Rozmowy o polityce

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Moda na łatwą krytykę

Post autor: s_wojtkowski » 08 wrz (pt) 2006, 20:26:45

seize pisze:Dlatego prosze Cie Sławku podaj mi konkrety albo wskaż jakieś zródło gdzie się ich dowiem. Skoro Ty jesteś tak dobrze zorientowany, że w całości popierasz tą propozycje. Prosze daj mi zatem zorientować się lepiej i być może nawet zgodzić się z Tobą i również poprzeć.

Zeby przedstawiac alternatywe najpierw przecież i tak trzeba znać isote sprawy dla której ma zostać zbudowana alternatywa. Nie żądaj ode mnie rzeczy niemożliwej. Zwłaszcza że może poznane konkrety popre i nie bede widział potrzeby jakiejkolwiek alternatywy.
Coś Ci się chyba pomyliło! Ja się tylko śmieję z Waszej krytyki. Z waszej polemiki i wskazywania na to, że pomysł jest "szokujący" i mówienia "co jeden to lepszy" - jak się okazuje nie tylko bez argumentów, ale nawet znajomości zakresu propozycji ministra. Jeśli bierzecie się do krytyki i narzekania, to byłem przekonany, że nie tylko dokładnie znacie i rozumiecie propozycję, ale jeszcze wiecie co i dlaczego jest w niej nie tak! Bo jak można coś wykpiwać w innej sytuacji? Jak możesz krytykować coś, czego nie wiesz i w czym sie dobrze nie orientujesz?! Czy to nie dziwne?
Nie. Tak naprawdę dziwne to nie jest. To jest modne. Krytyka tego rządu i poszczególnych ministrów to bardzo łatwy sposób na znalezienie społecznego poklasku. Nie trzeba mieć argumentów czy kontrpropozycji. Wystarczy napisać "szokujace" i "co jeden to lepszy", a wszyscy w lot chwytaja o co chodzi, prawda?

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Re: Co za absurd! Kilka absurdów nawet!

Post autor: Havoc » 08 wrz (pt) 2006, 20:28:36

wojtkowski pisze:Ciekawy jestem jak Hav by skomentował wyrok w swojej własnej sprawie...
Ale nie musze komentowac bo nie bylem ani SBkiem ani nie bylem zrodlem informacji cyt: "powiedzmy szczerze nawet bardzo gadatliwym" Gilowska od razu grala obrazalska paniusie, ciagle tylko klapiac ze to granda ze to skandal, ale gdyby grala czysto w latach 80 to by smrodu nei bylo. Gilowska to sie broni a Kuronia to sie obraza i to jest niby OK? Nie nigdy na takie cos sie nie zgodze :evil:
Aha panie Wojtkowski ja tu o niej mysle jeszcze w kategoriach ex babki z PO.
wojtkowski pisze:Oto przed chwilą złamał prawo obrażając Głowę Państwa Polskiego. Jest na to odpowiedni paragraf. Bardzo konkretny.

I co jeszcze sie zapytam?? A moze mam Ci panie Slawku wytlumaczyc ze sympatyzowanie z ugrupowaniem pseudonazistowskim to niby nie jest karalne? Odsylam tez do konstytucji jako jeden z pierwszych wpisow dot. stanowiska prawa polskiego wobec nazizmu, faszyzmu i komunizmu.
wojtkowski pisze:
Co jeszcze ciekawsze zrobił to ucząc prezydenta szacunku dla... prawa. Co za absurd.
Takie to ciekawe? Milo, moze mnie pokarza w Faktach albo w Panoramie. Czekam... Nie mam szacunku do osób które nie mają szacunku do innych. Logiczne i zgodne z moim sumieniem.

Co do billingow jestem za tym zeby byly trzymane ale 3 lata[o rok dluzej] ze wzgledu na sredni czas trwania postepowan. A Ziobrze zamiast wprowadzac wzorem amerykanow totalnej inwigilacji spoleczenstwa radze wziasc w ryzy swoich podwladnych zeby sie sprezali i byli mniej przekupni.
Proste. Problem sie rozwiazuje u źródla a nie na odwrot.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 08 wrz (pt) 2006, 20:30:14

Postanowilem sam poszukać wiekszej ilości danych niz tylko to co przewija sie przez uszy z różnych stron bez żadnych konkretów. Obecnie trafiłem na artukuł : Ziobro: Billingi ułatwiają walkę z przestępczością - onet.pl / IAR
Zapoznałem się z jego treścia i z tym co tam jest napisane nawet nie widze potrzeby polemizowania bo sie z tamtym zgadzam - mowa jest o samych billingach - a te a i owszem popieram; np. dlatego ze nie mam nic przeciwko nim. Jak na cos sie jeszcze natkne, konkretniejszego to tu wrzuce bo jak to jest tylko ta kwstia to nie widze sensu mojego sprzeciwu, choć akurat watpie by to faktycznie tylko o to chodzilo z racji jaki chociazby powstał szum.

