Polowanie na piratów w mieszkaniach prywatnych.

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
mefju
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Polowanie na piratów w mieszkaniach prywatnych.

Post autor: mefju » 04 gru (czw) 2003, 09:37:51

Co sądzicie o tej akcji policji? Więcej info: http://www1.gazeta.pl/gospodarka/1,33182,1806562.html

Do tej pory jakoś tam szanowałem naszą policję, ale po tych akcjach przyłączam się do reszty młodzieży z hasłem hwdp. Ciekawe czy wsadzą te kilka milionów użytkowników nielegalnego oprogramowania do więzienia? Co tam więzienie, ile to spraw sądowych!
Nie znam NIKOGO, kto by używał tylko i wyłącznie legalnego oprogramowania.
I co? Mam iść na 2 lata do paki? Tyle u nas dają za zabójstwo a i ci ze Starachowic dostali ostatnio po roku więzienia!!! A kogo ja krzywdzę? Przecież i tak bym nie kupił tego oprogramowania, bo nie stać mnie na wyłożenie kilku tysięcy złotych - nikogo nie stać.
To nie koniec. Załóżmy, że nie przepadam za jakimś kolegą (wiadomo, że WSZYSCY mają nielegalne oprogramowanie) - co robię? Oczywiście uprzejmie DONOSZĘ. Można tak podonosić na samych policjantów i ich pociechy :)
Źle się dzieje w naszym państwie :(

Znalazłem w necie taką akcję:

JEST NAS KILKA MILIONÓW. ODDAJMY SIĘ DOBROWOLNIE W RĘCE WŁADZY WSZYSCY NA RAZ. OKAŻMY SKRUCHĘ.

A na ulicach pozostaną sami pożądni obywatele.... ;)
Ostatnio zmieniony 04 gru (czw) 2003, 13:25:33 przez mefju, łącznie zmieniany 1 raz.

Kesonex
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kesonex » 04 gru (czw) 2003, 13:25:04

mefju
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: mefju » 04 gru (czw) 2003, 13:45:36

Czekam na informację w tv, ale już podoba mi się skala paniki wywołana przez policję :) Tak jak piszą w tej gazecie lubuskiej "student słysząc pukanie do drzwi wyrzucił przez okno komputer". Ludzie wynoszą komputery do piwnic, do znajomych bez internetu... hihi :) To wszystko potwierdza, iż nie ma osób bez nielegalnego oprogramowania :)

Kesonex
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kesonex » 04 gru (czw) 2003, 13:55:34

A sam czujesz sie bez winy :?: :!: :twisted: :wink:

mefju
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: mefju » 04 gru (czw) 2003, 14:10:46

Nie, ja tylko informuję :) Nie pukam do Twoich drzwi ;)

crypter
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: crypter » 04 gru (czw) 2003, 14:29:45

przeciez kazdy znas ma nie leglany soft
chociazby mp3 nie mowie juz o urzywaniu np: photoshopa illustratora corela albo 3d studio max :roll: powiedzieci szczerze czy kogos prywatnego stac na ten soft??? tymbardziej osoby uczace sie :roll:

Kesonex
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kesonex » 04 gru (czw) 2003, 15:38:37

No chyba ze pracuje w firmie ktora to sprzedaje w ilosciach takich ze nikomu sie nie snilo!!Wiec w czym problem:)

mefju
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: mefju » 04 gru (czw) 2003, 15:44:00

Kesonex takie rozumowanie to może i w podstawówce uchodziło za przyzwoite, ale ile Ty masz lat? :wink:
W tym problem, że nie wszyscy pracują w tych firmach i nie mają "dojść". No chyba, że chodziło Ci o siebie i to Ty jesteś tymi wszystkimi.

