Aborcja w zdjęciach
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
- Loża WSR
Re: Doprecyzowanie w kwestii różnych podmiotów w Kościele
Ja nie twierdze, że odzwierciedla - jeżeli o to chodzi. Choć przyznam, że wydaje mi się iż te stanowiska zasadniczo powinny być tożsame - jeżeli się mylę to prosze mnie poprawić.
-
- Loża WSR
Jeszcze dodam żeby była jasność w np. modlitwie za nienarodzone dzieci nie widze nic złego. Natomiast w modlitwie o "światło Ducha Świętego i odwagę dla rządzących Polską" by wprowadzili taki a nie inny zapis - tak. Dlaczego ? Chyba wolalbym aby modlitwa była o "światło Ducha Świętego" dla ludzi, tak by mimo możliwości nie czuli w sobie potrzeby aborcji.
-
- Loża WSR
Test całego tematu. Juz do archiwum czy jeszcze do dyskusji.
Będą pogrzeby nienarodzonych dzieci (Metro)
Tekst traktuje o tym iż mają zostać poczynione zmiany w prawie pozwalające na wydawanie aktu zgonu płodu i ciała, niezależnie od czasu trwania ciąży.
Natomiast z kolei na stronie http://www.poronienie.pl/ znajdują się też różne artykuły dot. m.in. tej kwestii. Choć tutaj stoi zdanie : "Zgodnie z obowiązującymi przepisami nie ma przeszkód, aby pochować i zarejestrować dziecko, które zmarło na wczesnym etapie ciąży."
W tym pierwszym przywołanym artukule, znajduje się też wzmianka o tym, iż rodzice w takich przypadkach : "Będą mogli liczyć także na zasiłek pogrzebowy od państwa - ok. 5 tys. zł."
Natomiast tekst na stronie Narodowego Funduszu Zdrowia - Dolnośląskiego Oddziału Wojewódzkiego można przyczytać tekst "Pogrzeb ważny dla rodziców" pochodzący z Rzeczpospolitej, mówiący : "Konsekwencje finansowe wobec ZUS będą obowiązywały tylko wobec dzieci urodzonych po 22. tygodniu ciąży"
Tekst traktuje o tym iż mają zostać poczynione zmiany w prawie pozwalające na wydawanie aktu zgonu płodu i ciała, niezależnie od czasu trwania ciąży.
Natomiast z kolei na stronie http://www.poronienie.pl/ znajdują się też różne artykuły dot. m.in. tej kwestii. Choć tutaj stoi zdanie : "Zgodnie z obowiązującymi przepisami nie ma przeszkód, aby pochować i zarejestrować dziecko, które zmarło na wczesnym etapie ciąży."
W tym pierwszym przywołanym artukule, znajduje się też wzmianka o tym, iż rodzice w takich przypadkach : "Będą mogli liczyć także na zasiłek pogrzebowy od państwa - ok. 5 tys. zł."
Natomiast tekst na stronie Narodowego Funduszu Zdrowia - Dolnośląskiego Oddziału Wojewódzkiego można przyczytać tekst "Pogrzeb ważny dla rodziców" pochodzący z Rzeczpospolitej, mówiący : "Konsekwencje finansowe wobec ZUS będą obowiązywały tylko wobec dzieci urodzonych po 22. tygodniu ciąży"
-
- Ekspert
-
- Ekspert
-
- Loża WSR
Autor wystawy antyaborcyjnej uniewinniony
Sąd Okręgowy w Białymstoku uniewinnił Łukasza Wróbla, autora kontrowersyjnej wystawy antyaborcyjnej pt. "Wybierz życie". Wyrok jest prawomocny.
Link : news w Onet.pl
Sąd Okręgowy w Białymstoku uniewinnił Łukasza Wróbla, autora kontrowersyjnej wystawy antyaborcyjnej pt. "Wybierz życie". Wyrok jest prawomocny.
Link : news w Onet.pl
-
- Loża WSR
O Aborcji IMHO powinna decydować sama kobieta. W końcu po części decyduje o sobie, a jeśli się pomyli to wyrzuty sumienia ją zjedzą i to będzie najlepsza pokuta dla takowej klientki
W końcu podobno trudno żyć z czyjąś śmiercią na sumieniu. Takze wystarczy uswiadomic nasza "ladniejsza" czesc spoleczenstwa przed konsekwencjami takiego kroku niz czegos na sile zabraniac. Np. podac do wiadomosci ile procent kobiet po aborcji przezywa syndrom utraty dziecka lub ile sobie np. podcielo zyly, przedawkowalo psychotropy, skoczylo z dachu tudziez mostu lub perfidnie wjechalo na czolowe z drzewem po kompletnym spiciu sie w trupa
Cos pominalem:)? Aaa fakt zostaje petla i pukawka (ale to domena twardzieli
)
No takze mysle ze wizja takiego czegos i pelna swiadomosc skutkow jest lepsza niz ograniczanie wolnosci jednostki do decydowania o sobie!
Dziekuje za uwage

