Wyluzowana rasowo reklama swatcha?

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
tunczykwiejski
Nowy(a)

Wyluzowana rasowo reklama swatcha?

Post autor: tunczykwiejski » 13 gru (śr) 2006, 09:18:16

Kojarzy ktos taka reklame... duzo bialego sniegu, kilka bialych panienek i jeden bialy koles (przypominajacy Jack'a Black'a nieco)... w tle piosenka brzmiaca jak: "Hey, nigga! Surprise, surprise, just when you less expected! Hey, NIGGA, suprprise, surprise..." I po prostu wymiekam :D
Co jest?

tunczykwiejski
Nowy(a)

Post autor: tunczykwiejski » 13 gru (śr) 2006, 14:29:29

zapomnialem dodac - to reklama swatch'a... o, ta! - http://www.youtube.com/watch?v=RRnNlK5fHSs
choc dzwiek troche kuleje, dla mnie kluczowy wyraz nadal rozpoznawalny :)

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 18 gru (pn) 2006, 08:08:19

Rozumiem ze dysonans wynika z tego ze mamy bialasow a w tle leci nigga. Choc mozna by przyjac ze w wykonaniu np. jakiegos Afroamerykanina. Co jednak niewiele zmienia w odbiorze reklamy bo dalej sie zastanawiamy osochoci. Przeciez to tylko reklama Swatcha a nie Benettona

A propos samego slowa a nie reklamy. W gazeta.pl mozna znalezc ciekawy artykul na ten temat. Ciekawsze fragmenty:

"Nigger" - słowo, którego używać wolno tylko Murzynom. Po wybryku białego komika czarna Ameryka spiera się, czy nie zakazać go całkowicie

Gdy biały używa tego słowa w stosunku do czarnego, to znaczy, że chce go obrazić albo poniżyć, przypomnieć mu, że jego przodkowie byli kiedyś czyjąś własnością - tłumaczy Christopher Hitchens z magazynu "Slate". - Czarni stosują je jako zwykłe przekleństwo albo gdy chcą podkreślić emocjonalną moc tego, co mówią.

Wydany w latach 70. "Słownik slangu afroamerykańskiego" wyjaśnia, że choć termin nigger "jest wciąż określeniem rasowym, ale z odcieniem ciepła i przychylności, odbiciem tragikomicznej wrażliwości i świadomości murzyńskiej historii".

Po wybryku Richardsa kilku polityków - w tym murzyński pastor, były kandydat na prezydenta Jesse Jackson - wezwali do embarga na „słowo na »n «”. Apel skierowali do Hollywood, koncernów płytowych, artystów hiphopowych. Zapowiadają, że w Kongresie USA będą się starali o wydanie zakazu ustawowego.

Właściciele klubu Laugh Factory, gdzie Richards wymyślał widzom od "niggers", wprowadzili kary finansowe za używanie tego słowa. Na to czarnoskóry komik wyszedł na scenę z plikami banknotów i mówiąc raz za razem "nigger", rzucał pieniądze w stronę gabinetu szefa klubu, płacąc na bieżąco karę za złamanie zakazu.

calosc: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... 99478.html

tunczykwiejski
Nowy(a)

Post autor: tunczykwiejski » 18 gru (pn) 2006, 18:50:16

Dziekujemy za pouczajacy wygklad ;P owszem, chodzi o ten DYSONANS, jesli zakladamy, ze w rzeczywistosci wystepuje tam slowo nigga, a nie jakies inne, to jest to troche nie namiejscu. Jesli chodzi o wykonanie, osobiscie nie mam zludzen ze w numerze spiewa biala kobieta. Wy nie? (w ogole czemu liczba mnoga?) W odbiorze reklamy moze to nic nie zmienia, jesli ktos sie nie wslucha, jesli ktos to wylapie, nie mowie wcale, ze znienawidzi firme swatch, ale to po prostu ciekawa sytuacja. Moze swatch probuje pojsc za benetonem, nie wiem. Piszac o tym, chcialem jedynie potwierdzenia, ze sluch mnie nie zawodzi.

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 18 gru (pn) 2006, 19:01:30

Tia no akurat jakby to powiedziec pisalem na slepo a raczej na glucho :) Bo aktualnie moj kompiuter jest jakby to rzec niemowiacy :lol: Takze nie potwierdzam i nie zaprzeczam ;) And no further comments :D

a_anka
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: a_anka » 20 gru (śr) 2006, 19:53:08

wysłuchałam jakieś 10 razy i nadal nie wiem jakie tam słowo występuje;) ale wg mnie nie nigga...ale nie wiem...może nigga:P Pozdrowionka!

ODPOWIEDZ