Warszawskie Spotkania Komiksowe'06

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Marqoni
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Warszawskie Spotkania Komiksowe'06

Post autor: Marqoni » 18 mar (sob) 2006, 12:14:06

Obrazek
WSK to ogólnopolski konwent miłośników komiksu. Jak co roku odbywa się w Warszawie, tym razem w kinie Ochota - 25 marca (sobota).
Właśnie ogłoszono oficjalny program imprezy:
  • 09.00 - Otwarcie giełdy komiksowej w Kinie Ochota i Ośrodku Kultury Ochota.
    Kino Ochota (ul. Grójecka 65)

09.45 - Oficjalne otwarcie 6. WSK
    10.00 - 11.15 - Panel wydawców - Mandragora, Egmont, Taurus Media, Kultura Gniewu
    11.30 - 12.00 - Opowieści dziwnej treści - spotkanie z Irkiem Koniorem, autorem komiksu "Opowieści rybaka"
    12.00 - 12.45 - Ruchome obrazki - spotkanie z Tomaszem Bagińskim, reżyserem "Katedry" i "Sztuki spadania"
    13.00 - 13.45 - Pożegnanie bohaterów - spotkanie z Tadeuszem Baranowskim, klasykiem polskiego komiksu
    14.00 - 14.45 - Bajka dla wykręconych - spotkanie Maxem Anderssonem, autorem komiksu "Pixy"
    15.00 - 15.45 - Spotkanie ze Zbigniewem i Grażyną Kasprzak, małżeństwem twórców komiksu od lat mieszkającym w Belgii
    16.00 - 16.45 - Z czego się śmiejemy? - spotkanie z KRL-em i Markiem Lachowiczem, autorami komiksów "Kaerelki i inne takie" oraz "Człowiek Paroovka vs. Grand Banda"
    17.00 - 18.00 - Konkurs komiksowy - prowadzi Wojciech Birek
    Ośrodek Kultury Ochota (ul. Grójecka 75)

10.00 -12.00 - Pokaz komiksowych filmów rysunkowych - Fil & Termos, Tadeusz Baranowski, Tomasz Leśniak i inni.
    12.00 - 12.45 - Quo vadis Jeż Jerzy? - spotkanie z Tomaszem Leśniakiem i Rafałem Skarżyckim
    13.00 - 13.45 - Nowe przygody Stasia i Nel, czyli steampunk po polsku - spotkanie z Krzysztofem Janiczem, Tobiaszem Piątkowskimi Januszem Wyrzykowskim
    14.00 - 14.45 - Likwidator a sprawa polska - spotkanie z Ryśkiem Dąbrowskim.
    15.00 - 15.45 - Polscy bohaterowie komiksowi - prelekcja Adama Ruska
    16.00 - 16.45 - Broń palna w komiksie - prelekcja Roberta Adlera
    17.00 - 17.45 - "Opowieści tramwajowe" - spotkanie z autorami antologii
    18.00 - 18.45 - Polski (i nie tylko) komiks internetowy - prelekcja Daniela Gizickiego i Przemka Pawełka
Mam zamiar się wybrać,bo warto, prócz mnie wstępnie zadeklarowały się jeszcze 2 osoby.
Z ciakawostek, na imprezie będzie miał swoją premierę komiks "Czak Norys versus Ojciec Dyrektor".
Więcej szczegółów znajdziecie na portalach tematycznych:Gildia Komiksu i Wrak.

BateaU
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: BateaU » 18 mar (sob) 2006, 13:58:50

Opcyjnieee :)
Będzie trzeba się pojawić 8)

Frik
Bywalec
Bywalec

Post autor: Frik » 18 mar (sob) 2006, 18:53:39

Byłem bo dajże na 4-tej edycji chyba (nawet mam zachowany identyfikator) z kumplem, który sprzedał całą swoją kolekcje mang i innych komiksów :roll: ja bym nie sprzedał :twisted:

PS: wejściówka kosztowała 10zł :x

Marqoni
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Marqoni » 18 mar (sob) 2006, 22:01:43

no kosztuje, a co? dlaczego miało by nie kosztować?
Zawsze wejście było płatne. Jeśli impreza ma spełniać określone oczekiwania i trzymać jakiś poziom, wiąże się to z wydatkami. Pomieszczeń i sali kinowej za darmo nikt nie udostępni...

Frik
Bywalec
Bywalec

Post autor: Frik » 19 mar (ndz) 2006, 22:23:34

bez nerwacji to tylko małe "Ps" :wink:
przecież każdy wie że nie ma nic za darmo :P

Marqoni
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Marqoni » 19 mar (ndz) 2006, 22:30:37

Za to w środku będą tańsze komiksy, a przy wiekszych zakupach sumy zaokrąglają na naszą korzyść 8)

Frik
Bywalec
Bywalec

Post autor: Frik » 19 mar (ndz) 2006, 22:46:18

Hmmm marzy mi się zakup moich 5 ulubionych serii, lecz z drugiej strony to połowa roweru na który zbieram :roll: :? ekh tam

dis
Bywalec
Bywalec

Post autor: dis » 20 mar (pn) 2006, 00:39:48

ja chce iść! ja! ja! kto mnie zabierze? plis! (słodki uśmiech)

Frik
Bywalec
Bywalec

Post autor: Frik » 23 mar (czw) 2006, 00:01:52

Ja bym cię zabrał tyle tylko że mam zjazd 25 :? no chyba że bym się zgłosił na przedstawiciela WSR na targi komiksowe :twisted: :wink: Sławku zaglądasz tu czasem powiedz co ty na to :D ?

