Rozmowy o polityce
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
- Loża WSR
Alez oczywiscie. Mamy zamach stanu
Beger na spolke z ITI dzialala na zlecenie dawnych sluzb specjalnych a moze nawet obcych (bialoruskich, rosyjskich?).
Jest oczywiste ze Tusk i Olejniczak tez brali w tym udzial 
Jedyne w co moge uwierzyc to to ze o prowokacji i dzialaniach Beger (wbrew jej oswiadczeniom) wiedzial Lepper. Bo ich dzialania z ostatniego tygodnia mogly o tym swiadczyc.
Oczywiscie ze opozycja i media to wykorzystuje i naglasnia ale to jest ich prawo. Zreszta podobnie PiS wykorzystywal afery SLD. Ale czy znaczy to ze wtedy robil to uklad prawicowy i inne sluzby specjalne. Kuchcinski nie orientuje sie chyba jaki sprzet do szpiegowania maja teraz do dyspozycji telewizje a nawet zwykli ludzie.

Jedyne w co moge uwierzyc to to ze o prowokacji i dzialaniach Beger (wbrew jej oswiadczeniom) wiedzial Lepper. Bo ich dzialania z ostatniego tygodnia mogly o tym swiadczyc.
Oczywiscie ze opozycja i media to wykorzystuje i naglasnia ale to jest ich prawo. Zreszta podobnie PiS wykorzystywal afery SLD. Ale czy znaczy to ze wtedy robil to uklad prawicowy i inne sluzby specjalne. Kuchcinski nie orientuje sie chyba jaki sprzet do szpiegowania maja teraz do dyspozycji telewizje a nawet zwykli ludzie.
- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Re: Trochę o średniowieczu i o "wyciąganiu" posłów
Architektura (gotyk), filozofia (scholastyka, tomizm), wymyślenie i powstanie uniwersytetów (każda wyższa szkoła dzisiaj jest dziedzictwem średniowiecznego myślenia o procesie kształcenia), malarstwo, literatura, teologia.seize pisze:Z ciekawości mógłbyś wymienić choć kilka z tych "wielu" ? Mnie akurat też oburza jak ktoś używa spraw i rzeczy, które wiążą się z tym okresem [średniowieczem] jako symbolu zacofania, barbarzyństwa i tym podobnych innych - ale to napewno nie o nich mówisz.
Ostatnio zmieniony 28 wrz (czw) 2006, 10:16:33 przez s_wojtkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Loża WSR
a ja słyszałam opinię fanatycznego fana jamników, ze to całe zamieszanie made in poland to przez jamniki jest i przez ich spisek i chęć zawładniecia światem 8O co gorsza, to opinia mojgo facetasinar pisze:Alez oczywiscie. Mamy zamach stanu![]()
Beger na spolke z ITI dzialala na zlecenie dawnych sluzb specjalnych a moze nawet obcych (bialoruskich, rosyjskich?).
Jest oczywiste ze Tusk i Olejniczak tez brali w tym udzial

- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Kilka uwag do pseudo afery tasmowej
Wierzę tym taśmom i jest mi przykro. Widzimy bowiem, że PiS nie różni się pod względem pozyskiwania posłów (czy poparcia) niczym od innych partii. To był żałosny spektakl. A jednak trzeba powiedzieć, że:sinar pisze:Ale jak tak czytam Slawka tutaj to i tak nie sadze zeby dal wiare tym tasmom. Bo przeciez na tasmach zadnej korupcji czy przekupstw nie ma, prawda. W koncu Beger zadnych pieniedzy ani stanowisk w efekcie nie dostala...
(1) nie była to próba korupcji (autorytet, który z pewnością nie sprzyja PiS, prof. Hołda z Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka mówił o tym już wczoraj);
(2) niewątpliwie była to prowokacja, swoista pułapka i myślę, że nie wiemy tak do końca przez kogo zastawiona (tak czy inaczej kiepsko świadczy o Lipińskim, że dał się w nią złapać); nie wiem, czy stały za tym jakies służby czy nie, ale nie ma to dla oceny wypowiedzi Lipińskiego znaczenia; z pewnością Lepper i Maksymiuk o tym wiedzieli, a TVN jest tu stroną w sporze politycznym bardziej niż medium informacyjnym (co dla sedna sprawy też nie ma znaczenia);
(3) ironią historii jest, ze "obrońcą moralności" jest tu niejaka Renata Beger - osoba skrajnie niewiarygodna i "na bakier" z prawem (choc i to nie zmienia oceny zachowania Lipińskiego i Mojzesowicza);
(4) jeśli ktoś wierzy, że taka rozmowa to afera, jest naiwnym nad wyraz - takie rozmowy to codzienność, takich afer dzieje się w Polsce (i wszedzie na świecie) przynajmniej kilka dziennie; porównywanie tego do Rywingate to totalne nieporozumienie;
(5) jesli ktoś jest przekonany, że politycy innych partii politycznych "tak nie robią", a ich ulubione PO czy PD czy wreszcie SLD tak nie działa - trudno orzec, żeby taki ktoś miał jakikolwiek orienteering polityczny; choć przyznaję, że to własnie niektórzy naiwni wyborcy PiS byli skłonni mysleć, że partia Kaczyńskich jest tu uczciwsza niż inne - Ci przezyli pewnie szok;
(6) ta pseudo afera nie moze byc traktowana jako powód do dymisji rządu lub rozwiązania sejmu, bo musielibyśmy mieć 5 rządów na tydzień i nowe wybory co miesiąc; histeryczna reakcja PO i SLD wspieranych dzielnie przez Leppera i Wyborczą jest hipokryzją do kwadratu;
(7) Kaczyńki we wczorajszym orędziu powinien się pokajać, przeprosic i dopiero potem wyłożyć swoje racje; tak by było lepiej i politycznie i PRowo; powinien tez chyba jednak wymusic dymisję na Lipińskim - za to, że powiedzial o dwa trzy zdania za dużo (choć nie obiecał nic niezgodnego z prawem), ale i za to, że dał się złapać jak dziecko;
( 8 ) rzygac sie chce słuchając głosów oburzenia polityków innych partii, którzy mając (słusznie?) wszystkich ich słuchajacych za skrajnych naiwniaków sugeruja nam (bo chyba nikt nie mówi tego wprost) że oni by tak nie postapili i nigdy w takim procederze nie brali udziału; hipokryci!
(9) kończę już, bo naprawdę zbiera mi sie na torsje.
BTW - > Po co PO wybory? Z kim bedzie rządzić? Z Lepperem czy Olejniczakiem i Borowskim? A może Wielka Koalicja PO-SO-SLD?!
Ostatnio zmieniony 28 wrz (czw) 2006, 11:34:48 przez s_wojtkowski, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Ekspert
Nowy krzyk mody - "Spytaj Beger - Taśma prawdę Ci powie"...
1. Le Per powinien siedzieć a nie o polityce się wypowiadać,
2. Niektórzy z szeroko rozumianych mediów powinni zapoznać się ze słowem "lobbing"
3. Osobiście to ja już bym wolał, żeby następna afera wybuchła z powodu mobingu na stażystkach w Pałacu Prezydenckim...
Jak mówiłem: Na polityków metoda warstwowa!
1. Le Per powinien siedzieć a nie o polityce się wypowiadać,
2. Niektórzy z szeroko rozumianych mediów powinni zapoznać się ze słowem "lobbing"
3. Osobiście to ja już bym wolał, żeby następna afera wybuchła z powodu mobingu na stażystkach w Pałacu Prezydenckim...

