Toż to szok!

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Toż to szok!

Post autor: Happy » 21 mar (śr) 2007, 09:27:17

Świat coraz bardziej nas zadziwia, a może już nawet nie... Ciężko stwierdzić co jest jeszcze szokiem a co już nas nie dziwi... Możemy tu zamieszczać info o różnych rzeczach, które nas szkokują i rozmawiać o tym. No to na pierwszy ogień:

Damski sparing

W szkołach pojawił się nowy sposób rozwiązywania damskich konfliktów – zaplanowane, umówione starcia na pięści… Agresywne dziewczyny nie są rzadkością…

http://***SPAM***.pl/,1471,13996 ... pisma.html

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 21 mar (śr) 2007, 09:28:53

A tu drugie zdziwienia a może i nie...

Polskie dzieci rasistami w angielskich szkołach

"Życie Warszawy": Londyńskie biuro Polskiej Macierzy Szkolnej każdego tygodnia odbiera wiele skarg na rasizm polskich dzieci. Zgłaszają się dyrektorzy i nauczyciele z brytyjskich szkół.
Gazeta pisze, że wiele polskich dzieci podkreśla, że jako biali są lepsi od innych uczniów i nauczycieli. Nie chcą siedzieć w jednej ławce, czy wieszać w szatni swojego ubrania obok np. Pakistańczyka.

"Życie Warszawy" pisze, że kierownicy szkół skarżą się też na polskich rodziców. Przy zapisywaniu swoich dzieci do szkół interesuje ich, czy będą się tam uczyły "czarnuchy".

a_anka
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: a_anka » 21 mar (śr) 2007, 10:03:14

Polskie dzieci rasistami w angielskich szkołach
Jacy rodzice takie dzieci... Szkoda, że Polska jest w ten sposób "rozsławiana" na świecie. Smutne to, ale czy ktoś mi powie, ze Polacy to naród tolerancyjny??
A to nie wyjątek. Jesteśmy także postrzegani jako złodzieje. W Szwecji w jednym ze sklepów samoobsługowych jest tabliczka po polsku, która brzmi mniej więcej tak: Za towary ze sklepu należy zapłacić".

To nie bierze się znikąd... :cry:

(Na Zetce właśnie mówią, że Polska jest najbardziej antysemickim krajem w Europie)

Mam nadzieję, że to się kiedyś zmieni...

Pozdro!

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 21 mar (śr) 2007, 15:19:28

proszę was, oczywiście, że jesteśmy narodem tolerancyjnym. To media nagłaśniają wszystko do nie wiadomo jakiej rangi i same naszemu narodowi wystawiają opinię. Podajcie mi przykład choć jednego jakiegoś mocno rasistowskiego incydentu. Może pobicie rabina, bo nie bądźmy śmieszni we Francji nie ma pobić ale jest wiele morderstw na tle rasistowskim w tym też grupowe. Jak wogóle można cos takiego porównywać.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 21 mar (śr) 2007, 17:42:49

Kali pisze:proszę was, oczywiście, że jesteśmy narodem tolerancyjnym.
Tak tylko gwoli ścisłości i upewnienia się : czyli rozumiem że uważasz np. że panuje u nas pełna tolerancja i poszanowanie osób o innym wyznaniu, narodowości, preferencji seksualnych etc a media kreują chory i nie mający nic wspólnego z rzeczywistością obraz bo mocno przerysowany ?

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 21 mar (śr) 2007, 18:08:32

nie ma narodu w którym panuje pełna tolerancja

a_anka
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: a_anka » 21 mar (śr) 2007, 18:51:15

Ale nie powiesz mi chyba, ze nasz jest na poziomie innych europejskich krajów?? Daaaleko nam.
Podać Ci przykład?? Nie od znajomego znajomego tylko mój własny. Jechałam sobie autobusem (około 2-3 tyg temu) i koło mnie stał czarny, młody mężczyzna i w pewnym momencie kichnął. Ja niewiele myśląc wypaliłam "na zdrowie" i się uśmiechnęłam. W tym momencie dostałam zrypkę na pół autobusu od pewnej Pani, że to przez takich jak ja (cytuję) te małpy się tu zjeżdżają i że w tym kraju nigdy nie będzie "normalnie" dopóki żyją tacy idioci jak ja...
Chyba nie muszę tego komentować?? :?

