Czy wiecie, że....

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 14 lut (śr) 2007, 08:21:00

..., świętowanie walentynek jest grzechem?, którego powinni wystrzegać się muzułmanie - powiedział we wtorek jeden z indonezyjskich przywódców islamskich Muslim Ibrahim.
"Dzień zakochanych to święto wywodzące się z innej religii, a zatem obchodzenie go jest niezgodne z szarijatem (prawem islamskim)" - dodał Ibrahim, który stoi na czele wspólnoty muzułmańskiej w prowincji Aceh.

Indonezja to największy kraj muzułmański na świecie. Około 90 proc. z jej 220 mln mieszkańców stanowią wyznawcy islamu.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 14 lut (śr) 2007, 08:37:43

Dużo ostatnio było o obiektywizmie zatem :

"Zakochanym grozi złamanie pierwszego przykazania" (wp.pl)
... czyli ksiądz Piotr Pawlukiewicz o zakochaniu.

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 15 lut (czw) 2007, 08:15:12

..., że dziś tłusty czwartek i będziemy jeść pąki?

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 15 lut (czw) 2007, 08:17:34

Oczywiscie jemy dzis te pąki dopoki nie pąkniemy :mrgreen:

Magdusia
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Magdusia » 15 lut (czw) 2007, 09:04:47

a ja bede jesc pączka jak mi ktoś kupi i da - sama sobie nie kupię. mam jakąś taką blokade przed kupowaniem sobie takich rzeczy jak pączek..

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 15 lut (czw) 2007, 09:18:38

A my dostaliśmy pączki od naszego ulubionego Pana Kuby od włoskiego! :lol:

Magdusia
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Magdusia » 15 lut (czw) 2007, 09:47:37

no to fajno macie, hehehe 8)
a ja nie mam pączka i nie planuję :D

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 15 lut (czw) 2007, 10:05:10

E tam a ja mam w domu faworki domowej roboty 8)

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 16 lut (pt) 2007, 08:10:15

..., że Rok Świni nie będzie spokojny?

Rozpoczynający się w najbliższą niedzielę Rok Świni będzie dobrym okresem na podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny, ale przyniesie również nowe konflikty, epidemie i inne katastrofy naturalne na świecie - twierdzą chińscy wróżbiarze.
- Rok Świni nie będzie spokojny - mówi Raymond Lo, mistrz feng shui, starożytnych praktyk zmierzających do osiągnięcia harmonii z przyrodą.

Wskazuje on, że lata upływające pod znakiem Świni mogą być niespokojne bowiem są zdominowane przez ogień i wodę - dwa z pięciu żywiołów, na których według chińskich wierzeń, opiera się Wszechświat.

Ze względu na to, że ogień i woda pozostają w nieustannym konflikcie, mają tendencje do wzniecania niepokojów.

- Ogień na wodzie to symbol konfliktów i zamieszek. Będziemy też świadkami kolejnych klęsk żywiołowych i zamachów bombowych - twierdzi Lo.

Również mistrzyni feng shui z Melezji Lillian Too podziela ten pogląd.

- Mogą wybuchać epidemie. Bardzo niepokoję się o ptasią grypę. Jedzcie zdrową żywność i dbajcie o zdrowie - radzi Too.

W Roku Świni skonstruowany został słynny rosyjski karabin automatyczny AK-47, najczęściej używany na całym świecie. Zdaniem Lo, oznacza to, iż "można spodziewać się potyczek, morderstw i zamachów bombowych".

Świnia jest ostatnią z 12 zwierząt w chińskim zodiaku. Według legendy jest tak dlatego, że zajęła ostatnie miejsce w wyścigu, który przesądził kolejność.

Jednak świnia symbolizuje także szczęście i dlatego wielu Chińczyków, stanowiących 1/5 ludności świata, decyduje się na dzieci właśnie w Roku Świni.

- Każde dziecko urodzone w Roku Świni może liczyć przez całe życie na pomoc otoczenia - twierdzi Lo.

Obchody Nowego Roku Księżycowego rozpoczynają się już w najbliższą sobotę i są najbardziej uroczyście obchodzonym świętem w chińskim kalendarzu. Jest to święto obchodzone tradycyjnie w gronie rodziny.

