Gimnazja dzielone na żeńskie i męskie?

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 03 lis (pt) 2006, 09:02:21

o ile pamiętam były to badania OBOPu wiadomości chyba radio Zet, stąd.

dreamlife
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: dreamlife » 03 lis (pt) 2006, 11:28:05

pfffffffffff

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 03 lis (pt) 2006, 13:54:45

Kali pisze:o ile pamiętam były to badania OBOPu wiadomości chyba radio Zet, stąd.
Domyślam sie zatem że mówisz o TYM (Radio ZET), choć nie wiem czy to co popiera 80% to pomysł G. czy też aby nie Ministerstwa Sprawiedliwości - LINK (Radio ZET) 8)

A co do obecnych pomysłów to ... już widze jak sprzątanie toalety za naruszenie szkolnej dyscypliny będzie działać wychowawczo i łagodziło napięcia ... :)

dreamlife
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: dreamlife » 03 lis (pt) 2006, 14:08:11

seize pisze:[

A co do obecnych pomysłów to ... już widze jak sprzątanie toalety za naruszenie szkolnej dyscypliny będzie działać wychowawczo i łagodziło napięcia ... :)
Chyba że mnamoleptyczne sprzątanie.

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 03 lis (pt) 2006, 14:14:25

program zero tolerancji jak jest napisane to program Giertycha, a jak by się tak zastanawiać to wszystko co jest podpisane czyimś nazwiskiem można by było zanegować, że to nie jego, a to prowadzi do jakiejś paranoi. A co do sprzątania toalet jest to dobry pomysł wychowawczy tylko powinni to robić wszyscy, a co najwyżej ci krnąbrni powinni mieć częstrze dyżury. Widziałem przedwczoraj chyba program pokazujący japońskie przedszkole!!!. Już w przedszkolu dzieci uczą się odpowiedzialności za to z czego korzystają, cała grupa czyści całą łazienkę, nawet przedszkole, każdy ma swoją podpisaną szmatkę. Przedszkole nie zatrudnia żadnej sprzątaczki. Każdego dnia jest wyznaczana osoba odpowiedzialna za zachowanie innych przedszkolaków, ma za zadanie doprowadzać do pożądku osoby które sieją zamieszanie. Dzięki temu japońskie dzieci po przedszkolu wychodzą z większą osobistą kulturą, z ogormnym szacunkiem do innych, z większą samodzielnością niż większość osób kończących u nas w kraju liceum.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 03 lis (pt) 2006, 14:36:47

Gwoli ścisłości to, ja nie neguje tylko jak dla mnie kwestia karania za niektóre rzeczy 15-ów jak dorosłych nie jest jakby niczym nowym i nie wiąże się dla mnie ściśle z edukacją a z prawem itd.

Zgodzę się natomiast, że jeżeli mieli by to (czyszczenie toalet) robić wszyscy, wtedy nabiera to innego - lepszego - sensu niż jako element karny.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Krótki komentarz do pomysłów Girtycha

Post autor: s_wojtkowski » 03 lis (pt) 2006, 15:31:05

Tak czy siak stała się rzecz niesłychana - zdecydowana większość społeczeństwa popiera pomysły i działania Romana Giertycha (tak tak, to ten z Ligi Polskich Rodzin!) w kwestii wprowadzenia większej dyscypliny w szkołach! Musze napisać, ze z perspektywy rodzica posyłającego swoje dzieci do szkoły też je popieram. Uważam również, że nakaz sprzątania szkolnego kibla wandalom szkolnym jest bardzo dobry. I wychowawczy. I tyle.
Ostatnio zmieniony 03 lis (pt) 2006, 15:41:27 przez s_wojtkowski, łącznie zmieniany 1 raz.

dreamlife
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: dreamlife » 03 lis (pt) 2006, 15:35:13

Popieram dyscyplinę, ale nie metodami pod publikę!
Szczytne hasła, zmiany w praktyce zerowe... Ale poczekamy zobaczymy.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Prośba o przykład

Post autor: s_wojtkowski » 03 lis (pt) 2006, 15:40:38

dreamlife pisze:Popieram dyscyplinę, ale nie metodami pod publikę!
Szczytne hasła, zmiany w praktyce zerowe... Ale poczekamy zobaczymy.
To może podaj przykład wprowadzania dyscypliny w szkole metodami NIE pod publikę.

dreamlife
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: dreamlife » 03 lis (pt) 2006, 15:49:11

Może działanie zamiast gadania i rzucania truizmami?

Może od razu usiąść do pisania projektu ustawy? Mamy ponadto kilka metod wprowadzenia szybkich zmian dających nauczycielom więcej władzy.

Nadal jest dla mnie skandaliczne, że ten człowiek jest odpowiedzialny za edukację. Wszyscy chwalą kwestie dyscypliny, ale jakoś nikt nie patrzy na to, że trzeba było ofiary żeby ten neandertalczyk wziął się do roboty. Ciekawe czy gdyby Ania targnęła się na życie PO WYBORACH, to byłoby tak samo.
Bo te tragedie to codzienność, ale nie ma to jak skorzystać z okazji tak medialnej.

