O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
seize
- Loża WSR

autor: seize » 12 wrz (wt) 2006, 20:06:18
Trochę Ci się Hav pomyliło : nie lewakiem a leworęcznym
Coś źle usłyszałeś, słowa niby trochę podobne a jakaż między nimi przepaść

-
Havoc
- Loża WSR

autor: Havoc » 13 wrz (śr) 2006, 00:14:20
seize pisze:Trochę Ci się Hav pomyliło : nie lewakiem a leworęcznym
to też...
seize pisze:
Coś źle usłyszałeś, słowa niby trochę podobne a jakaż między nimi przepaść

według Ciebie może i tak

-
seize
- Loża WSR

autor: seize » 13 wrz (śr) 2006, 03:05:02
Tak czekam i czekam aż ktoś wywoła tu temat obrad komisji i przesłuchania E. Balcerowicz... Ale cisza. Za bardzo źenujące było ?

-
seize
- Loża WSR

autor: seize » 26 wrz (wt) 2006, 11:29:24
No to może rzućmy inny temat ...
Ostatnio dużo szumu jest w kwestii "weksli". Dziś słyszę, iż Marszałek Sejmu Marek Jurek złożył zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa przez liderów Samoobrony bo "podjęli czynności zmierzające do ograniczenia wykonywania przez posłów na Sejm mandatów poselskich" (interia.pl)
Zatem jak rozumiem mandat poselski tacy posłowie otrzymali w drodze wyborów bezpośrednich - ludzie wybrali bezpośrednio ich a nie ugrupowanie które reprezentowali i jego program ?
-
sinar
- Loża WSR

autor: sinar » 26 wrz (wt) 2006, 12:05:41
Bardzo popularna, znana z komisji Rywina poslanka Beger dostala w wyborach 2 tysiace glosow. Wnioski nasuwaja sie same. Znaczek cos jest jednak wart.
Co do weksli to sadze ze rozlamowcy z SO zabola. Nie moze byc tak ze sie podpisuje weksel i nie bierze sie za to odpowiedzialnosci. No chyba ze co innego udowodni aparat panstwowy Prawa i Sprawiedliwosci. Tylko ze wtedy bedzie to oznaczalo ze od poslow nie bedzie sie oplacalo brac weksli. Czy wrecz w ogole nie bedzie ich mozna brac. Bo przeciez kazdy weksel nie tylko od Leppera ich uzaleznia i nie pozwala na wykonywanie mandatu.
-
s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR

autor: s_wojtkowski » 26 wrz (wt) 2006, 12:19:11
A ja myślę, że nie zapłacą. Nie można nikogo szantażować wekslem, a już szczególnie wymuszać działalności w partii czy w określonej opcji w parlamencie w ten sposób. Uważam to za niezgodne z prawem i (szczególnie) sprawiedliwością w życiu społecznym.
Mało tego. Mam nadzieję, że Samoobrona (Lepper) generalnie beknie za próbe quasi sprytnego obejścia prawa i mimo, że weksli nikt nie będzie egzekwował, to jeszcze SO zapłaci podatki od umów handlowych na wykorzystywanie jej logo.
Czy wyborcy wybierają partię (kokretny program) czy posła (konkretna osobę)? Pewnie różnie. Myślę, że większość głosuje i na program i na osobę. Ja tak robię. Najpierw decyduje którą partie poprę, ale potem zwracam uwagę na wystawionych kandydatów, staram sie zebrać informacje na ich temat, wreszcie wybieram moim zdaniem najwłaściwszą osobę do reprezentowania mnie i moich poglądów na forum publicznym (np. w Sejmie). Jeśli taka osoba dostaje się do rządzącego gremium i nie sprzeniewierza się swoim deklaracjom programowym - nie przeszkadza mi, że odchodzi z partii czy nawet przechodzi do innej (bliskiej programowo).
-
seize
- Loża WSR

autor: seize » 26 wrz (wt) 2006, 12:37:41
Ba ja bym poszedł dalej - nikogo nie można wiązac żadną umową w której jest napisane że jeżeli ktoś jej nie dotrzyma i zrezygnuje to musi płacić karę

Jak mam np. umowe na czas określony z jedną telewizją kablową to powinienem móc mieć bezkarną opcje przejścia do innej która ma zbiżoną oferte programowa. Przecież nie można na mnie wymusić bym został