No takze mysle ze wizja takiego czegos i pelna swiadomosc skutkow jest lepsza niz ograniczanie wolnosci jednostki do decydowania o sobie!
Dziekuje za uwage

-
- Początkujący(a)
Mi, osobiście nie podoba się ten pomysł, by kobieta sama decydowała o życiu (lub śmierci) swojego dziecka a ... sposób myślenia w stylu "wyrzuty sumienia ją zjedzą i to będzie najlepsza pokuta" traktuję jak umywanie rąk!
Jestem zdania, że ludzką naturę trzeba trzymać w ryzach, w sztywnych ramach ... odrobina swobody, ale w społecznym kagańcu!
Nie brzmi to zbyt atrakcyjnie, ale ... musimy się w końcu zdecydować, czy żyjemy w społeczeństwie, czy przenosimy się na drzewa
(?)
Od początków cywilizacji - wszystkie regulacje nosiły znamię niedoskonałości, ale jeśli je porzucimy ... będziemy jak pusty, skórzany bęben na którym gra matka natura ...
Bardzo zacna jest idea "przemawiania do sumienia i wrażliwości" ale jak przemówić do twardych serc?
Jestem zdania, że ludzką naturę trzeba trzymać w ryzach, w sztywnych ramach ... odrobina swobody, ale w społecznym kagańcu!
Nie brzmi to zbyt atrakcyjnie, ale ... musimy się w końcu zdecydować, czy żyjemy w społeczeństwie, czy przenosimy się na drzewa
(?)
Od początków cywilizacji - wszystkie regulacje nosiły znamię niedoskonałości, ale jeśli je porzucimy ... będziemy jak pusty, skórzany bęben na którym gra matka natura ...
Bardzo zacna jest idea "przemawiania do sumienia i wrażliwości" ale jak przemówić do twardych serc?
-
- Loża WSR
hehe podobno najkrotsza droga do serca faceta prowadzi przez noz w klate
Moze to da sie jakos uogolnic na obie pulcie. Mysle ze zadziala 
Twoje podejscie tez jest dobre tak samo jak moje a czemu a bo obydwa nasze zdania sa tyle samo warte czyli nic. Podobno natura umie sama regulowac swoje bledy, ale czlowiek to nie natura wiec nie moze ragulowac sam siebie :> Dlatego tez moze zostawic ten temat i niech sczeznie.
Wiecie ze podobno najwieksza slaboscia i wada czlowieka jest to ze jest zbyt ludzki
? Gdyby czlowiek podazal tylko wedlug bilansu zyskow i strat nei bylo by dylematow takich jak chociazby aborcja. Zwierzeta np. same eliminuja slabe ogniwa lub kiepskie geny z populacji, a ludzie je "szcztucznie podtrzymuja". To niby jest miara czlowieczenstwa, ale czy na pewno bo z drugiej strony widze mordowanie sie dla idei czyli czegos czego nie ma nie bylo i nie bedzie
Takze mordowanie nienarodzonych dzieci wpisuje poprostu w skutek uboczny procesu rozwoju cywilizacji. skomplikowane ale i proste zarazem. Identyczny problem jak z pojeciem wielojednosci 

Twoje podejscie tez jest dobre tak samo jak moje a czemu a bo obydwa nasze zdania sa tyle samo warte czyli nic. Podobno natura umie sama regulowac swoje bledy, ale czlowiek to nie natura wiec nie moze ragulowac sam siebie :> Dlatego tez moze zostawic ten temat i niech sczeznie.
Wiecie ze podobno najwieksza slaboscia i wada czlowieka jest to ze jest zbyt ludzki