Człowiek ten, chce narzucić czego uczyć nasze dzieci. A ja mówię, że wolę kształcić dziecko w domu niż robić to według programów tego troglodyty.

dreamlife
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: dreamlife » 03 lis (pt) 2006, 15:53:34

Co do czyszczenia kibla... Dawno czegoś tak głupiego nie słyszałam.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Re: Krótki komentarz do pomysłów Girtycha

Post autor: seize » 03 lis (pt) 2006, 16:01:55

wojtkowski pisze:Uważam również, że nakaz sprzątania szkolnego kibla wandalom szkolnym jest bardzo dobry. I wychowawczy. I tyle.
A możesz mi to uzasadnić ? Bo przyznam, że w jednej ze szkół w której odbywałem swą edukację był taki nieformalny sposób właśnie kar (niektórzy nauczyciele to stosowali) i nie zaobserwowałem zbytnio jego pozytywnych skutków wychowawczych. Odbicia miał bowiem takie, iż osoba która za naprawdę głupotę, która po prostu nie spodobała się nauczycielowi, dostawała takie zajęcie odbierała to wcale nie wychowawczo.

Gdyż jeżeli była zwyczajna (czytaj: spokojna) a tylko z uwagi na "zapędy wychowawcze" nauczyciela dostawała takie zajęcie pojawiało się u niej poczucie krzywdy co działało dwojako : u jednych poczucie niezrozumienia (czasem aspirujące do elementów alienacji) a u drugich dopiero właśnie rozwijało tylko zapędy i "agresje" wobec karzącego. Chyba tylko jeden nauczyciel z kadry potrafił stosować taką karę gdyż nie robił z tego przedstawienia własnej władzy przed resztą bytujących ludzi na korytarzu tylko brał na prywatna rozmowę gdzie pytał się o powody działania etc. i informował iż w czasie zajęć ma poczekać na niego na korytarzu i wtedy wręczy mu niezbędny asortyment itd. Tak więc całość była bardziej karą prywatną niż publiczną. A dodatkowo przy zdawaniu sprzętu pojawiała się jeszcze rozmowa o zdarzeniu skupiająca się na przemyśleniach itd.

To zresztą był chyba jeden z naprawdę niewielu albo wręcz jedyny nauczyciel jakiego w życiu spotkałem, który potrafił łączyć surowość nauczania ze zrozumieniem i poszanowaniem człowieka. Innym którzy mieli takie zapędy zwyczajnie odwalało i włączał im się "syndrom władcy moralności" próbując tym zastąpić własną nieumiejętność prowadzenia zajęć i zainteresowania tematem.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 03 lis (pt) 2006, 16:23:20

dreamlife pisze:Bo te tragedie to codzienność, ale nie ma to jak skorzystać z okazji tak medialnej.
I dlatego ja mam inne zdanie od Premiera, który stwierdził iż nie widzi nic złego w tym, że program miał być ogłoszony w tym a nie w innym miejscu. Ja nie do końca jestem przekonany, że to było dobre. Zresztą krytykowali to też m.in władze miasta, pedagodzy i psychologowie.
I co ? Pan G. ... pojechał i zrobił konferencje i to z tego co słyszałem w tej a nie w innej sali ... :roll:

Jak dla mnie tragedia tej dziewczyny jest za bardzo wykorzystywana medialnie i propagandowo :roll: :?

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 03 lis (pt) 2006, 16:24:13

dreamlife pisze:Człowiek ten, chce narzucić czego uczyć nasze dzieci. A ja mówię, że wolę kształcić dziecko w domu niż robić to według programów tego troglodyty.
A czy cały system nie narzuca tego?? To czemu piszesz o Giertychu a nie o systemie?? I życzę powodzenia w kształceniu dzieci w domu naoglądałem się takich w programach, bo w stanach jest to nagminne i później dziwić się dlaczego u nich jest pełno zacofanych osób, którzy nie wiedzą podstawowych rzeczy potrzebnych do istnienia i nie potrafią pracować w grupie albo lepiej nawet nie wiedzą co to jest.
I powtórze jeszcze raz gdzie podziały się wasze protesty przeciw ministrowi, dlaczego teraz ich nie ma?? :idea:

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Polemika z dreamlife

Post autor: s_wojtkowski » 03 lis (pt) 2006, 16:25:34

dreamlife pisze:Wszyscy chwalą kwestie dyscypliny, ale jakoś nikt nie patrzy na to, że trzeba było ofiary żeby ten neandertalczyk wziął się do roboty.
To nieprawda. Kwestię dyscypliny w szkołach Giertych przedstawił wcześniej, a po gdańskiej tragedii powtórzył tylko to, co mówił i proponował już jakiś czas temu (dodając niewiele pomniejszych elementów nowych).
dreamlife pisze:Nadal jest dla mnie skandaliczne, że ten człowiek jest odpowiedzialny za edukację. (...) Człowiek ten, chce narzucić czego uczyć nasze dzieci. A ja mówię, że wolę kształcić dziecko w domu niż robić to według programów tego troglodyty.
Umówmy się, że reprezentujesz w stosunku do Giertycha ten rodzaj uprzedzenia, który powoduje, że COKOLWIEK by ten człowiek nie zarządził czy nie powiedział uznasz to złe, głupie i kiepskie. A jeśli już tego nie da się stwierdzić, to będzie to wtórne, nieskuteczne i za późno wprowadzone. To wiemy już dziś i na zawsze. Własciwie mógłbym pisac za Ciebie Twoje wypowiedzi o Giertychu już po wsze czasy, bo wiem, jak będą wyglądać. Tak bardzo negatywnie jesteś do niego nastawiona, że uważasz, że można już wcale tych nastawień nie uzasadniać.
A ja? Bronię Giertycha, bo nie lubię mainstreamu (jak by to napisał Havoc).
Ostatnio zmieniony 03 lis (pt) 2006, 16:44:51 przez s_wojtkowski, łącznie zmieniany 3 razy.

ODPOWIEDZ