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 21 mar (śr) 2007, 19:26:33

Dobrze że nie stwierdzili w tym autobusie, że zaraził Was wirusem Ebola na przykład albo innym. :roll: Osobiście uważam, że jesteśmy bardzo mało tolerancyjnym narodem. A już zwłaszcza starsze pokolenie. Ale cóż się dziwić skoro dzieli nas wielka przepaść wychowania i norm społecznych. To co teraz normalne kiedyś było nie do przyjęcia.

a_anka
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: a_anka » 21 mar (śr) 2007, 19:34:19

Zgadzam się z Tobą Happy, ale przeraża mnie jedno... Starsze pokolenie w koncu minie i wydawałoby się, że wtedy powoli zaczniemy przypominać cywilizowany kraj, ale jest też mnóstwo młodych ludzi pokroju mlodzieży wszechpolskiej i oni będą dalej walczyć a to oznacza, że na tą normalność przyjdzie nam jeszcze długo czekać...

a_anka
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: a_anka » 21 mar (śr) 2007, 19:38:59

Trochę mi nie wyszlo :wink: Nie przeraża mnie to, że starsze pokolenie zniknie, ale to, że istnieją młodzi ludzie myślący podobnie do naszych bądź nie naszych babć. Teraz chyba jaśniej :roll:

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 21 mar (śr) 2007, 19:41:33

... Hmm. Momentami wydaje mi się, że ja też do tego starszego pokolenia należę bo do niektórych spraw i zachowań nie mam nawet odrobiny tolerancji, do niektórych mało, niektóre toleruję byle by się do mnie zbytnio nie zbliżały a niektóre toleruję w całej okazałości. :roll: :lol: No wiesz młodzież wszechpolska po prostu ma swoje zasady, swoje poglądy i ich się trzyma... Osobiście za zbytnią wolnością też nie jestem. Także niestety a_anneczko mamy tu pewnie nieco odmienne poglądy. Ale oczywiście Twoją pełną tolerancję bardzo podziwiam. :lol:

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 21 mar (śr) 2007, 19:51:07

a_anka pisze:Ale nie powiesz mi chyba, ze nasz jest na poziomie innych europejskich krajów?? Daaaleko nam.
Podać Ci przykład?? Nie od znajomego znajomego tylko mój własny. Jechałam sobie autobusem (około 2-3 tyg temu) i koło mnie stał czarny, młody mężczyzna i w pewnym momencie kichnął. Ja niewiele myśląc wypaliłam "na zdrowie" i się uśmiechnęłam. W tym momencie dostałam zrypkę na pół autobusu od pewnej Pani, że to przez takich jak ja (cytuję) te małpy się tu zjeżdżają i że w tym kraju nigdy nie będzie "normalnie" dopóki żyją tacy idioci jak ja...
Chyba nie muszę tego komentować?? :?
Nie wiem czy nie przeczytałaś mojego wyżej umieszczonego posta, to był fakt prawdziwy. Kiedy u nas pobito rabina i był wielki raban na całą Europę rozdmuchany przez media, to we Francji jakiś czas wcześniej zamordowano całą rodzinę na tle rasowym. To nie wiem czy tak nam daleko. Nie mamy tak jak w Stanach kuklux klanu, czy w Rosji lub w Niemczech tak prężnie działające organizacje nazistowskie. Jedynie jakieś niewielkie grupy w Polsce istnieją.
Po za tym około 3 lat chodziłem z kumplem murzynem do podstawówki i ani razu nie zdarzyło się jak byliśmy poza szkołą, żeby ktoś coś rasistowskiego wymówił.

a_anka
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: a_anka » 21 mar (śr) 2007, 20:30:40

Kali pisze: Po za tym około 3 lat chodziłem z kumplem murzynem do podstawówki i ani razu nie zdarzyło się jak byliśmy poza szkołą, żeby ktoś coś rasistowskiego wymówił.
To super...ale być może w Wawie jest już trochę inaczej, bo jednak tutaj widać pokaźną grupę obcych narodowości i ludzie się przyzwyczaili (oprócz Pani w autobusie :wink: ) Ale wpadnij z kumplem murzynem do mniejszego miasta (jak np moje Starachowice) i zobaczysz co tam będzie się działo. Ja nie mówię, że Polacy są najgorsi, ale tolerancja to wciąż nasz słaby punkt. Zależy mi żeby było inaczej i dlatego zwracam na to uwagę. Nie dlatego, że chcę wytknąć wszystko co złe lub zeby tylko zaznaczyć w jakim to beznadziejnymkraju żyjemy. Wręcz przeciwnie...sądzę, że Polacy mają wielki potencjał i wielkie umysły i tym bardziej szkoda, że zamiast o tym mówi się o nas jak o narodzie nietolerancyjnym i zacofanym.

ODPOWIEDZ