interpretacja wiersza niewnawisc Wisławy Szymborskiej
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
interpretacja wiersza niewnawisc Wisławy Szymborskiej
chodzi mi głownie o takie pk. jak: wstep, kto mówi w tekscie, do kogo mówi o czym jest mowa,w jaki sposób mówi,czemu słuzy taka wypoeidz,z czym kojarzy sie utwór lub jego elementy,zakończenie
Nienawiść
Spójrzcie, jaka wciąż sprawna,
jak dobrze się trzyma
w naszym stuleciu nienawiść.
Jak lekko bierze wysokie przeszkody.
Jakie to łatwe dla niej – skoczyć, dopaść.
Nie jest jak inne uczucia.
Starsza i młodsza od nich równocześnie.
Sama rodzi przyczyny,
które ją budzą do życia.
Jeśli zasypia, to nigdy snem wiecznym.
Bezsenność nie odbiera jej sił, ale dodaje.
Religia nie religia –
byle przyklęknąć na starcie.
Ojczyzna nie ojczyzna –
byle się zerwać do biegu.
Niezła i sprawiedliwość na początek.
Potem już pędzi sama.
Nienawiść. Nienawiść.
Twarz jej wykrzywia grymas
ekstazy miłosnej.
Ach, te inne uczucia-
cherlawe i ślamazarne.
Od kiedy to braterstwo
może liczyć na tłumy ?
Współczucie czy kiedykolwiek
pierwsze dobiło do mety ?
Zwątpienie ilu chętnych porywa za sobą ?
Porywa tylko ona, która swoje wie.
Zdolna, pojętna , bardzo pracowita.
Czy trzeba mówić ile ułożyła pieśni.
Ile stronic historii ponumerowała.
Ile dywanów z ludzi porozpościerała
na ilu placach, stadionach.
Nie okłamujmy się:
potrafi tworzyć piękno.
Wspaniałe są jej łuny czarną nocą.
Świetne kłęby wybuchów o różanym świcie.
Trudno odmówić patosu ruinom
i rubasznego humoru
krzepko sterczącej nad nimi kolumnie.
Jest mistrzynią kontrastu
między łoskotem a ciszą,
między czerwoną krwią a białym śniegiem.
A nade wszystko nigdy jej nie nudzi
motyw schludnego oprawcy
nad splugawioną ofiarą.
Do nowych zadań w każdej chwili gotowa.
Jeśli musi poczekać, poczeka.
Mówią, że ślepa. Ślepa?
Ma bystre oczy snajpera
i śmiało patrzy w przyszłość
- ona jedna .
Nienawiść
jak dobrze się trzyma
Sama rodzi przyczyny,
które ją budzą do życia.
Religia nie religia –
Ojczyzna nie ojczyzna –
Potem już pędzi sama.
Nienawiść. Nienawiść.
ekstazy miłosnej.
Ach, te inne uczucia-
cherlawe i ślamazarne.
Od kiedy to braterstwo
może liczyć na tłumy ?
Nie okłamujmy się:
potrafi tworzyć piękno.
i rubasznego humoru
między łoskotem a ciszą,
motyw schludnego oprawcy
nad splugawioną ofiarą.
Mówią, że ślepa. Ślepa?
Ma bystre oczy snajpera
- ona jedna .
-
- Ekspert
1. W tym wierszu jest personifikacja nienawiści: np. "Twarz jej wykrzywia grymas
ekstazy miłosnej"
2. Podmiot liryczny / ja liryczne to ktoś, kto jest niejako autorem wypowiedzi - ale proszę nie mylić z autorem! to kategoria literacka.
3. Kim tu jest podmiot liryczny?
a) ktoś kto doświadczył nienawiści
b) bojący się jej
c) bystry obserwator, który pokazując potęgę nienawiści, usiłuje tym samym przestrzec przed nią
d) ktoś zdumiony / wstrząsnięty jej mocą - wielu sądziło, że Era Wodnika sprawi, iż zapanuje (s)pokój, ludzkość wyzbędzie się przemocy itp. Tymczasem 11 września i jego konsekwencje każe zweryfikować tego typu nadzieje.
4. Podmiot zwraca się w liczbie mnogiej, może do jakiegoś audytorium, które nie jest świadome siły nienawiści (?) Jest też w pewnym sensie zafascynowany nią:
"Nie okłamujmy się:
potrafi tworzyć piękno.
