pod tytułem "Prace z Wynalazczości i Ochrony Własności Intelektualnej" - zeszyt 80-ty a dokladnie : P. Podrecki, E. Traple - Wybrane prawne aspekty tzw. Formatów telewizyjnych, s. 173-193.

andy
Ekspert
Ekspert

Everything must change ;-)

Post autor: andy » 15 sty (ndz) 2006, 16:39:42

sinar pisze:Poczekaj Lukasz jak Andy pokaze sie na Forum to moze on cos Ci konkretnego na ten temat powie.
Dzięki Sinar za, jakby to ująć, uznanie? ;-) ale

1. rzadko bardzo pokazuję się na forum, bo trochę z czasem & energią cienko, a będzie jeszcze "cieniej"-)
2. wsr to już dla mnie niemal "prehistoria" (zrezygnowałem z pracy prawie dwa miesiące temu :-D) (od grudnia moja aktywność to tzw. praca społeczna,
3. niemniej jednak pomógłbym w tym pisaniu formatów tv gdybym wiedział co to takiego? 8O

Niestety ani edukacja medialna w UJ, ani "kupa" programów w rozmaitych stacjach tv oraz mojej 5 O'CLOCK nie pozwoliły mi na zetknięcię się z czymś takim. I bardzo żałuję, że nie wiem co to jest; tym bardziej chętnie się dowiem :mrgreen:
(tj. być może zetknąłem się, a nawet sam coś takiego robiłem, ale na pewno tak to się nie nazywało)

pozdrawiam

am

ÂŁukasz1983
Nowy(a)

:)

Post autor: ÂŁukasz1983 » 19 sty (czw) 2006, 12:02:38

WITAM SZTUKA PISANIA FORMAÓW TV TO NIC INNEGO JAK SCENARIUSZ NA PROGRAM TELEWIZYJNY ......

ÂŁukasz1983
Nowy(a)

:)

Post autor: ÂŁukasz1983 » 19 sty (czw) 2006, 12:08:06

PROSZE O KONTAKT POD NR GADU GADU 530 25 44

andy
Ekspert
Ekspert

scenariusze programow tv

Post autor: andy » 19 sty (czw) 2006, 14:15:15

Zas ja prosze o kontakt mailowy. Pisanie scenariuszy programow tv ma bogata "literature przedmiotu"; ale przede wszytkim jest stosunkowo bliska mi materia z uwagi na w miare duze doswiadczenia w praktyce.

andy
Ekspert
Ekspert

konsultacje: pisanie scenariuszy

Post autor: andy » 22 sty (ndz) 2006, 16:35:06

Lukasz 1983, dzieki za maila.

Proszę o przesłanie pomysłu i/lub planu projektu; byłbym wdzięczny także za nie nadsłynie maili "anonimowych":}

Jeśli miałbym przekazać garść info oczekującym pomocy np. w materii konstruowania owych telewizyjnych formatów to wyłącznie w sytuacji, kiedy służyć to będzie celom edukacyjnym. A nie komerycyjnym.

Mimo szczerych bardzo chęci odpadają jakiekolwiek konsulatacje za pośrednictwem gg.

Tymczasem dzięki uprzejmości jednego z naszych forumowiczów, Seize, możesz sciagnac w formacie pdf. projekt scenariuszowy. Rzucic prosze okiem na informacje ponizej:
seize pisze:Temat znajduje sie : TUTAJ
A przygotowana przeze mnie wersja w formacie PDF : TUTAJ
lub bezposrednio : TUTAJ
Jest to wprawdzie formuła inna, niż tej, której oczekujesz, jednak pewne zasady opracowania pomysłów audiowizualnych mają wiele cech wspólnych.

pozdrawiam
am

ODPOWIEDZ