dF
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: dF » 08 wrz (pt) 2006, 20:31:38

Ja powiedzialem czemu krytykuje i podalem wedlkug mnie sluszny argument. Nie krytykuje tego rzadu z powodu mody, ale tego ze jego dzialania sa sprzeczne z mojim swiatopogladem. to tez jest kwestia ktorej nie moge pominac oceniajac czyjes dzialania.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Pytanie konkretne

Post autor: s_wojtkowski » 08 wrz (pt) 2006, 20:36:17

dF pisze:Ja powiedzialem czemu krytykuje i podalem wedlkug mnie sluszny argument. Nie krytykuje tego rzadu z powodu mody, ale tego ze jego dzialania sa sprzeczne z mojim swiatopogladem. to tez jest kwestia ktorej nie moge pominac oceniajac czyjes dzialania.
Rozumiem, że ze względu na Twój swiatopogląd uważasz, że w Polsce nie powinno się zachowywać niczyich bilingów nawet 1 dzień? Czy jednak wolno przechowywać jakies bilingi? Jeśli tak to napisz ile czasu i dlaczego akurat tyle.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Re: Moda na łatwą krytykę

Post autor: seize » 08 wrz (pt) 2006, 20:40:48

A to przepraszam Sławku myślałem, że skoro sie zgadzasz to świadom jesteś z czym ale widać modne też jest popieranie bez posiadania wiedzy co konkretnie sie popiera.

Ciekawe że wielu moich nie odbiera się jako czysto prowokacyjnych, zachęcających do zajęcia się tematem tak by przez dyskusje obalic krążące wokół nich mity - a wyłącznie jako czysto antagonistyczne, ale cóż takie zycie.

Ja krytykowałem w oparciu o to co plynie do mnie przez media różnorakie - i wcale nie jednakowe "myślowo" - gdzie też niewiele bylo o konkretach tylko rzucanie różnych haseł.

dF
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: dF » 08 wrz (pt) 2006, 20:45:17

Jak ktos napisal sadze ze mozna by przechowywac na czyjas prosbe jego wlasne oraz na ozeczenie prokuratury osob wobec ktorych istnieje podejrzenie uczestniczenia w przestepstwie.

Mojego sobie nie zycze by ktos przechowywal. Z wielu powodow, od tego ze nie wierze w absolutne bezpieczenstwo tychrze skonczywszy na tym ze czasem komunikuje sie z ludzmi o ktorych istnieniu oni sami nie chca ujawniac wiadomosci.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Re: Co za absurd! Kilka absurdów nawet!

Post autor: s_wojtkowski » 08 wrz (pt) 2006, 20:50:30

Havoc pisze:Nie mam szacunku do osób które nie mają szacunku do innych. Logiczne i zgodne z moim sumieniem.
Zgodnie z tą logiką WSZYSCY, którzy myślą tak jak Ty (tj. że nie mają szacunku do osób, które nie mają szacunku do innych) - MUSZĄ nie mieć szacunku do Ciebie.
Dlaczego? Wynika im to logicznie, z koniunkcji dwóch przesłanek:
(1) Nie mamy szacunku do osób, które nie mają szacunku do innych.
(2) Havoc nie ma szacunku do innych (przynajmniej niektórych osób, mianowicie tych, które nie mają szacunku do jeszcze innych, np. nie ma szacunku do Pana Prezydenta).
Wniosek jedynie logiczny: nie mamy szacunku do Havoca.

dF
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: dF » 08 wrz (pt) 2006, 20:57:28

to troche jak "nie toleruje osob nie tolerancyjnych" - w domysle i tak jestem tolerancyjny.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 08 wrz (pt) 2006, 21:10:03

Zgodnie z zapowiedzią poszukałem i odnalazłem dokument nazywa się : Poselski projekt ustawy o zmianie ustawy - Prawo telekomunikacyjne. Z racji iż to 22 strony na chwile obecną musze odłożyć zapoznanie sie z nim. Nie mniej z uwagi na to iz określane jest to mediach jako "przechowywanie danych z korespondencji elektronicznej i bilingów telefonicznych", pozwole się z tym zapoznać - bo ciekaw jestem cóż kryje sie dokładnie za stwierdzeniem "korespondencji elektronicznej".