-
- Loża WSR
I jak rozumiem ta zasada jest na tyle uniwersalna że należy ją stosować do wszystkich ludzi i wszelkich spraw.. ?rajmunda pisze:Jestem zdania, że ludzką naturę trzeba trzymać w ryzach, w sztywnych ramach ... odrobina swobody, ale w społecznym kagańcu!
Od początku prawie wszelkie idee były moim zdaniem po to by się odróżnić od reszty istot zamieszkujących ten świat, stwarzania własnego prymatu i wyższości ...
-
- Początkujący(a)

Oczywiście - każdą ideę można podważyć, znaleźć kontr-argumenty - ale ... kierowanie się zasadą bilansu zysków i strat, lub naturalną selekcją ... śmierdzi mi Nazizmem ...
... a to wyjątkowo paskudna odmiana okrucieństwa ! Nawet natura nie jest tak bezsensownie brutalna!
Dla mnie idea, cywilizacja i struktury społeczne - jest to głos sprzeciwiający się bezwzględnym prawom natury!
Po to budowaliśmy te wszystkie 'sztuczne konstrukcje ' by okiełznać pierwotne instynkty, by zbudować alternatywę dla prawa dżungli!
Zestresowana samica chomika - zjada swoje młode i na to nic nie poradzimy!
Człowiek, który - stoi na najwyższym szczeblu ewolucji -do cholery - chyba powinien wystawiać inne świadectwo swojej pozycji!
Nie wolno nam przerzucać odpowiedzialności, trzeba stworzyć takie mechanizmy, które będą skuteczne!
Mam na myśli kształtowanie świadomości w temacie życia płodowego a następnie surowe piętnowanie zabijania!
To trudny temat i pewnie każdy znalazłby przykładową sytuację, która obnażyłaby niesprawiedliwość mojej koncepcji, ale ... zawsze jest to jakaś podstawa, fundament na którym można budować doskonalsze konstrukcje.
-
- Loża WSR
No a już miałem wrażenie że może właśnie być uniwersalna.. ten taki kaganiec moralny narzucany wszystkim....
Skoro mówisz że wszystko można podważyć i znaleźć kontrargumenty to .. to znaczy to mniej więcej tyle że ludzie nieraz się potrafią pięknie różnić.. mieć inne spojrzenie na sprawę.. a zatem wygodnego dla siebie stanowiska nie można niejednokrotnie narzucać też innym.
Cóż powiem Ci tak że ja mam wrażenie że świat mówi bardzo wiele o moralności o panowaniu nad instynktami, ciekawe jednak że choć mamy tyle tego wszystkiego, mamy różne wiary które zabraniają wielu różnych rzeczy to ... to świat wygląda jednak tak jak wygląda.
A jeżeli mowa o fundamencie to ... baza zawsze musi być mocna i stabilna - jeśli jest licha i wadliwa nawet najpiękniej skonstruowana na niej konstrukcja bardzo łatwo jest w stanie zostać obalona ...
Skoro mówisz że wszystko można podważyć i znaleźć kontrargumenty to .. to znaczy to mniej więcej tyle że ludzie nieraz się potrafią pięknie różnić.. mieć inne spojrzenie na sprawę.. a zatem wygodnego dla siebie stanowiska nie można niejednokrotnie narzucać też innym.
Cóż powiem Ci tak że ja mam wrażenie że świat mówi bardzo wiele o moralności o panowaniu nad instynktami, ciekawe jednak że choć mamy tyle tego wszystkiego, mamy różne wiary które zabraniają wielu różnych rzeczy to ... to świat wygląda jednak tak jak wygląda.
Sądzę że ze świadomością nie jest tak źle w społeczeństwie. Nie mniej gdy świadomość wygląda tak że stosuje się środki antykoncepcyjne to wcale nie schodzi się z tej "piętnowanej drogi"rajmunda pisze:Mam na myśli kształtowanie świadomości w temacie życia płodowego a następnie surowe piętnowanie zabijania!
A jeżeli mowa o fundamencie to ... baza zawsze musi być mocna i stabilna - jeśli jest licha i wadliwa nawet najpiękniej skonstruowana na niej konstrukcja bardzo łatwo jest w stanie zostać obalona ...