Konkurs na logo UE - rozwiązany!

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Konkurs na logo UE - rozwiązany!

Post autor: s_wojtkowski » 21 sie (pn) 2006, 22:40:00

Konkurs Komisji Europejskiej
na urodzinowe logo Unii Europejskiej
z okazji 50 rocznicy podpisania Traktatu Rzymskiego

25 marca 2007 roku Unia Europejska obchodzi 50 rocznicę podpisania Traktatu Rzymskiego, którego postanowienia modyfikowane i uzupełniane późniejszymi traktatami są nadal podstawą systemu prawnego Unii Europejskiej.

Z tej okazji Komisja Europejska (Dyrekcja Generalna ds. Komunikacji) 6 lipca 2006 roku ogłosiła konkurs dla studentów i uczniów uczelni i szkół plastycznych oraz kierunków pokrewnych na opracowanie urodzinowego logo Unii Europejskiej. Prace należy przesyłać do 30 września 2006 roku.

Zwycięskie logo będzie używane przez instytucje Unii Europejskiej w działaniach związanych z obchodami 50 rocznicy Traktatu Rzymskiego. Z logo będą mogły korzystać państwa członkowskie UE, władze lokalne i regionalne, organizacje pozarządowe i inne instytucje działające zgodnie z prawem.

Organizatorzy wręczą w Brukseli autorom trzech najlepszych prac nagrody pieniężne:
I miejsce 6000 euro, II miejsce 4000 euro, III miejsce 2000 euro.

Specjalne zaproszenie do udziału w tym konkursie dla Słuchaczy Warszawskiej Szkoły Reklamy nadeszło w ostatnich dniach aż z Berlina (od koordynatora regionalnego MEDIA CONSULTA International AG). Chciałbym zachęcić wszystkich Słuchaczy i Absolwentów (a może też kandydatów na Słuchaczy i tych, którzy dopiero podczas obecnego naboru zapisali się do szkoły) do podjęcia wyzwania. Sam udział w konkursie, samo przesłanie swoich propozycji projektu logo już nadaje się do wspomnienia w CV (ewentualnie można dołączyć projekty do portfolio). Wiem, że są wśród nas osoby, które są w stanie wygenerować przyzwoite pomysły. Mam nadzieję, że nie zabraknie im wiary w siebie.

Marzy mi się nasza lokalna internetowa galeria propozycji konkursowych. Tak jak swego czasu konkurs na logo Eurocentrum BST i Worldbrand stał na niezłym poziomie i można było ciekawie zaprezentować efekty pracy naszych grafików (sprawdźcie: http://www.szkolareklamy.pl/ftopict-3708.html), tak mam nadzieję, że będzie i tym razem. Niech nie zabraknie Wam śmiałości!

Gwarantuję wszystkim, którzy będą tego oczekiwać/potrzebować konsultacje i korekty on-line w gronie kadry wykładowców WSR oraz ewentualnie profesury warszawskiej ASP. Warunkiem jest przesłanie swoich propozycji do 15 września na adres wojtkowski (at) szkolareklamy.pl

Szczegółowe informacje w języku angielskim są dostępne na stronie internetowej
http://www.logo-competition.eu/
ale wystarczy zapoznać się z polską wersja regulaminu dostepną na http://www1.ukie.gov.pl/WWW/news.nsf/0/ ... 6D6CF?Open
Ostatnio zmieniony 20 paź (pt) 2006, 09:03:36 przez s_wojtkowski, łącznie zmieniany 1 raz.

empro
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Re: Konkurs na logo (nagroda 6 tys. euro)

Post autor: empro » 22 sie (wt) 2006, 01:36:25

to:
wojtkowski pisze: ogłosiła konkurs dla studentów i uczniów uczelni i szkół plastycznych oraz kierunków pokrewnych

czy tak:
wojtkowski pisze: Chciałbym zachęcić wszystkich Słuchaczy i Absolwentów

znaczy się każdy może :) ??

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 22 sie (wt) 2006, 01:43:01

No jak dla mnie uczeń szkoły reklamy będący np. na kierunku grafika jest uczniem szkoły o "kierunku pokrewnym" :twisted:

empro
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: empro » 22 sie (wt) 2006, 01:49:02

a absolwent jest dalej uczniem :) ??

Magdusia
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Magdusia » 22 sie (wt) 2006, 08:41:22

podoba mi sie i pomysle nad tym :)
a w jaki sposob publikujemy prace tutaj zeby byl porzadek?

Magdusia
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Magdusia » 22 sie (wt) 2006, 08:49:23

yyyyyyyyy ja jestem SR... czy ja tez moge ? :?

w regulaminie wyczytalam ze mozna tylko jedno logo- tzn to moj wniosek. nie napisano tego wprost.
] :lol:

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Rozwiewanie wątpliwości dotyczących eurokonkursu

Post autor: s_wojtkowski » 22 sie (wt) 2006, 09:55:59

Magdusia pisze:podoba mi sie i pomysle nad tym :)
a w jaki sposob publikujemy prace tutaj zeby byl porzadek?
Przesyłajcie swoje propozycje na wojtkowski (at) szkolareklamy.pl
Opublikujemy potem to wszystko na forum w formie galerii, a wyślemy do Stasbourga po jednym, najlepszym projekcie każdego. Jeśli ktoś chce poddać pod osąd publiczny swoją koncepcję kreatywna od razu - niech opublikuje ją w tym topiku i już. Natomiast konsultację i korekty gwarantuję tylko dla projektów nadesłanych do 15 września (potem będzie za mało czasu).
empro pisze:znaczy się każdy może :) ??
Magdusia pisze:yyyyyyyyy ja jestem SR... czy ja tez moge ? :?
Tak. W konkursie mogą wziąć udział wszyscy użytkownicy tego forum.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Zagrzewanie do walki

Post autor: s_wojtkowski » 28 sie (pn) 2006, 12:07:20

No i jak? Walczycie? Czy ktoś walczy?

yops
Nowy(a)

Post autor: yops » 29 sie (wt) 2006, 14:37:00

Fajne ogloszenie, a nagroda kusi..