Jakby ktoś chciał to dokument oczywiście znajduje sie w serwisie : http://www.sejm.gov.pl

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 08 wrz (pt) 2006, 21:29:56

wojtkowski pisze:A swoją drogą to trochę ironia historii, że w sprawie o współpracę z systemem socjalistycznym prowadzi rozprawę sędzina, która z tym systemem jawnie współpracowała wydając wyroki w PRLu.
Rozumiem ze sedziowie po 40-stce powinni isc na emeryture ;) Ciekawe ze ciemna przeszlosc niektorych ludzi nie przeszkadza obecnej wladzy zatrudniac prokuratorow z PRL i dyrektorow wiezien tlumiacych bunty wiezniow przed 1989r. Pewnie dlatego ze dostali od wlasciwych wladz swiadectwo moralnosci a poza trzeba "wzmacniac" wymiar sprawiedliwosci ludzmi ktorzy karnie beda wykonywac polecenia wladzy.

PS. Widze ze z rozmowy o polityce zrobila sie rozmowa o telekomunikacji ;) Zartuje bo to raczej o granicach swobod obywatelskich. Jakby nie patrzec temat tez polityczny i jak widac wzbudza emocje

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 08 wrz (pt) 2006, 21:42:30

Si to to kwestia tego że ja jestem "ślepcem" który woli nie zgadzać się jeżeli nie zna szczegółów niż popierać mając wiedze szczątkową; i mam zwyczaj szukania możliwości zdobycia konkretów. Żałuję tylko, że okazało się iż mimo wszystko musze przeczytać całość projektu niż otrzymać konspekt od jakiegoś dość wiarygodnego źródła czy też zwolennika.

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 08 wrz (pt) 2006, 22:08:39

Slawku jestes kuriozum.
Odpowiem tak używajac "popularnego skrotu myslowego":
"palacze są bardzo tolerancyjni, nie przeszkadza im to że ktoś koło nich nie pali"

Są jeszcze inne osoby ktore nie nie maja szacunku do innych w ten wlasnie sposob osoby, ktore nie maja szacunku do innych innych w tym nie do mnie czyli nie do Havoca sa osobami zgola w opozycji do nie tych "innych" nie majacych wlasnie tego szacunku do Havoca czyli mowiac wprost piszac "nie mamy szacunku do Havoca wypowiadasz swoja prywatna opinie podkladajac ja innym jaka wynik logicznego wywodu ktory nie zaklada wszystkich mozliwosci. Oprocz filozofii tez troche metodologii. A wtedy wniosek ktory wyprowadziles moze rownoczesnie sprowadzic sie do bledu statystycznego lub jakiejkolwiek korelacji a nie faktu. Takze bezpieczniej pisac:
Wniosek jedynie logiczny: nie mam szacunku do Havoca.
to tyle, moje prywatne zdanie.

Dementi.
Teraz plakietka oficjalna zeby nei bylo ze jestem sympatykiem lewakow. krotkie stanowisko wobec partii:

SLD, SDPL, demokraci - uwazam ich za zlodziei i poskomuchow [czerwone krawaty]
PIS - uwazam ich za neo-komuchow
PSL - uwazam ich za blad statystyczny
PO - liberalnych postkomuchow
LPR - neonazistow i propagatorow ksenofobii
Samoobrona - wcielenie prosowietskiej polityki kolchozow i dyktatury Łukaszenki

w razie pytan lub niejasnosci prosze zostawic wiadomosc.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Re: Polemika - ciąg dalszy

Post autor: s_wojtkowski » 08 wrz (pt) 2006, 23:33:28

seize pisze:A to przepraszam Sławku myślałem, że skoro sie zgadzasz to świadom jesteś z czym ale widać modne też jest popieranie bez posiadania wiedzy co konkretnie sie popiera.
Na ten zarzut odpowiedziałem wcześniej:
wojtkowski pisze:Natomiast co trzymać i ile czasu, to właśnie DUŻO lepiej niż którykolwiek z nas wie policja. I prokuratura. I Ministerstwo. I Ziobro. Inaczej mówiąc: zostawmy to specjalistom. A przynajmniej nie mówmy, że pomysł jest "szokujący", względnie "co jeden to lepszy"...
Myślę, że trochę sie pospieszyliśmy z tą dyskusją, bo wydłużenia okresu trzymania danych z bilingów w sejmie... nie przegłosowano (zaskakujące głosowanie "przeciw" Samoobrony).

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 08 wrz (pt) 2006, 23:35:17

Wydaje mi sie ze Slawek mial dzis przez krotka chwile w swoim podpisie ze jego wypowiedzi nie sa przeznaczone dla sympatykow PiS :) Tez to widzieliscie czy mialem jakies przewidzenia

ODPOWIEDZ