Kesonex
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kesonex » 04 gru (czw) 2003, 15:47:17

Nie nie pracuje w microsofcie :twisted:
Chodzilo mi wlasnei o ludzi ktorzy maja wlasnei takie dosjcia i maja to gdzies....a swoja droga chialbym w microsofcie pracowac nawet tym warszawskim:)
Z innej beczki jakos sobie radze :wink:

crypter
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: crypter » 04 gru (czw) 2003, 19:51:10

no ba kazdy sobie radzi ale zawsze pozostaja te etyczne rozterki :lol:

Mika
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: Mika » 04 gru (czw) 2003, 21:48:57

Nie podoba mi się to :(

Ato
Zawsze coś napisze
Zawsze coś napisze

Post autor: Ato » 04 gru (czw) 2003, 21:49:43

niestety ceny oprogramowania takie jak na zachodzie, warunki finansowe polskie,
informatyka w szkole a nawet na uczelniach wyzszych jest smiechu warta, wiec trzeba sie douczac w domu, oczywiscie skad wziasc kase na programy?
photoshop, corel, moze nauczyc sie tego na drogich kursach -> ktore zreszta sa beznadziejne i sie kolka rysowac na nich mozna nauczyc, jak zdobyc zatrudnienie bez praktyki?
gry? ostatnio malo ktora gra moze przyciagnac na dluzej niz dwie, trzy noce (wydac 200 zeby miec zabawe na dni?). robione sa na szybko z bledami, powstaja pathe, dodataki (a jakze platne), mozna gre sprawdzic w wersji demo? wersja demo zazwyczaj daje tylko zludne wrazenie wygladu gry (np. znam takie przypadki ze pelna wersja ma wieksze wymagania sprzetowe lub nieco rozni sie od dema)
firmy? mala firma aby sie wybic albo moc tylko dzialac, musi byc szybsza i lepsza, czyli mi.n. miec lepsze <lub takie same> oprogramowanie jak wielkie firmy, a wydac conajmniej ponad 7 tys na samo oprogramowanie na dzien dobry to niezbyt dobrze wrozy - a moze powinny byc dofinansowania jak dla rolnikow?
czy jestem za nielegalnym oprogramowaniem? NIE - producenci programow musza na tym zarobic, to jest ciezka meczaca praca,
lecz legalizacja oprogramowania w polsce w tej chwili doprowadzic moze jedynie do zacofania spoleczenstwa, a polska jest jak mala firma ktora musi gonic za wielkimi,
proponuje wiec na poczatek wziasc sie za wielkie firmy i je sprawdzac, ich stac na to wszystko, a normalnych ludzi zostawic w spokoju,
albo niech aresztuja wszystkich polakow posiadajacych sprzet komputerowy (poniewaz WSZYSCY <oczywiscie wszyscy poza mna panie policjancie :wink: > oprogramowanie, a jesli nie maja tzn. ze niewiedza ze na komputerze mozna cos robic poza pisaniem w notatniku, albo zdazyli je ukryc przed wizyta policji)

mam nadzieje ze napisalem czytelnie, bo nawet mi sie nie chce tego czytac drugi raz

mefju
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: mefju » 04 gru (czw) 2003, 21:58:26

Ato - przeczytałem całość ;) Zgadzam się. Również nie jestem zwolennikiem piractwa, ale żeby coś osiągnąć - trzeba z niego korzystać :( Miejmy nadzieję, że policja się zdąży jeszcze opanować. Na całym świecie modne ostatnio stało się zastraszanie swoich obywateli. STRACH czai się wszędzie. A my nie dajmy się zastraszyć!

Ato
Zawsze coś napisze
Zawsze coś napisze

Post autor: Ato » 04 gru (czw) 2003, 22:45:04

mefju pisze:...Na całym świecie modne ostatnio stało się zastraszanie swoich obywateli...
a do czego to prowadzi to juz pocelam dokument Michaela Moora pt. "Bowling for Columbine", moze kiedys na wieczorze filmowym uzadzimy sobie wieczor dokumentalny to moge przyniesc 8)

mefju
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: mefju » 04 gru (czw) 2003, 23:00:17

No właśnie tak się składa, że bardzo lubię Moore`a :) Mam nawet koszulkę z "Bowling for Columbine" hihi. Jak chcesz, to pożyczę Ci książkę "Biali głupcy". Mam też filmy "Roger and me", "Big One". A w ogóle to go lubię za teledyski ;)

ODPOWIEDZ