Magdusia
Loża WSR
Loża WSR

Re: Zagrzewanie do walki

Post autor: Magdusia » 29 sie (wt) 2006, 21:38:05

wojtkowski pisze:No i jak? Walczycie? Czy ktoś walczy?
yep

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Polski student wygrał konkurs na logo UE

Post autor: s_wojtkowski » 19 paź (czw) 2006, 22:37:38

W konkursie, do udziału w którym Was namawiałem, wzięło udział 1701 studentów i tegorocznych absolwentów uczelni plastycznych z 25 państw UE oraz Bułgarii i Rumunii.

Do finału zakwalifikowano 10 projektów, po jednym ze Słowacji, Litwy, Danii, Szwecji, Luksemburga, Łotwy, Irlandii, Hiszpanii, Finlandii i Polski.

Komisja Europejska ogłosiła przedwczoraj, że konkurs na logo Unii Europejskiej ostatecznie wygrał 23-letni student Akademii Sztuk Pięknych w Poznaniu, Szymon Skrzypczak*.

Zwycięski projekt - plakat z hasłem: "Together since 1957" (Razem od 1957 roku) z liternictwem odwołującym się do alfabetów różnych języków państw unijnych - stanie się oficjalnym znakiem rozpoznawczym przyszłorocznych obchodów pięćdziesiątej rocznicy podpisania Traktatu Rzymskiego**. Logo będzie używane przez wszystkie unijne instytucje, a także przez kraje członkowskie, władze samorządowe i organizacje pozarządowe.

Szkoda, że nikt z naszej szkoły nie podjął wyzwania. Czy mielibyście szanse? Oceńcie sami. Byłoby, jak sądzę, bardzo wartościowym, gdybyście skomentowali jakość projektów i słuszność werdyktu. Czy "polski" projekt jest rzeczywiście najlepszy? Dlaczego?

Obrazek
Zwycięska praca Szymona Skrzypczaka

Obrazek
Logo Tomasa Vrticha ze Słowacji, 25-letniego studenta Akademii Sztuk Pięknych w Bratysławie

Obrazek
Logo Jurate Veteikyte z Litwy, 24-letniej studentki Akademii Sztuk Pięknych w Wilnie

Obrazek
Logo Tore Rosbo z Danii, 27-letniego studenta ''Desingskole'' w Kopenhadze

Obrazek
Logo Jenny Lundgren ze Szwecji, studentki Akademii Sztuki i Rękodzieła w Göteborgu

Obrazek
Logo Fabienne Feltus z Luksemburga, 25-letniej studentki Akademii Sztuki w Wiedniu

Obrazek
Logo Zane Jekabsone z Łotwy, studenta uczelni w Rydze

Obrazek
Logo Emmy Donnelly z Irlandii, 24-letniej studentki sztuki i projektowania na uczelni w Limerick

Obrazek
Logo Eloi Gimeno Lopeza z Hiszpanii, 24-letniego studenta Elisava School w Barcelonie

Obrazek
Logo Matti Ranki z Finlandii, 25-letniego studenta Akademii Sztuki na Uniwesytecie Nauk Stosowanych w Turku

*Autor zwycięskiego projektu dostanie nagrodę w wysokości 6 tysięcy euro.
**Traktat Rzymski, powołujący do życia Europejską Wspólnotę Gospodarczą, podpisało w 1957 roku 6 krajów - Belgia, Holandia, Luksemburg, Francja, Niemcy i Włochy. To wydarzenie zapoczątkowało integrację Europy, czego konsekwencją było powstanie Unii Europejskiej.

Janerka
Nowy(a)

Post autor: Janerka » 20 paź (pt) 2006, 00:45:41

no musze stwierdzic że to główne logo nie przypadło mi do gustu... i bardziej mi sie podobały te wyróżnione, ale oczywiście gratuluje rodakowi.
Z taką stylistyką zetknełam sie już nie raz.. samo słowo kluczowe i jako taki pomysl jest dośc wdzięczny, wygląda estetycznie srata tata.troche jak google
jednak połączenie tego w całosci, z tymi kolorkami, róznymi literkami nie do końca mi pasuje.

empro
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: empro » 20 paź (pt) 2006, 00:45:49

może się tam w temacie specjalnie nie wyznaje,
pracuje dla troszke innego targetu :)

ale dziadoskie te loga okropnie są moim skromnym zdaniem :)

Janerka
Nowy(a)

Post autor: Janerka » 20 paź (pt) 2006, 00:52:42

1701 uczestników? Z tego wynika, że sami powinniśmy brac udzial żeby podwyższyć poprzeczke :lol:

CASE
Ekspert
Ekspert

Post autor: CASE » 20 paź (pt) 2006, 03:33:30

Przepraszam bardzo, ale co to za badziew i chałtura? Jedynie Luksemburg jakoś wygląda, jest z pomysłem....

ODPOWIEDZ