-
sinar
- Loża WSR

autor: sinar » 26 wrz (wt) 2006, 12:46:35
wojtkowski pisze:Mało tego. Mam nadzieję, że Samoobrona (Lepper) generalnie beknie za próbe quasi sprytnego obejścia prawa i mimo, że weksli nikt nie będzie egzekwował, to jeszcze SO zapłaci podatki od umów handlowych na wykorzystywanie jej logo.
I nie tylko bo problem beda mieli tez ci co zostana w SO
Dziennik ustalił, że pod koniec kadencji Sejmu parlamentarzyści z Samoobrony będą musieli zapłacić podatek dochodowy. Umorzenie długu jest - zdaniem urzędu skarbowego - przychodem, który podlega opodatkowaniu.
W umowie zawartej z Lepperem posłowie zobowiązują się do zapłaty 552 tysięcy w przypadku opuszczenia klubu. Jeśli zaś zostaną w Samoobronie, to zobowiązanie zostanie umorzone w 80 procentach z końcem kadencji Sejmu. Zdaniem eksperta podatkowego, Mirosława Barszcza, powinni oni więc zapłacić podatek. W świetle prawa podatkowego wzbogacą się o 80 procent z 552 tysięcy zobowiązania.
A jak oceniasz dzialania PiSu? Rodem troche z PRL troche ze sredniowiecza. Czy sa moralne? Czy cel zawsze uswieca srodki? Dla mnie czysto instrumentalne traktowanie panstwa i innych partii politycznych jest nie do zaakceptowania. Wg mnie nie zbuduje sie dobra czyniac zlo. Nie bedzie IV czystej Rzeczpospolitej jesli teraz dziala sie w nieczysty sposob. To bedzie taki grzech pierworodny PiSu i ich zezre od srodka nawet jakby na krotka mete wygrywaja
-
s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR

autor: s_wojtkowski » 26 wrz (wt) 2006, 18:51:38
sinar pisze:A jak oceniasz dzialania PiSu? Rodem troche z PRL troche ze sredniowiecza. Czy sa moralne? Czy cel zawsze uswieca srodki? Dla mnie czysto instrumentalne traktowanie panstwa i innych partii politycznych jest nie do zaakceptowania. Wg mnie nie zbuduje sie dobra czyniac zlo. Nie bedzie IV czystej Rzeczpospolitej jesli teraz dziala sie w nieczysty sposob. To bedzie taki grzech pierworodny PiSu i ich zezre od srodka nawet jakby na krotka mete wygrywaja
Średniowiecze pod wieloma względami przewyższało nie tylko naszą epokę (także czasy bezpośrednio je poprzedzające i po nim następujące) i coś się we mnie zawsze burzy, gdy ktoś używa jej jako symbolu zacofania, barbarzyństwa i tym podobnych rzeczy. To już prędzej można za taki kiepski czas uznać na wielu frontach tzw. odrodzenie (renesans), sztucznie wylansowany przez różnych spryciarzy przełomu XV i XVI wieku.
Ale na temat: nie wiem jeszcze jak ocenić działania PiSu w kwestii "wyciągania" posłów z innych klubów, bo wciąż czekam na konkrety. Czy PO przedstawiła już twarde dane w tej sprawie? Nie pytam złośliwie, po prostu nie wiem. Słyszałem jak Donald Tusk mówił, że zrobi to najpóźniej do wtorku. Samoobronie i Andrzejowi Lepperowi nie ufam (także w tej kwestii).
Jeśli jednak ktoś obiektywnie (Gazeta Wyborcza jest zatem wykluczona) udowodni fakt przekupstwa - nie bedę miał wyjścia i przyznam, że było to nieeleganckie

. Żartuję. Osądzę PiS wtedy surowo.
-
sinar
- Loża WSR

autor: sinar » 26 wrz (wt) 2006, 19:05:52
Za wszystkie dowody wystarczy mi nowy szef NFZ
-
seize
- Loża WSR

