Funkcja magiczna w reklamie

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
chabelita

Funkcja magiczna w reklamie

Post autor: chabelita » 20 wrz (śr) 2006, 15:01:26

Witam!

Wybrałam sobie temat na maturę ustną z polskiego "Magiczna funkcja jęzka w reklamie. Analiza zgromadzonego materiału.

Wiem już co to jest funkcja magiczna, ale nie do końca ją jeszcze rozumię i chyba nie potrafię wskazać, które to wyrażenia mają funkcję magiczną. Byłabym wdzięczna gdybyście podali mi jakieś przykłady.

Pytałam się mojej polonistki o zdanie co do mojego pomysłu na realizację tego tematu. Chciałam w prezentacji powiedzieć trochę o języku persfazji. Moja polonistka stwierdziła, że to błąd i że powinnam się baradziej skupić właśnie na funkcji magicznej. Jednak ja tak sobie myśle, że właściwie każda reklama zawiera w sobie język perswazji. To dlaczego o tym nie wspominać ?

Myślicie, że dobrym pomysłem byłoby jednak powiedzenie na prezentacji o języku perswazji ?

Magdusia
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Magdusia » 20 wrz (śr) 2006, 15:25:22

Wiem już co to jest funkcja magiczna, ale nie do końca ją jeszcze rozumię i chyba nie potrafię wskazać, które to wyrażenia mają funkcję magiczną
zatem moze na poczatku wyjasnij nam co to jest funkcja magiczna... ?

Gość

Post autor: Gość » 21 wrz (czw) 2006, 14:57:25

Funkcja magiczna (kreacyjna) – polega na wierze człowieka w to, że znaki językowe, przede wszystkim wyrazy, to naturalne części nazywanych przedmiotów, rzeczy, a więc używając ich możemy oddziaływać na rzeczy, na świat. Człowiek wierzy, że mówiąc może oddziaływać na przedmioty materialne np. dzień dobry oddziałuje magicznie, sprawia, że ktoś będzie miał dobry dzień, że będzie zdrów.
Źródło: "http://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcje_j%C4%99zyka"

I jeszcze takie znalazłam :
funkcja magiczna- odbiorca lub nadawca (albo obaj) wierzy w oddziaływanie słów na rzeczywistość. Przykłady: baśnie, modlitwy, zaklęcia

Funkcja magiczna- magia słów, oddziałujących na rzeczywistość, w którą wierzy mówca lub odbiorca. Funkcję tę dostrzegamy w zaklęciach, przekleństwach, eufemizmach, różnego rodzaju czarach, modlitwach, w baśniach

Magdusia
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Magdusia » 21 wrz (czw) 2006, 15:00:13

dzień dobry oddziałuje magicznie, sprawia, że ktoś będzie miał dobry dzień, że będzie zdrów
no i OK, masz jeden przykład. teraz poszukaj podobnych wyrazen w reklamach. obserwuj reklamy i zpisuj co trzeba. potem wrzuć je tu...

isabel

Post autor: isabel » 25 wrz (pn) 2006, 17:17:25

Znalazłam kilka przykładów z reklam. Aczkolwiek nie jestem pewna czy to rzeczywiście funkcja magiczna. Jeśli któraś nie ma funkcji magicznej to mi napiszcie.

Reklala Loreal : Jesteś tego warta
Reklama Banku BGŻ: Będziesz szybszy
Reklama Kinder Bueno: Nakarm zmysły
Reklama Plusa: Wychodzi na plus
Reklama Ery: Możesz więcej
Reklama kawy: Kawa, która was postawi na nogi

To narazie tyle. Szukam dalej w każdym razie.

isabel

Post autor: isabel » 25 wrz (pn) 2006, 17:23:09

Aha...
Sorry, że tak zmieniam nicki. Teraz będzie już ciągle isabel. Ten "gość" i "chabelita" to ciągle ja :)

mag100

Ahh to samo!

Post autor: mag100 » 17 lut (sob) 2007, 19:28:05

Droga Isabel, widze ze mam identyczny (dokładnie) temat na mature 2007!

Sporo juz zebralas informacji na ten temat, ja też nie próżnowałem, ale okazało sie niedawno, że zle go rozumiałem - mianowicie omawiałem w zasadzie funkcje perswazyjno-impresywno-manipulacyjną, a nie magiczną, pare dni temu zacząłem wszystko od nowa. Jesli masz jakies materiały którymi chciałabyś sie podzielić w zamian za moje (jakis plan wypowiedzi, bibliografia, moze troche litego tekstu, lub mediów - reklamy TV?) - prosze napisz na

GG: 4192320

nawet jesli jestem niedostępny, lub podaj swoje gg lub mail tutaj...

Dzieki z góry za udana współprace!

Maaaciej

Materiały

Post autor: Maaaciej » 16 paź (ndz) 2011, 12:24:20

Ja mam ten sam temat na muturę 2012. Macie może jakieś materiały i pomysły jak ten temat zrealizować? Będę bardzo wdzięczny.

ODPOWIEDZ