Jak mówiłem: Na polityków metoda warstwowa!
-
- Czasami coś napisze
Ad.1) Hmmm według definicji słownikowej prawnej, obyczajowej czy jakiej? Słowo korupcja ładnie brzmi a o ładne brzmienie tu miedzy innymi chodzi, co postaram się udowodnić.
Ad.2)Przez całe lata wszystko co było złe było wywołane przez tajne służby, mówili o tym zwykli ludzie, ale mówiła to też władza. Dziś nic się nie zmieniło, ludzie przeciwni władzy będą ją oskarżać o szpiegowanie obywateli itp. a władza powoła się na spisek tajnych służb który ma na celu ją obalić. Jedno i drugie bzdura, ale też pięknie brzmi medialnie i nie sposób udowodnić że takie myślenie jest błędne.
Ad.3) Tu się zgadzam tylko nie na bakier. Ona jest przestępcą, osobą zupełnie nie wiarygodną do tego chcącą zbić na całej aferze polityczny kapitał. Jednak to nie przeszkadzało pisowi wejść do koalicji z Samoobroną.
Ad.4) Nieprawda, ładnie ubrane w PR może to stać się zalążkiem pożaru - niesądze ale może - i końca PiS'u jaki znaliśmy do tej pory, co pogrąży tą partię. Pod tym względem jest to niemal analogiczna sytuacja jak z rywinem. Co do afery patrz pkt.1, zresztą nasze przywiązanie do ścisłych definicji jest powiedzmy że względne, teraz to nie jest "afera" jako taka, ale kiedy ja się upieram że reklama jest manipulacją z definicji tego ostatniego słowa okazuje się że ta definicja jest mniej ważna od słownej umowy społecznej co do jego znaczenia.
(5)Wyborcy PiS'u święcie bronią czci i dobrego imienia swojej partii. Zresztą im sięnie dziwie, nie bez przyczyny głosowali na nią właśnie. Nie lubią zmieniać poglądów, jako że sami nie wybaczają błędów nie łatwo im powiedzieć przepraszam. Co do wyborców innych partii to nie będę mówić za innych ale ja osobiście zgodzę się na PO i SLD z PD mam wątpliwości. Między innymi dlatego że wierzę w ludzi i w to że nie każdy jest sprzedajna kurwą i kanalią, ale istnieje czasem rzadki przypadek honoru a w PD z takich a nie innych powodów znalazło by się parę takich osób - lub związanych z PD. Po drugie to jest to partia marginalna.
Ad.6) Dlaczego nie??? Dali się złapać, pokazali swoją niekompetencje, a Premier dalej brnie w to bagno, i próbuje rozpaczliwie lakami trzymać się stołka.
Ad.7) Hmmm Dokładnie - acz nie wiem jakie teraz można jeszcze racje wyłożyć.
Ad.
Mi niby tez chronicznie chce się na tą politykę rzygać. Nie mam sam na kogo głosować i głosuję prawie zawsze na mniejsze zło. W ostatnich wyborach wielkim złem był dla mnie PiS, LPR i Samoobrona (zresztą jak każdy kto nadużywa słów Polska, Tradycja, Bóg itp wytartych od lat sloganów). Stąd wolał bym innego lepszego rozdania. Ale cóż niestety kolejne wybory tez dość czarno widzę. Osobiście skłaniam się coraz bardziej do swoich utopijnych wizji państwa rynkowego a nie politycznego. Może dlatego że uważam za uczciwe mówienie głośno o pieniądzach a za podejrzane o ideach i moralności.
[/b]
Ad.2)Przez całe lata wszystko co było złe było wywołane przez tajne służby, mówili o tym zwykli ludzie, ale mówiła to też władza. Dziś nic się nie zmieniło, ludzie przeciwni władzy będą ją oskarżać o szpiegowanie obywateli itp. a władza powoła się na spisek tajnych służb który ma na celu ją obalić. Jedno i drugie bzdura, ale też pięknie brzmi medialnie i nie sposób udowodnić że takie myślenie jest błędne.
Ad.3) Tu się zgadzam tylko nie na bakier. Ona jest przestępcą, osobą zupełnie nie wiarygodną do tego chcącą zbić na całej aferze polityczny kapitał. Jednak to nie przeszkadzało pisowi wejść do koalicji z Samoobroną.
Ad.4) Nieprawda, ładnie ubrane w PR może to stać się zalążkiem pożaru - niesądze ale może - i końca PiS'u jaki znaliśmy do tej pory, co pogrąży tą partię. Pod tym względem jest to niemal analogiczna sytuacja jak z rywinem. Co do afery patrz pkt.1, zresztą nasze przywiązanie do ścisłych definicji jest powiedzmy że względne, teraz to nie jest "afera" jako taka, ale kiedy ja się upieram że reklama jest manipulacją z definicji tego ostatniego słowa okazuje się że ta definicja jest mniej ważna od słownej umowy społecznej co do jego znaczenia.
(5)Wyborcy PiS'u święcie bronią czci i dobrego imienia swojej partii. Zresztą im sięnie dziwie, nie bez przyczyny głosowali na nią właśnie. Nie lubią zmieniać poglądów, jako że sami nie wybaczają błędów nie łatwo im powiedzieć przepraszam. Co do wyborców innych partii to nie będę mówić za innych ale ja osobiście zgodzę się na PO i SLD z PD mam wątpliwości. Między innymi dlatego że wierzę w ludzi i w to że nie każdy jest sprzedajna kurwą i kanalią, ale istnieje czasem rzadki przypadek honoru a w PD z takich a nie innych powodów znalazło by się parę takich osób - lub związanych z PD. Po drugie to jest to partia marginalna.
Ad.6) Dlaczego nie??? Dali się złapać, pokazali swoją niekompetencje, a Premier dalej brnie w to bagno, i próbuje rozpaczliwie lakami trzymać się stołka.
Ad.7) Hmmm Dokładnie - acz nie wiem jakie teraz można jeszcze racje wyłożyć.
Ad.

[/b]
-
- Loża WSR
Krótko bo w koncu trzeba troche snu zaliczyć ...
Z tego co niedawno slyszalem w radiu to jakis sondaz wyszedl tak iz jest szansa ze beda mieli wiekszosc... Oczywiscie to tylko sondaz ale moze cos w tym jest i moze o to chodzi.wojtkowski pisze:BTW - > Po co PO wybory? Z kim bedzie rządzić? Z Lepperem czy Olejniczakiem i Borowskim? A może Wielka Koalicja PO-SO-SLD?!
Swoją drogą to jak słucham oburzenia zwolenników PiSu na to że (tfu tfu) PO zrobi koalicje z Samoobroną ... to wogóle tego nie rozumiem z uwagi na to że PiS dopiero co samo było z nimi w koalicji.
PS : oj glupim był licząc iż np. ani taka teologia ani scholastyka się nie pojawią

PS2 : Kurde mi wczoraj ktoś z "układu" (;))wyłaczył kablówke i nie mogłem obejrzeć orędzia... choć jak póżniej zobaczyłem to niczego nie staciłem...