Trudno odmówić patosu ruinom"
5. Dość często rozmaite utwory odczytuje się w kontekście wydarzeń współczesnych. Niekoniecznie musi prowadzić do dobrych efektów, chociaż z drugiej strony może to świadczyć o ich uniwersalności.
Myślę, że ten wiersz jest bardzo uniwersalny (ponadczasowy)
6. Jest ten wiersz napisany bardzo prostym językiem. Treść zdecydowanie dominuje nad formą.
Chyba nie na wszystkie punkty odpisałem, jeśli coś jeszcze przyjdzie mi do głowy dorzucę jakieś spostrzeżenia.
ekstazy miłosnej"
2. Podmiot liryczny / ja liryczne to ktoś, kto jest niejako autorem wypowiedzi - ale proszę nie mylić z autorem! to kategoria literacka.
3. Kim tu jest podmiot liryczny?
a) ktoś kto doświadczył nienawiści
b) bojący się jej
c) bystry obserwator, który pokazując potęgę nienawiści, usiłuje tym samym przestrzec przed nią
d) ktoś zdumiony / wstrząsnięty jej mocą - wielu sądziło, że Era Wodnika sprawi, iż zapanuje (s)pokój, ludzkość wyzbędzie się przemocy itp. Tymczasem 11 września i jego konsekwencje każe zweryfikować tego typu nadzieje.
4. Podmiot zwraca się w liczbie mnogiej, może do jakiegoś audytorium, które nie jest świadome siły nienawiści (?) Jest też w pewnym sensie zafascynowany nią:
"Nie okłamujmy się:
potrafi tworzyć piękno.
Trudno odmówić patosu ruinom"
5. Dość często rozmaite utwory odczytuje się w kontekście wydarzeń współczesnych. Niekoniecznie musi prowadzić do dobrych efektów, chociaż z drugiej strony może to świadczyć o ich uniwersalności.
Myślę, że ten wiersz jest bardzo uniwersalny (ponadczasowy)
6. Jest ten wiersz napisany bardzo prostym językiem. Treść zdecydowanie dominuje nad formą.
Chyba nie na wszystkie punkty odpisałem, jeśli coś jeszcze przyjdzie mi do głowy dorzucę jakieś spostrzeżenia.
Pierwszy lol- nie Wiesława a Wisława (nie ma to jak zorientowanie w temacie)
Drugi lol, a nawet rotfl to cały drugi post. Dziecinna i łopatologiczna interpretacja (a w zasadzie jej brak). Niezwykle "głębokie" wnioski.
Gówno gównianie napisane (no offence)
Brak strony analitycznej, bez której nie można zacząć interpretować wiersza.
Na temat tego wiersza mam napisaną pracę zaliczeniową (poetyka). Wpłaty przyjmuję na konto.
Drugi lol, a nawet rotfl to cały drugi post. Dziecinna i łopatologiczna interpretacja (a w zasadzie jej brak). Niezwykle "głębokie" wnioski.
Wow, to żeś się popisał wiedzą!andy pisze:6. Jest ten wiersz napisany bardzo prostym językiem. Treść zdecydowanie dominuje nad formą.
Gówno gównianie napisane (no offence)
Brak strony analitycznej, bez której nie można zacząć interpretować wiersza.
Na temat tego wiersza mam napisaną pracę zaliczeniową (poetyka). Wpłaty przyjmuję na konto.
