Ściągać czy nie ściągać, oto jest pytanie:)

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
OSHka
Ekspert
Ekspert

Ściągać czy nie ściągać, oto jest pytanie:)

Post autor: OSHka » 03 lis (pt) 2006, 17:48:33

Jak to jest z Wami? Ściągacie jakieś filmy i mp3 z netu? Nie wierzę, ze jest tu gdzieś ktoś kto nigdy niczego takiego nie ściągnął:)

Wiecie coś o atakach na tych co duuuuużo ściagaja (nie, ja nie z tych, po prostu pytam), bo obiło mi się o uszy, ze bedzie kiepsciutko z nimi, jakies kary mają być itd, ale nic dokładnie nie wiem. Chciałabym się zatem dowiedzieć i rozpocząc nowy watek w tym charakterze:)

Mysha
Ekspert
Ekspert

Post autor: Mysha » 03 lis (pt) 2006, 22:31:17

nie wiem czy to dobry pomysł chwalić się tak publicznie^^
jescze łatwiej mogą Cię znaleźć :P

zielonyszerszen
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: zielonyszerszen » 03 lis (pt) 2006, 23:12:06

a sicągaj ile wlezie kogo to obchodzi :twisted:

OSHka
Ekspert
Ekspert

Post autor: OSHka » 03 lis (pt) 2006, 23:37:22

Ale przecież ja nie napisałam, że ściągam cokolwiek! Założyłam wątek, tylko tyle zrobiłam, to tak jakby np każdego chłopa oskarżyć, że jest gwałcicielem potencjalnym, bo sprzęt ma:D ja tylko o tym mówie, komputer mam, net tez, ale to nie znaczy, ze musze od razu pozbawiać naszych piosenkarzy dochodu ;)

Paziu
Ekspert
Ekspert

...

Post autor: Paziu » 03 lis (pt) 2006, 23:45:27

... Ty sie nie zdziw apropo tego oskarżania każdego chłopa o gwałt bo sprzęt ma ...

nie pamiętasz jak PiS wymyślił żeby alkoholikom prawa jazdy zabierać? (przypominam że z definicji alkoholikiem jest ten człowiek który jest chory i sie leczy ... w przeciwnym wypadku to poprostu pijak) ...

empro
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: empro » 04 lis (sob) 2006, 00:23:52

ściąganie filmów czy muzyki, czytam czegokolwiek innegodzięki p2p czy torrentom (czy jakto tam się nazywa) to po prostu kradzież
i każdy kto ściąga nie różni się w żaden sposób od pospolitego złodziejaszka co babci wyrywa torebkę na ulicy

takie moje zdanie w tym temacie....
:roll:

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 04 lis (sob) 2006, 00:49:22

problemem nie są osoby, które siedzą sobie w domu i ściągnął sobie 5 filmów miesięcznie. Takich osób moim zdaniem nikt nie będzie szukał i łapał. Celem tych operacji będą serwery na których znajdują się setki, a może i nawet tysiące filmów czy jeszcze w większej ilości mp3 i inne, to one są powodem strat finansowych, ale nie oszukujmy w przypadku np. kina nie są to duże straty, gdyż większość tych którzy ściągają filmy nie stać na pójście do kina kilka razy w miesiącu. I ich złapanie nic nie zmieni.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 04 lis (sob) 2006, 01:47:48

Domyślam sie, że to przekoloryzowanie zabrzmi ale kogo to ...

Jak dla mnie wystarczy pamiętać w sieci jest ogrom m.in. najróżniejszej muzyki udostępnianej legalnie np. na licencjach Creative Commons :D Której to chyba tak na dobrą sprawe byłem "quasi promotorem" na tym forum jakiś czas temu w jednym z tematów.

Dlatego też pozwole sobie dodać iż u mnie w chwili pisania gra sobie :
t r y ^ d album "Public Domain" (taki trochę hmm trip-hop / electronic etc.). Z racji, że płyta jest dość zróżnicowana polecam utwory : The Final Rewind i Witness.

I zaraz wracam do porcji rozrywki pod tytułem : The Battle for Wesnoth. A cóż to ? Ano strategiczna turowa gra rpg w świecie fantasy - na licencji GNU/GPL , dostępna na Linux'a, Windows'a, MacOSX'a itd. :)

Tak więc "namiętnym ściągaczom mainstreamu" powiem tak : rozejrzyjcie się po necie , to wcale nie boli 8)

PS : A co do tego sprzętu to się nie ma co śmiać nie tak dawno było dużo szumu o projekcie nowelizacji ustawy wedle którego to już posiadanie nagrywawki w komputerze kwalifikowało się to jako posiadanie urządzenia mogącego posłużyć do naruszania prawa autorskiego a to było zgodnie z jego zapisem karalne :lol:

halski
Bywalec
Bywalec

Post autor: halski » 04 lis (sob) 2006, 11:50:33

sluchajac roznych radiostacja niekomercyjnych w internecie (procz DI.fm) mozna poprostu pobrac stream za pomoca RipCasta. Jak dla mnie jest to dobre zrodlo muzyki, bo nikt nie moze mnie oskarzyc o sciaganie z p2p czy innych.

a muzyka niekomercyjna jest ambitniejsza :)
bo sie robi dla siebie i tez dla innych, nie dla kasy

Mysha
Ekspert
Ekspert

Post autor: Mysha » 04 lis (sob) 2006, 13:17:54

Koleś ode mnie z pracy miał w Radomiu pare serwerów udostępnianych na DC++ i pełno cedeków z programami, muzyką, filmami, grami.. zrobili mu najazd i wsyzstko zabrali + 20.000 złotych kary^^ nie pamiętam czy to jakoś zapłacił z kumplami z którymi to wszystko rozkręcił, w każdym bądź razie już nie prowadzi swojej "lewej" działalności od tamtego czasu xD

CASE
Ekspert
Ekspert

Post autor: CASE » 04 lis (sob) 2006, 21:26:16

A może zamiast karac, obniżyc horrendalne ceny oryginałów? A "artyści" zamiast narzekać, że mało przychodów, niech robią tak jak Perfect wydając płytę "Schody". Zapłata przelewem 15 zł i możesz dwa razy ściągnąć płytę z oficjalnej strony. I pieprzyć ZAiKS z przyległościami.

Kinfolk
Ekspert
Ekspert

Post autor: Kinfolk » 04 lis (sob) 2006, 23:45:05

Z grami już się w Polsce lepiej dzieje - ceny spadły, na giełdzie nie byłem w huk czasu a i ściągać mi się nie chce... Gorzej z oprogramowaniem - cena takiej windy jest absurdalna... Muzyka -> F.U.C.K. nigdy jeszcze nie zapłaciłem 100 PLN na pojedyńczy CD i nigdy nie zapłacę! (kiedyś wydałem z 250 ale to było wydanie kolekcjonerskie, wielopłytowe i wogóle wypas). Muzyka w sklepie to jakiś horror!

ZAiKS do piachu!

dis
Bywalec
Bywalec

Post autor: dis » 05 lis (ndz) 2006, 01:26:46

ostatnio też kupuję oryginalne gry za mniej niż 50zł, ale jak ktoś chce coś nowego, to już problem. chociaż i w ekstra klasyce pojawiają się gry już sprzed roku.
co do oryginalnych płyt to co mi po nich jak nie mam discmana? mam kilka kupionych parę lat temu, kiedy wieża mi działała, i muszę je i tak ściągnąc, żeby na odtwarzacz mp3 wrzucic...

ODPOWIEDZ