help!

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

Gość

Re: funkcje języka

Post autor: Gość » 21 sty (ndz) 2007, 19:27:37

andy pisze:
monia_KG pisze:A mozesz napisac mi cos wiecej na temat:
:arrow: funkcji: Fatycznej, poetyckiej, magicznej, metajęzykowej

Z gory dziekuje....
Jasne, pod warunkiem, że zaczniecie porzucać ten nieznośny ton: z góry dziękuję itp. OK? :mrgreen:

Bardzo dobrze funkcje języka Roman Jacobson, "W poszukiwaniu istoty języka".

Rzecz wygląda z grubsza tak oto.

1.Funkcja komunikatywna- jest zdolnością języka do przekazywania / wymiany informacji, między nadawcą a odbiorcą. Tzw. "akty mowy" [język w konkretnym użyciu] wg Romana Jacobsona:

rzeczywistość
komunikat
nadawca - odbiorca
kontakt
kod

Każdemu z elementów powyższego schematu odpowiada funkcja

informatywna
poetycka
ekspresywna - impresywna
fatyczna
metajęzykowa

a) funkcja ekspresywna(emotywna)- dominuje w tekstach nastawionych na wyrażanie uczuć nadawcy wypowiedzi np.: list, e-mail, sms, „U mienia wsio w pariadkie ;-)”. Traktowana jest także jako funkcja prezentacyjna, czyli informująca o płci, pochodzeniu, wieku nadawcy np.: slang młodzieżowy, regionalizmy itp.

b) funkcja informatywna(poznawcza)- dominuje w tekstach nastawionych do przekazywania informacji o faktach i wydarzeniach, które wzbogacają naszą wiedzę czy utrwalają obraz otaczającego nas świata np. wywiad, artykuł publicystyczno-naukowy, komunikat urzędowy, podręcznik

c) funkcja poetycka(estetyczna)-dominuje w tekstach nastawionych na formę estetyczną przekazu, rolą tej funkcji jest przedstawienie tekstu w sposób oryginalny, unikatowy. Występuje głównie w utworach lirycznych, literaturze pięknej, aforyzmach, sentencjach. Wykorzystuje środki artystycznego przekazu, celową eliptyczność, metonimię itp.

d) funkcja fatyczna- dominuje w tekstach służących do nawiązania kontaktu, podtrzynamia go, czy też do zasygnalizowania jego zakończenia. Nadawca tekstu o niczym nie informuje, ani do niczego nie nakłania. Występuje w rozmowach potocznych lub rozmowach przez telefon. np. Trzymaj się ciepło

e) funkcja metajęzykowa- dominuje w tekstach służących do wyjaśnienia sensu kodu, którym jest nazwa przyporządkowana jakiejś rzeczy lub zjawisku. Występuje w tekstach lingwistycznych, pracach językoznawczych, w zdaniu np. „Dostałem bilet do kina”

f) funkcja impresywna- wyraża się świadomym dążeniem nadawcy do kształtowania określonych postaw i zachowań odbiorcy za pomocą m.in.: nakazów, zakazów komend, poleceń, próśb. Często tekst występuje w formie wołacza. Funkcja ta dominuje we wszelkiego rodzaju ustawach, zarządzeniach, regulaminach, reklamach, podaniach, zdaniach np. „Nie ruszaj się”, „Zaczekaj, proszę”

2. Funkcja stanowiąca- polega na zmianie czegoś w rzeczywistości pozajęzykowej, społecznej, prawnej, faktycznej. Dostrzec ją możemy w ustawach, aktach prawnych

3. Funkcja magiczna- magia słów, oddziałujących na rzeczywistość, w którą wierzy mówca lub odbiorca. Funkcję tę dostrzegamy w zaklęciach, przekleństwach, eufemizmach, różnego rodzaju czarach, modlitwach, w baśniach

Należy przyjąć, że właściwie nie ma tekstów, które pełniłyby tylko jedną funkcję
:idea:

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 21 sty (ndz) 2007, 22:50:14

Jak rozumiem ktoś jest bardzo zadowolony z powyższego tekstu i cytując go tak w całości bez konkretnej treści od siebie stara się po prostu by ten tekst nie zaginął w odmętach forum :twisted: :mrgreen:

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 22 sty (pn) 2007, 17:15:54

No z tego co wiem to Andy zajmuje sie obecnie juz czyms zupelnie innym w zupelnie nowym miejscu takze nie wydaje mi sie zeby to akurat byl on

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 22 sty (pn) 2007, 17:43:00

Eee.. Przepraszam a czy ktoś tu wspominał o osobie którą wymieniasz ?

Mnie bowiem nawet nie interesuje kto to i po co to robi, ot w tym temacie jeden post jest co jakiś czas wstawiany w całości jako cytat bez konkretnego dodatku.

Toteż gdy pojawił się on po raz wtóry dałem upust swojemu odczuciu - co zresztą nie raz już robiłem jeżeli o takie coś chodzi :)

Gość

Re: funkcje języka

Post autor: Gość » 05 lut (pn) 2007, 17:39:24

andy pisze:
monia_KG pisze:A mozesz napisac mi cos wiecej na temat:
:arrow: funkcji: Fatycznej, poetyckiej, magicznej, metajęzykowej

Z gory dziekuje....
Jasne, pod warunkiem, że zaczniecie porzucać ten nieznośny ton: z góry dziękuję itp. OK? :mrgreen:

Bardzo dobrze funkcje języka Roman Jacobson, "W poszukiwaniu istoty języka".

Rzecz wygląda z grubsza tak oto.