Homer_Simpson
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: Homer_Simpson » 27 mar (pn) 2006, 18:06:05

No i co? Ogólnie porażka w porównaniu z poprzednimi edycjami. Marqoni mówisz, że 10zł żeby trzymało poziom a jest coraz gorzej i ciaśniej. Słyszałem, że w Łodzi się rozwija przynajmniej to jakoś...

Frik
Bywalec
Bywalec

Post autor: Frik » 28 mar (wt) 2006, 02:27:33

Czekam na jakąś kontre poprzedniego posta (bo nie byłem i nie widziałem) a jestem skłonny uwieżyć :roll:

PS: komiks w polsce nie ma łatwego życia :?

Marqoni
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Marqoni » 30 mar (czw) 2006, 20:43:14

A mnie się podobało, i na tle poprzednich edycji (w ubiegłym roku nie byłem, ale 3 poprzednie to i owszem)było całkiem przyjemnie. Też zauważyłem brak oficjalnych stoisk wydawców (Egmnot na pewno nie maiał swojego, tamte inne w Ochocie sprzewawały albumy różnych wydawców). Możliwość uzupełnienia kolekcji tą drogą raczej odpadała. Zaś w pod drugim adresem - w Oś. Kultury Ochota była sobie taka giełdka w maleńkiej pakamerce. Łażnia parowa, ścisk i kilka raptem stoisk. Pod tym względem WSK wypadł słabo. Niemniej nie przeszkodziło mi to zbytnio w zakupie 10 różnych komisków, nowości, starszych, używanych. KRL-ki zostały wyprzedane, ale zdążyłem.
Pod względem programu "artystycznego" nie zawiodłem się - stawiam 4+.
Wpadliśmy na filmy na podstawie Baranowskiego, samej twórczości autora, Katedrę Bagińskiego i ten filmik gdzie Bagins opowiadał o swojej pracy nad dziełem. Jako, że mieli powtarzać dla tych co się spóźnili poszliśmy na zakupy.
W kinie kończyła się prelekcja o "Opowieścah Rybaka", gość jest albo genialny, albo pokręcony. I tu ciekawostka, autor wydał swój komiks najpierw w, bodajrze, Belgii. Dopiero potem u nas, może to i lepiej (dla autora na pewno).
Sporo ciekawych rzeczy było na spotkaniu z Tomkiem Bagińskim (spóźnił się 15 minut bo miał stłuczkę)- o adaptacji Rewolucji i "Wszystkich Świętych" (nie tylko gadali ale też pokazywali na kinowym ekranie kilka screenów z różnych faz pracy nad projektami). Puszczone też 2 filmy krótkie studentów z krakowskiego ASP. Byłem pod wrażeniem. Na końcu na kinowym ekranie pojewiła się "Sztuka spadania" (wprawdzie tylko dlatego, że ktoś z publiczności miał ze sobą dvd).
Spokanie z Baranowskim, mistrz narzekał na swoje obecne kłopoty z wydawcami. Okazuje się, że nie tylko młodzi adepci sztuki komiksu mają w życiu pod górkę.
Spotkanie z Dąbrowskim... prowadzący czytał z kartki dziwne pytania, twórca Likwidatora próbował odpowiadać, ale ogólnie porażka.
Punkt "Polscy bohaterowie komiksowi" to tak naprawdę zajawka o mającej powstać książce-leksykonie o postaciach od początków komiksu w Polsce aż do współczesności. Będzie nawet o Gąsce Balbince (a zna ktoś ten kawał?). Na życzenie publiki autor czytał opisy haseł. Chyba sobie to kupie.
No i w końcu spotkanie z Robertem Adlerem. Sala okazała się za mała. Wielki show o giwerach z udziałem moderatora, który pilnował żeby Adler zmieścił się w czasie. Slajny z bronią, z kadrami z komiksów w których dana giwera się pojawiła i dlaczego została tak schrzaniona. Dla wielbicieli pukawek i nie tylko.
Potem stanąłem w kolejeczce cierpliwie czakając na autografy Piątkowskiego i Adlera (z rysunkiem :)[ogólnie wcześniej mozna było upolować rysuneczek z podpisem od innych autorów] ).
Ogólnie imprezka spoko. Inni ludzie na innych forach prócz mikroskopijnej giełdy nie wymieniali jakichś specjalnych uchybień. Szkoda, że nie można było być w 2 miejscach na raz... ale cóż, i tak nie było żle.
Obrazek
to nie jest szkolenie terrorystów

Obrazek
kliknij aby powiększyć, w tle kadr z Sin City

Piszesz o MFK, że się tam rozwija... może i rozwija, ale organizacyjnie to wyględa fatalnie. Skoro goście dowiadują się, że są zaproszeni lub mają prowadzić jakieś spotkanie o dziwnej porze z informatora na kilka dni przed imprezą zamiast uztaleń z organizatorem, no to coś jest nie tak... Poczytaj na forum Wraka.

BateaU
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: BateaU » 30 mar (czw) 2006, 22:40:41

He he Adler i pizdolety nic się nie zmienił :lol:

ODPOWIEDZ