Czy wiecie, że....

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 08 sty (pn) 2007, 23:52:18

seize pisze:A tak z czystej ciekawości - możesz mi Happy wyjaśnić czemu akurat w tym konkretnie temacie postanowiłaś wrzucić przetłumaczoną wersje wiersza (gdzieś z 1936), autorstw (najprawdopodobniej) Mary Stevenson ? :roll:
Bo dostałam na GG i chcę mieć ku pamięci a po tym jak robisz rankingi to chcę jak najwięcej postów w swoich topikach nabijać! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Ot i całe wyjaśnienie! :P
Ostatnio zmieniony 08 sty (pn) 2007, 23:53:28 przez Happy, łącznie zmieniany 1 raz.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 08 sty (pn) 2007, 23:52:42

Swoją drogą to małe wyjaśnienie i żeby nie było w formie typowej dla tego tematu :

... że nie wiadomo kto jest autorem wspomnianego wiersza ?

Ogólnie w zależności od źródła można go znaleźć (czasem jako "Footprints" lub " Footprints in the Sand" a czasem jako "I Had a Dream" różniącego się nieco w treści) albo to właśnie bez wskazanego autora lub też napotkać jedno z tych trzech nazwisk : Margaret Fishback Powers, Mary Stevenson i Burrell Webb ... :?

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 09 sty (wt) 2007, 09:36:32

Zimy nie będzie - złe wieści na ferie :?
"Zimy jak nie było, tak nie ma. I wszystko wskazuje na to, że nadal jej nie będzie" - pisze "Super Express". "Temperatury iście wiosenne, słońce w południe i pogodowy zawrót głowy. To czeka nas do końca miesiąca" - pisze "Fakt".
"Fakt" nie tylko przewiduje, że nie będzie zimy, ale także straszy czytelników tym, że lato także będzie do niczego. Najbliższe dni i tygodnie to deszcz i wiosenne temperatury. Reszta roku - zdaniem gazety też wygląda nieciekawie - deszcze, mgły i mało słońca.

Także "Super Express" nie pozostawia swoim czytelnikom wielu złudzeń: "według synoptyków taka aura, na zmianę z deszczowymi dniami, potrwać ma przynajmniej do końca miesiąca". Jednak synoptycy gazety przypominają, że "może się okazać, że pogoda spłata nam figla i pewnego dnia obudzimy się zasypani śniegiem..."

Nie są to najlepsze informacje dla tych, którzy rozpoczynają ferie. A w tym roku dzieci i młodzież szkolna będzie wypoczywac w następujących terminach:

15 - 28 stycznia 2007 r.: Kujawsko-Pomorskie, Lubuskie, Małopolskie, Świętokrzyskie, Wielkopolskie

22 stycznia - 4 lutego 2007 r.: Podlaskie.

29 stycznia - 11 lutego 2007 r.: Dolnośląskie, Łódzkie, Mazowieckie, Opolskie, Zachodniopomorskie

12 - 25 lutego 2007 r.: Lubelskie, Podkarpackie, Pomorskie, Śląskie, Warmińsko-Mazurskie

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 09 sty (wt) 2007, 15:45:08

Zagłosuj na słowo roku 2006

http://***SPAM***.pl/1461692,135,item.html

Oto lista propozycji do zagłosowania:

nadubowiec

irasiad

wykształciuchy

kobieton

Ubekistan

czasowstrzymywacz

kaczorland

giertychowa matura

łże-elity

nadużycie semantyczne

rydzykanci

Magdusia
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Magdusia » 09 sty (wt) 2007, 15:50:45

trudne trudne!
bo: łze elity to semantyczne naduzycie irasiada...

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 10 sty (śr) 2007, 18:26:12

Papryka zabija raka!

Kapsaicyna, pikantny składnik papryki, niszczy komórki nowotworowe, działając na ich mitochondria - informuje pismo "Biochemical and Biophysical Research Communications".
Jak wykazali naukowcy z Nottingham University, kapsaicyna pobudza komórki nowotworowe do samozniszczenia (apoptozy), atakując ich mitochondria, które odpowiadają za wytwarzanie energii. Także inne spokrewnione z kapsaicyną związki - tak zwane wanilloidy - potrafią specyficznie wiązać się z komórkami nowotworowymi, nie uszkadzając zdrowych.

Zdaniem autorów badań odmienność mitochondriów to "pięta Achillesowa" wszystkich nowotworów, a więc lek, który działałby tylko na nie, mógłby być skuteczny i uniwersalny w terapii nowotworów. Ponieważ powszechne spożycie papryki wykazało względną nieszkodliwość kapsaicyny, badania kliniczne nad jej zastosowaniem w leczeniu nie powinny być kosztowne ani długotrwałe - choć nie wiadomo, na ile wyniki uzyskane w laboratorium potwierdzą się w warunkach klinicznych u pacjentów Odpowiedzialna za ostry smak papryki kapsaicyna pobudza komórki nerwowe dokładnie w ten sam sposób, co rzeczywiste uszkodzenia tkanek na skutek urazu mechanicznego lub poparzenia. Już wcześniej substancja znalazła liczne zastosowania - na przykład jako obronny aerozol ("gaz pieprzowy") czy gaz łzawiący stosowany podczas zamieszek, a także jako składnik wyjątkowo nieprzyjemnej w smaku farby chroniącej kadłuby statków przed obrastaniem skorupiakami.