-
- Loża WSR
Praca zaliczeniowa, nie zartuj Jo? To moze otworzymy licytacje pewnie zaraz zglosza sie tacy co z Szymborskiej pisali magisterke albo doktorat
Andy moze nie ma takiej pracy zaliczeniowej na koncie tak jak ty ale tez nie musi zajmowac sie zarobkowo pisaniem prac zaliczeniowych z jezyka polskiego. Pisal na goraco i staral sie komus bezinteresownie pomoc. Czy ty tez tak umiesz? Potrafisz? Znasz sie lepiej? Sprobuj pokazac swoje umiejetnosci tutaj na forum zamiast tak strzepic jezyk po proznicy (no offence zreszta i tak nie jestem w stanie zblizyc sie choc troche do poetyki twojego postu)
Krytykowac jest bardzo latwo. Daj choc probke taki preview twoich umiejetnosci wtedy zobaczymy. Bo jak na razie z tymi twoimi lolami rotflami i gownem to nie mam zaufania do twojej poetycznosci, znajomosci poetyki czy estetyki w ogole. Kazesz komus kupowac kota w worku. Jesli jestes ekspertem od analizy wysil sie i sprobuj cos napisac na temat. Choc pare zdan. W ten sposob nie tylko zareklamujesz swoje uslugi ale tez pomozesz komus realna pomoc lub przynajmniej jej namiastke czyli to co tu robimy. Sprobuj cos z siebie czasem dac bezinteresownie. Nazwij to jak chcesz degustacja, BWS, reklama, PR czy dzialalnoscia charytatywna. Mysle ze wyjdzie ci to jednak na korzysc

Krytykowac jest bardzo latwo. Daj choc probke taki preview twoich umiejetnosci wtedy zobaczymy. Bo jak na razie z tymi twoimi lolami rotflami i gownem to nie mam zaufania do twojej poetycznosci, znajomosci poetyki czy estetyki w ogole. Kazesz komus kupowac kota w worku. Jesli jestes ekspertem od analizy wysil sie i sprobuj cos napisac na temat. Choc pare zdan. W ten sposob nie tylko zareklamujesz swoje uslugi ale tez pomozesz komus realna pomoc lub przynajmniej jej namiastke czyli to co tu robimy. Sprobuj cos z siebie czasem dac bezinteresownie. Nazwij to jak chcesz degustacja, BWS, reklama, PR czy dzialalnoscia charytatywna. Mysle ze wyjdzie ci to jednak na korzysc
Pffff... Hir ju hef a litl prewiuł
Śmieszą mnie takie działy, tematy, dyskusje. Co to jest, ściąga.pl? Ludzie, już sami nie potraficie nic napisać? Moim zdaniem pomoc powinna ograniczać się do podania bibliografii - dlatego nigdy nie napisałam pracy dla kogoś, bo brzydzę się czymś takim. Bezinteresownie, jak to zostało określone, to mogę podać bibliografię do tego typu pracy, poprawić stylistykę i ortografię.
Nikomu nic nie każę, bynajmniej nie reklamuję swoich usług.
Myślcie! Uważam, że w rezultacie wyjdzie to wam jednak na korzyść.
Aha - i nie nadinterpretujcie. Oceniać i krytykować kogoś jest bardzo łatwo.
ja sama pisze: Wiersz Nienawiść Wisławy Szymborskiej pochodzi z tomu Koniec i początek wydanego w 1993 roku. Poetka stworzyła przenikliwe studium poetyckie poświęcone dziejom najnowszej Europy, rozpoznajc problem nie tylko w universum dziejów myśli ludzkiej, ale w naszym "tu i teraz".
Omawiany wiersz składa się z ośmiu strofoid, które zawierają od pięciu do dziesięciu wersów. Wersy mają rozpiętość od czterech do czternastu sylab. W klauzuli przeważają akcenty paroksytoniczne, choć możemy znaleźć pojedyncze oksytoniki, np.: Porywa tylko ona, które swoje wie. (...). Mamy do czynienia z wierszem wolnym. Zachowana interpunkcja oraz podział na wielkie i małe litery wspierają porządek składniowy.
Tematem jest nienawiść. Została poddana zabiegowi persobnifikacji. Ta powszechna odmiana metafory w utworze tym przeszła w rozwinięty obraz poetycki...
Śmieszą mnie takie działy, tematy, dyskusje. Co to jest, ściąga.pl? Ludzie, już sami nie potraficie nic napisać? Moim zdaniem pomoc powinna ograniczać się do podania bibliografii - dlatego nigdy nie napisałam pracy dla kogoś, bo brzydzę się czymś takim. Bezinteresownie, jak to zostało określone, to mogę podać bibliografię do tego typu pracy, poprawić stylistykę i ortografię.
Nikomu nic nie każę, bynajmniej nie reklamuję swoich usług.
Myślcie! Uważam, że w rezultacie wyjdzie to wam jednak na korzyść.
Aha - i nie nadinterpretujcie. Oceniać i krytykować kogoś jest bardzo łatwo.
-
- Ekspert
poetyka, reklama, poezja
Jo, tu jest forum dyskusyjne, a nie pisanie ściągawek. Jeśli masz tak dobrą pracę z poetyki to ją opublikuj tu.
My odpisujemy na "każdy temat" od reklamy przez marketing, sztukę i język polski. Natychmiast, stąd uwagi często są dość banalne.
Ważna jest także waga tematu. Inaczej traktujemy sytuacje, kiedy ktoś ma już coś, inaczej kiedy tylko o jakieś ogólne uwagi ma.
