O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
iga
autor: iga » 15 kwie (sob) 2006, 21:42:28
HEJ
Temat mojej prezentacji maturalnej jest zbieżny z wszytkimi tu wyżej wymienionymi. Chodzi o język reklamy i funkcje jakie pełni. Czytałam kilka definicji fuckcji językowych z różnych żródeł, jednak nie rozwiało to moich wątpliwości. Zastanawia mnie głównie funkcja magiczna, fatyczna i poetycka. Czy język reklamy je pełni? Jesli tak to w jaki sposób? Czy mógłby mi ktoś wskazać jakieś przykłady konkretnie z reklamy? Może wtedy łatwiej byłoby mi to zrozumieć
Dzięki z góry

Z niecierpliwością czekam na odpowiedź. Zostało mi już niewiele czasu...

-
Glounce
autor: Glounce » 17 kwie (pn) 2006, 17:11:43
oczywiście, że może pełnić wymienione przez Ciebie funkcje, wystarczy tylko dobrze poszukać
funkcja magiczna:
- reklama Żywca, w którymś z numerów czasopisma "Fokus" - kufel na czarnym tle i podpis "Fokus pokus"
funkcja fatyczna:
- reklama Budweisera, czy czegoś podobnego, z hasłem: "Dzień dobry Boston, to piwo jest dla Ciebie!"
-
http://memory.loc.gov/learn/community/i ... orning.jpg
-
http://www.southbaybicycle.com/newsb/ga ... a70s-2.jpg
funkcja poetycka:
- "Mariola okocim spojrzeniu" - cały tekst reklamy
- tekst reklamy telewizyjnej "Cała Polska czyta dzieciom"
i wieeeeele innych..
nie zapominaj, że nie istnieje tekst, który spełniałby tylko jedną funkcję! wszystkie te slogany kryją funkcję perswazyjną, która jest najważniesza

-
iga
Hej!
Dzieki bardzo, bardzo!!!! Szczerze mówiąc trochę mało byłam przekonana, że ktoś mi pomoże. A pomogłeś/aś mi bardzo

Także jeszcze raz wielkie dzięki.
Wiem, że żaden tekst nie pełni tylko jednej funkcji, a w reklamie wszystko poporządkowane jest funkcji perswazyjnej, tylko jakoś ze zidentyfikowaniem tych funkcji miałam mały kłopot.
Mam nadzieje, ze juz dzisiaj skoncze te durna prezentacje
Jeszcze raz wielkie dzieki!!
-
Glounce
autor: Glounce » 18 kwie (wt) 2006, 22:37:31
no ja niestety dopiero zacząłem, a czas mam do 6-go maja ;]
-
Kali
- WSR Guru

autor: Kali » 18 kwie (wt) 2006, 22:52:24
powodzenia i gratuluję

-
Gość
iga pisze:HEJ
Temat mojej prezentacji maturalnej jest zbieżny z wszytkimi tu wyżej wymienionymi. Chodzi o język reklamy i funkcje jakie pełni. Czytałam kilka definicji fuckcji językowych z różnych żródeł, jednak nie rozwiało to moich wątpliwości. Zastanawia mnie głównie funkcja magiczna, fatyczna i poetycka. Czy język reklamy je pełni? Jesli tak to w jaki sposób? Czy mógłby mi ktoś wskazać jakieś przykłady konkretnie z reklamy? Może wtedy łatwiej byłoby mi to zrozumieć
Dzięki z góry

Z niecierpliwością czekam na odpowiedź. Zostało mi już niewiele czasu...