1.Funkcja komunikatywna- jest zdolnością języka do przekazywania / wymiany informacji, między nadawcą a odbiorcą. Tzw. "akty mowy" [język w konkretnym użyciu] wg Romana Jacobsona:

rzeczywistość
komunikat
nadawca - odbiorca
kontakt
kod

Każdemu z elementów powyższego schematu odpowiada funkcja

informatywna
poetycka
ekspresywna - impresywna
fatyczna
metajęzykowa

a) funkcja ekspresywna(emotywna)- dominuje w tekstach nastawionych na wyrażanie uczuć nadawcy wypowiedzi np.: list, e-mail, sms, „U mienia wsio w pariadkie ;-)”. Traktowana jest także jako funkcja prezentacyjna, czyli informująca o płci, pochodzeniu, wieku nadawcy np.: slang młodzieżowy, regionalizmy itp.

b) funkcja informatywna(poznawcza)- dominuje w tekstach nastawionych do przekazywania informacji o faktach i wydarzeniach, które wzbogacają naszą wiedzę czy utrwalają obraz otaczającego nas świata np. wywiad, artykuł publicystyczno-naukowy, komunikat urzędowy, podręcznik

c) funkcja poetycka(estetyczna)-dominuje w tekstach nastawionych na formę estetyczną przekazu, rolą tej funkcji jest przedstawienie tekstu w sposób oryginalny, unikatowy. Występuje głównie w utworach lirycznych, literaturze pięknej, aforyzmach, sentencjach. Wykorzystuje środki artystycznego przekazu, celową eliptyczność, metonimię itp.

d) funkcja fatyczna- dominuje w tekstach służących do nawiązania kontaktu, podtrzynamia go, czy też do zasygnalizowania jego zakończenia. Nadawca tekstu o niczym nie informuje, ani do niczego nie nakłania. Występuje w rozmowach potocznych lub rozmowach przez telefon. np. Trzymaj się ciepło

e) funkcja metajęzykowa- dominuje w tekstach służących do wyjaśnienia sensu kodu, którym jest nazwa przyporządkowana jakiejś rzeczy lub zjawisku. Występuje w tekstach lingwistycznych, pracach językoznawczych, w zdaniu np. „Dostałem bilet do kina”

f) funkcja impresywna- wyraża się świadomym dążeniem nadawcy do kształtowania określonych postaw i zachowań odbiorcy za pomocą m.in.: nakazów, zakazów komend, poleceń, próśb. Często tekst występuje w formie wołacza. Funkcja ta dominuje we wszelkiego rodzaju ustawach, zarządzeniach, regulaminach, reklamach, podaniach, zdaniach np. „Nie ruszaj się”, „Zaczekaj, proszę”

2. Funkcja stanowiąca- polega na zmianie czegoś w rzeczywistości pozajęzykowej, społecznej, prawnej, faktycznej. Dostrzec ją możemy w ustawach, aktach prawnych

3. Funkcja magiczna- magia słów, oddziałujących na rzeczywistość, w którą wierzy mówca lub bleble bleble bleble bleble

Należy przyjąć, że właściwie nie ma tekstów, które pełniłyby tylko jedną funkcję

Natalia

HELP ME

Post autor: Natalia » 13 maja (ndz) 2007, 19:46:50

Jutro mam mature ustną z polskiego ;( PILNIE potrzebuje funkcji nominacyjnej reklamy...BLAGAM, POMóżCIE....

Mavionis
Nowy(a)

Post autor: Mavionis » 14 maja (pn) 2007, 12:15:22

może najpierw sama byś się podzieliła tym co masz... prosić każdy umie a samemu pomóc to już nie łaska? ja chociaż podejrzewając że mi nikt nie pomoże sam na początku przedstawiłem swój materiał środków językowych w reklamach a dopiero potem prosiłem o pomoc, bądźcie fair wobec innych...

pozdro

Gość

Post autor: Gość » 14 maja (pn) 2007, 17:36:28

Mavionis pisze:może najpierw sama byś się podzieliła tym co masz... prosić każdy umie a samemu pomóc to już nie łaska? ja chociaż podejrzewając że mi nikt nie pomoże sam na początku przedstawiłem swój materiał środków językowych w reklamach a dopiero potem prosiłem o pomoc, bądźcie fair wobec innych...

pozdro
Spoko, całą prezentacje zrobiłam sama...a może ciężko jest komuś znaleźć zagadnienia do tego jednego...bo tego nigdzie nie ma!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mavionis
Nowy(a)

Post autor: Mavionis » 14 maja (pn) 2007, 20:19:07

no widzisz zrobiłaś a podzielić się i tak nie chcesz...

Gość

Różnorodność funkcji języka reklam.

Post autor: Gość » 22 kwie (śr) 2009, 15:48:28

Witam! Potrzbuję pilnie pomocy na temat funkcji języka reklam. Bazuję na reklamach:
- loreal z hasłem "jesteś tego warta",
- kopytko "mix plus"
- reklama knoppers "dzień należy do Ciebie"
- reklama perfum Lancome z hasłem „You are unique, you are magnifique”,
- reklama biedronki "Ziemniaki"

Mam problem z dobraniem do każdej reklamy funkcji języka. Baaaaaaaaaaaaaaaardzo prosze o pomoc !! !! !! !!

ppppp

Re: Funkcje wypowiedzi

Post autor: ppppp » 28 paź (śr) 2009, 00:22:03

Anonim pisze:
Paweł5 pisze:Czy moglibyście mi podać przykłady funkcji: metajęzykowej, informatywnej (poznawczej, i poetyckiej (estetycznej)? Byłbym bardzo wdzięczny!

ODPOWIEDZ