Z wysokości Inst. Sztuk Audiowizualnych UJ pozdrawiam Cię Jo serdecznie
i proponuję, żebys jesli glos zabieral, to pomagał innym, a nie posługiwał inwektywami i mową wielce wulgarną.
My odpisujemy na "każdy temat" od reklamy przez marketing, sztukę i język polski. Natychmiast, stąd uwagi często są dość banalne.
Ważna jest także waga tematu. Inaczej traktujemy sytuacje, kiedy ktoś ma już coś, inaczej kiedy tylko o jakieś ogólne uwagi ma.
Z wysokości Inst. Sztuk Audiowizualnych UJ pozdrawiam Cię Jo serdecznie

Ostatnio zmieniony 01 mar (wt) 2005, 14:41:08 przez andy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ekspert
poetyka, historia, UJ, SGH, UW
P.S. Pamiętam, że na jesieni 2002 poproszono mnie o pomoc w rekrutacji do agencji reklamowej na stanowiska; absolwentka wydziały bodajże Zarządzania i Marketingu P. Gdańskiej nie umiała powiedzieć NICZEGO o marketigu. Dziewczyna, która skończyła SGH nie znała Exela.
Kolega opowiadał mi, że jakiś czas temu na egzaminach wstępnych na filmoznawstwo na UJ pewien koleś nie bardzo wiedział, kto wsławił się w naszej historii w II wojnie światowej. Na stole było ciasto - makowiec. A moj kolega, żeby mu pomoc mowi: może makowca? Zdający zrozumiał o co chodzi i odpowiada: generał Ciastoń, chodziło o Maczka.
Sinar, może Ty znasz takie ciekawostkie
Pewnie tak.
Zmierzam do tego, że my tu pomogamy tak, jak wygląda pytanie. Lepiej jak najprosciej, niż jezykiem dyskursu akademickiego.
Jo, nie dostrzegłeś tego?
A zapytam Cie o cos:
co to jest poetyka?
Kolega opowiadał mi, że jakiś czas temu na egzaminach wstępnych na filmoznawstwo na UJ pewien koleś nie bardzo wiedział, kto wsławił się w naszej historii w II wojnie światowej. Na stole było ciasto - makowiec. A moj kolega, żeby mu pomoc mowi: może makowca? Zdający zrozumiał o co chodzi i odpowiada: generał Ciastoń, chodziło o Maczka.
Sinar, może Ty znasz takie ciekawostkie

Zmierzam do tego, że my tu pomogamy tak, jak wygląda pytanie. Lepiej jak najprosciej, niż jezykiem dyskursu akademickiego.
Jo, nie dostrzegłeś tego?
A zapytam Cie o cos:
co to jest poetyka?

Ostatnio zmieniony 01 mar (wt) 2005, 14:50:01 przez andy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ekspert
interpretacja, analiza
Jo pisze:Nie wydaje mi się, aby to było przenikliwe studium, "poświęcone dziejom najnowszej Europy", ha! nawet jestem pewienPoetka stworzyła przenikliwe studium poetyckie poświęcone dziejom najnowszej Europy, rozpoznajc problem nie tylko w universum dziejów myśli ludzkiej, ale w naszym "tu i teraz".
Mamy do czynienia z wierszem wolnym.
Jestem pod wrażeniem spostrzegawczości.
Sam na to wpadłeś?Tematem jest nienawiść.
Aby uzyskać dostep do dalszej części pracy wyślij sms na podany nr telefonu.
No comment![]()
Re: interpretacja wiersza niewnawisc Wisławy Szymborskiej
karolinka__19 pisze:chodzi mi głownie o takie pk. jak: wstep, kto mówi w tekscie, do kogo mówi o czym jest mowa,w jaki sposób mówi,czemu słuzy taka wypoeidz,z czym kojarzy sie utwór lub jego elementy,zakończenie
Nienawiść
jak dobrze się trzyma
Sama rodzi przyczyny,
które ją budzą do życia.
Religia nie religia –
Ojczyzna nie ojczyzna –
Potem już pędzi sama.
Nienawiść. Nienawiść.
ekstazy miłosnej.
Ach, te inne uczucia-
cherlawe i ślamazarne.
Od kiedy to braterstwo
może liczyć na tłumy ?
Nie okłamujmy się:
potrafi tworzyć piękno.
i rubasznego humoru
między łoskotem a ciszą,
motyw schludnego oprawcy
nad splugawioną ofiarą.
Mówią, że ślepa. Ślepa?
Ma bystre oczy snajpera
- ona jedna .