autor: seize » 26 wrz (wt) 2006, 20:19:22
Dla mnie jest dość prosto : obecnie "odnowa moralna" jest dla mnie wyłącznie pustym hasłem. Patrząc na to co można bylo obserwować przez rok i teraz obecnie; nie jest dla mnie niczym innym jak tylko zamianą jednych na drugich - a cala reszta wręcz jak była tak zostaje.
Zresztą cała ta sytuacja, tego obecnego zamieszania jest dla mnie zenująca jeżeli chodzi np. o poziom polityki - niemniej to wina różnych partii a w największej mierze - jak dla mnie - tego że ludzie z różnych powodów nie poszli głosować.
BTW :
wojtkowski pisze:Średniowiecze pod wieloma względami przewyższało nie tylko naszą epokę (także czasy bezpośrednio je poprzedzające i po nim następujące) i coś się we mnie zawsze burzy, gdy ktoś używa jej jako symbolu zacofania, barbarzyństwa i tym podobnych rzeczy.
Z ciekawości mógłbyś wymienić choć kilka z tych "wielu" ? Mnie akurat też oburza jak ktoś używa spraw i rzeczy, które wiążą się z tym okresem jako symbolu zacofania, barbarzyństwa i tym podobnych innych - ale to napewno nie o nich mówisz.
-
sinar
- Loża WSR

autor: sinar » 26 wrz (wt) 2006, 23:51:31
Po programie Morozowskiego i Sekielskiego wyraznie widac ze przypadek zwerbowania Sosnierza z PO (w zamian za szefostwo NFZ) nie byl odosobniony. Mozna powiedziec ze to byl raczej sprawdzony sposob dzialania. Synekura odsunieta w czasie. Zalosna ta odnowa moralna. PiS rowna do SLD z poprzedniej kadencji.
No to chyba nie byla Wyborcza... Ale jak tak czytam Slawka tutaj to i tak nie sadze zeby dal wiare tym tasmom. Bo przeciez na tasmach zadnej korupcji czy przekupstw nie ma, prawda. W koncu Beger zadnych pieniedzy ani stanowisk w efekcie nie dostala...

Ostatnio zmieniony 27 wrz (śr) 2006, 09:21:45 przez
sinar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
seize
- Loża WSR

autor: seize » 27 wrz (śr) 2006, 01:17:47
No i mamy swego rodzaju noc konferencji i komentarzy ...
-
dF
- Czasami coś napisze

Calosc sie tak skonczy ze beda nowe wybory, kaczory przegraja i beda znowu mowily ze to wina spisku i ukladu... ble ble ble. Czyli jak zwykle zostaje po staremu. Wiadomo ze ta Odnowa to haslo jak 4 rp, pusty slogan majacy ladnie wygladac, moralnosci sie nie odnowi, ja sie ma albo nie, tak btw to zemsta i oskarzenia publiczne nie sa moralne.. coz moj kumpel podsumowal wynik zeszlorocznych wyborow "no to po raz kolejny od 16 lat wygral ta sama opcja polityczna, tylko ludzie inni". Sam sie musze przyznac ze niestety PO moze sie okazac roznierz tym samym. Problem lezy w spoleczenstwie, gdzie warstwa elity jest cienka, stad tez warstwa politycznej elity jest jeszce ciensza.
Wczoraj mnie udezylo jak dzienikarka w jedynce powiedziala do tuska "...Pan Rieremek na pana krzyczal...", Tusk slusznie zauwarzyl ze bylo to niemozliwe, ale w dzisiejszych czasach kiedy kazdy na kazdego krzyczy, proponuje mukorzysci, wyciaga na niego weksle lub wysyla CBS z rana to ze sa ludzie innej klasy sie jakos zapomnialo.
Ostatecznie nie rozumiem jak można do upadłego bronić PiS, że to wszystko to zdrada i niechęć.
-
sinar
- Loża WSR

autor: sinar » 27 wrz (śr) 2006, 10:39:25
Moim zdaniem bedzie maly pat. Sejm sie nie rozwiaze bo PiS bedzie gral na czas bo bedzie chcial zeby sprawa troche przycichla. Moim zdaniem jednak czas i takie pojscie w zaparte dziala na ich niekorzysc bo sprawa bedzie non stop powracac.
Jednak bez glosow poslow PiS praktycznie nie mozna rozwiazac Sejmu. Wtedy prawdopodobnie opozycja posluzy sie konstruktywnym wotum nieufnosci dla rzadu i powola rzad techniczny ktory bedzie rzadzil do wyborow. Sek w tym ze takie rzady moga trwac w 3 lata. No chyba ze partie umowia sie ze nie bedzie budzetu tylko prowizorium. Bo chyba nic innego im nie zostaje. Ale parcie na trwanie obecnego Sejmu moze byc z roznych stron duze.