W medycynie stosuje się ją jako środek pobudzający apetyt oraz - paradoksalnie - do łagodzenia bólów, na przykład reumatycznych. Przewlekły kontakt z kapsaicyną znieczula bowiem zakończenia nerwowe.

zielonyszerszen
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: zielonyszerszen » 11 sty (czw) 2007, 07:39:00

że można jeździć przez pól wieku bez prawa jazdy
http://***SPAM***.pl/aad

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 11 sty (czw) 2007, 09:29:27

Emigranci: nie ma po co wracać

http://***SPAM***.pl/16,1383923,prasa.html

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 11 sty (czw) 2007, 09:42:43

..., że dzisiaj urodzinki Joanny Brodzik?

Też Koziołek! :lol:

Jak Małgosia Foremniak! :lol:

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 11 sty (czw) 2007, 18:32:35

..., że wreszcie rząd weźmie się za emerytury i utratę przywilejów Esbeków?

Aż nóż się w kieszeni otwiera jak podali dziś że ich emerytury wynoszą od 3 do 7 tysięcy złotych! To jest skandal! :idea: Po prostu totalne przegięcie!

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 11 sty (czw) 2007, 18:34:32

..., i że dziś urodziło się rekordowej wagi dziccko ważące 7 kilo?!?! Duży Koziołek się nam urodził! :lol:

Szczecin: urodziło się 7-kilogramowe dziecko
W Szczecinie urodził się zdrowy, ważący ponad siedem kilogramów noworodek. Lekarze i położne ze szpitala, w którym dziecko przyszło na świat, zgodnie mówią, że to wyjątkowy przypadek, bo taką wagę osiągają zwykle dopiero kilkumiesięczne niemowlęta.
Noworodek - chłopiec o imieniu Kacper - urodził się o czasie. Waży 7,130 kg i ma 66 centymetrów długości. Matka dziecka ma 44 lata.

"Wiedzieliśmy, że dziecko jest duże, bo mama miała spory brzuch, ale jak przyszło do badania USG, to okazało się, że na urządzeniu brakuje skali. Skala się skończyła się na wadze do 5 kilogramów" - opowiadał ordynator oddziału szpitala wojskowego w Szczecinie Andrzej Puchalski. "Lekarze byli zaszokowani. Ten noworodek ma wagę 6-7 miesięcznego niemowlęcia" - dodał.

Ordynator przyznał, że zarówno on sam, jak i jego koledzy w szpitalu pierwszy raz spotkali się z takim przypadkiem, a większość ma co najmniej dwudziestoletnie doświadczenie w pracy zawodowej. "Może to rekord Polski? - żartował.

"Traktujemy to jak dobrą prognozę na ten rok" - podsumował dr Puchalski.

Dyżurna położna powiedziała: "Jak pracuję jako położna już 20 lat, to takiego dziecka jeszcze nie odbierałam. To naprawdę rzecz wyjątkowa. Dziecko jest zdrowe, donoszone, matka je karmi piersią. To cud natury" .

Kacper jest czwartym dzieckiem w rodzinie pani Bożeny i Marka Skulskich. Mają oni już dwie córki i syna oraz sześcioletnią wnuczkę.

daryaa
Nowy(a)

Post autor: daryaa » 11 sty (czw) 2007, 18:40:05

Happy pisze:..., że dzisiaj urodzinki Joanny Brodzik?

Też Koziołek! :lol:

Jak Małgosia Foremniak! :lol:

Moje były 7mego stycznia i też jestem koziołek :P :D

Martha
Ekspert
Ekspert

Post autor: Martha » 11 sty (czw) 2007, 18:40:57

Trinny i Susannah to tez Koziolki :D:D

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 11 sty (czw) 2007, 19:11:04

daryaa pisze:Moje były 7mego stycznia i też jestem koziołek :P :D
To wszystkiego naj! A moje były 4-go bo ja też koziołek! Koziołki są najfajniejsze, prawda? :lol:

Martha a kto zacz? Czy ja ich znam? :P

Martha
Ekspert
Ekspert

Post autor: Martha » 11 sty (czw) 2007, 19:49:07

Happy pisze:Martha a kto zacz? Czy ja ich znam? :P
Chyba masz Aster to pewnie niezbyt dobrze, ale juz TVN Style slyszalam wraca to bedziesz miala okazje poznac lepiej albo na nowo :D

Obrazek

ODPOWIEDZ