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 16 lut (pt) 2007, 11:18:17

Na światłach mijania przez cały rok

Do tej pory jazda na światłach obowiązywała jedynie w okresie zimowym.

Sejm przyjął zmiany w prawie o ruchu drogowym. Poprawki przewidują między innymi obowiązek jazdy z włączonymi światłami mijania przez cały rok.
Poprawkę złożył klub Platformy Obywatelskiej. Jak powiedział w imieniu tego klubu poseł Stanisław Lamczyk w trakcie drugiego czytania, wprowadzenie takiego obowiązku ma poprawić widoczność samochodów na drodze.

Za jazdę w dzień bez włączonych świateł ma grozić mandat w wysokości 100 złotych. Obecnie kierowcy w Polsce mają obowiązek jazdy z włączonymi światłami od 1 października do ostatniego dnia lutego, a także w deszczowe i mgliste dni. W Europie jazda z włączonymi światłami przez cały rok obowiązuje między innymi w Czechach i Słowacji oraz w krajach skandynawskich.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 17 lut (sob) 2007, 16:00:48

... że "Codziennie z głodu umiera 18 tysięcy dzieci"*

... a nam jest wiecznie źle, wszystkiego nam za mało, wszystko jest za mało doskonałe, za mało modne, za mało wygodne, za mało ekskluzywne, za mało przyjemne, za mało rozrywkowe i w ogóle nam jest strasznie zawsze źle i mamy wszystkiego za mało - a ile mamy w sobie miłości, pomocy, zrozumienia ... ile mamy w sobie człowieczeństwa ... ?

* - http://fakty.interia.pl/szukaj/news/cod ... eci,872445

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 17 lut (sob) 2007, 23:35:42

..., że dziś świętowaliśmy dzień kota? Nawet coś się działo w PKiN-ie! Balony puszczali nawet! :lol:

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 18 lut (ndz) 2007, 08:14:18

seize pisze:... a nam jest wiecznie źle, wszystkiego nam za mało, wszystko jest za mało doskonałe, za mało modne, za mało wygodne, za mało ekskluzywne, za mało przyjemne, za mało rozrywkowe i w ogóle nam jest strasznie zawsze źle i mamy wszystkiego za mało - a ile mamy w sobie miłości, pomocy, zrozumienia ... ile mamy w sobie człowieczeństwa ... ?
No ja mam czesto podobne refleksje jak czytam np topik o wnerwianiu na codzien (czemu nie ma czegos pozytywnego np. Jezu jak sie ciesze albo jak ja bardzo lubie?) Rozumiem ze on jest od postekania sobie ale wydaje mi sie ze czasem sie tam mocno przesadza. Warto czasem zmienic perspektywe i pocieszyc sie z tego co jest. Czesto nie potrafimy zauwazyc szczescia ktore mamy i uwazamy te male i duze sprawy (zdrowie, milosc, dach nad glowa...itd) za oczywiste i dane raz na zawsze. Mysle ze jesli teraz nie potrafimy docenic tego co mamy nie bedziemy tez umieli sie cieszyc gdy zrealizujemy jakies swoje kolejne wielkie plany i zamierzenia.

Martha
Ekspert
Ekspert

Post autor: Martha » 18 lut (ndz) 2007, 11:32:13

...ze Britney Spaers uciekla z zakladu odwykowego po 24 godzinach, w salonie fryzjerskim chciala aby ją ogolono na łyso - po odmowie wziela maszynke i ogolila sie sama, poczym poszla do salonu tatuazu i zrobila sobie dwa tatuaze (czerwone i rozowe usta).
A wszyscy pamietamy ta słodką 18-nastolatke :)

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 18 lut (ndz) 2007, 11:47:30

Tekst prawie jak z dowcipow o blondynkach. Dlatego tez domyslam sie ze ogolila sie na lyso zeby nastepnym razem nie zabrali ja przypadkiem do czubkow :D

PS. Nie napisalas tego Martha ale rozumiem ze chodzilo o ogolenie wlosow na glowie a nie gdzieindziej... ;) :lol:

ODPOWIEDZ