Funkcja artystyczna w reklamie....ktoś wie o co chodzi????

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
majkaa

Funkcja artystyczna w reklamie....ktoś wie o co chodzi????

Post autor: majkaa » 06 lip (czw) 2006, 12:22:52

Witam wiem ,że są już wakacje ale dopiero teraz ocknęłam się że właściwie nie rozumiem na czym ma polegać moja prezentacja maturalna...czy powinnam przedstawić reklamy w których przedstawione są dzieła sztuki czy raczej doszukiwać się artyzmu w zwykłych reklamach??? :? Ktoś ma może jakiś pomysł???

CASE
Ekspert
Ekspert

Post autor: CASE » 06 lip (czw) 2006, 13:10:51

To drugie

majkaa

Post autor: majkaa » 08 lip (sob) 2006, 15:19:41

Dzięki z odpowiedź :D Ale wciąż nie wiem co to właściwie właściwie jest ta funkcja artystyczna i czy występuje w każdej reklamie??? Ja to rozumiem jako odwołania do różnyh dzieł, górnolotnej muzyki, cytatów itp. czego nie ma w większości reklam :cry:

dis
Bywalec
Bywalec

Post autor: dis » 08 lip (sob) 2006, 20:39:02

można ten temat na kilka sposobów. albo pokazać reklamę jako sztukę i dokładnie co w nich jest wartościowego, albo pokazać jak reklamy się odwołują do różnych styli, epok lub wykorzystują wizerunki lub prace znanych artystów.

dis
Bywalec
Bywalec

Post autor: dis » 08 lip (sob) 2006, 20:42:06

a funkcje artystyczne nie występują w każdej reklamie. trudno czegokolwiek się takiego doszukać w spotach biedronki czy innych marketów, reklam wielu leków itp.

majkaa

Post autor: majkaa » 08 lip (sob) 2006, 22:35:52

dis pisze:można ten temat na kilka sposobów. albo pokazać reklamę jako sztukę i dokładnie co w nich jest wartościowego, albo pokazać jak reklamy się odwołują do różnych styli, epok lub wykorzystują wizerunki lub prace znanych artystów.
Chyba zaczynam rozumieć :) Tylko co może być w reklamach wartościowego oprócz tych odwołań?? Jeżeli w reklamie jest rytmiczna rymowana piosenka to jest jej funkcja artystyczna?? Na przykład reklama lodów koral gdzie dzieci tańczą i śpiewają z Majką Jeżowską albo rekalma kleju atlas. Czy te reklamy można przedstawić jako przykłady funkcji artystycznej w reklamie?? Jeżeli kierować się wyszukiwaniem sztuki to śpiew i taniec są sztuką....

dis
Bywalec
Bywalec

Post autor: dis » 09 lip (ndz) 2006, 23:17:28

jakąś sztuką na pewno to jest :D może nie najwyższą, ale jednak.
ja bym wizęła reklamy heyah, wiele z nich ma odniesienia do jakiś dzieł (ale niestety nie pamiętam dokładnie - w kuńcu mamy wakacje, więc nie wymagajcie zbyt wiele ode mnie :twisted: )
wiadomo, że reklamy aut czy innych towarów bardziej luksusowych mają muzykę często znanych kompozytorów. musisz sama zdecydować w którą stronę idziesz, czy pierwsze lepsze kilka reklam czy masz pokażesz różne przedstawienie sztuki w reklamie, czy skupisz się tylko na np sztuka w reklamie samochodów, itd.
najpierw poszukaj materiałów, potem się zdecyduj, co najciekawsze.

ODPOWIEDZ