Antyklerykalizm

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ

Czy uwazasz, ze wszyscy polscy podatnicy powinni finansowac fanaberie Krk (Swiatynia Opatrznosci Bozej, Rydzyjko, katolickie programy w TVP, Lichen, bursztynowe oltarze itp.)?

Tak, chce finansowac to z moich podatkow niezaleznie od poziomu bezsensu tej inwestycji
5
6%
Tak, ale tylko wtedy, jesli jest to naprawde wazny cel
12
14%
Nie, powinni to sami finansowac
15
17%
Nie, a oprocz tego powinno sie ich opodatkowac i wlaczyc do normalnego spoleczenstwa
53
61%
nie mam zdania
2
2%

Liczba głosów: 87

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 09 mar (pt) 2007, 10:36:14

Jak informuje "Dziennik" do ministra edukacji został skierowany przez działaczy Automobilklubu Chełmskiego apel proszący o zakaz (obowiązujący na terenie całego kraju) topienia Marzanny; "uzasadniający" szkodliwy wpływ na dzieci i młodzieży prasłowiańskiego obyczaju... :roll: :twisted:

seize
Loża WSR
Loża WSR

Czytat z notatki PAP-u dostępnej w wielu serwisach.

Post autor: seize » 16 mar (pt) 2007, 08:22:01

Dla tych co to czasem się dziwią czemu w tym temacie pisze, pozwole sobie zacytować :

"Jeżeli ktoś nie jest bardzo jasno za życiem, od poczęcia do naturalnej śmierci, to jest znak zapytania, czy on jest katolikiem. Może być ochrzczony, ale nie jest świadomym katolikiem, albo sumienie ma złamane" - T. Rydzyk.

;) :mrgreen:

Ps: bo choćby kto słyszał by jakiekolwiek moje zdanie a już zwłaszcza pisane było "bardzo jasne" :D

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Re: Czytat z notatki PAP-u dostępnej w wielu serwisach.

Post autor: s_wojtkowski » 16 mar (pt) 2007, 10:26:16

"Jeżeli ktoś nie jest bardzo jasno za życiem, od poczęcia do naturalnej śmierci, to jest znak zapytania, czy on jest katolikiem. Może być ochrzczony, ale nie jest świadomym katolikiem, albo sumienie ma złamane" - T. Rydzyk.

Trudno nie zgodzić się z tym twierdzeniem. Nauka Kościoła jest w tej mierze jasna i wyraźna. Dokładnie rzecz ujmując: jednoznaczna. Najwyższa wartość życia ludzkiego jako takiego oraz godności człowieka od chwili poczęcia do naturalnej śmierci jest wpisana do Katechizmu KK, wielu dokumentów soborowych, a także była z całą mocą (a często wbrew opinii wielu środowisk) głoszona przez ostatnich papieży, ze szczególnym uwzględnieniem Jana Pawła II oraz Benedykta XVI. Rydzyk wygłosił oczywistość.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Re: Czytat z notatki PAP-u dostępnej w wielu serwisach.

Post autor: seize » 01 kwie (ndz) 2007, 16:01:13

Zatem jak rozumiem jesteś zdania, że ci wszyscy którzy są za karą śmierci, którzy mówią ze takiemu a nie innemu należy się śmierć; nie są tak naprawdę katolikami albo mają złamane sumienie ?

Jeśli tak to w sumie trudno się nie zgodzić patrząc choćby na to co pisze Newsweek w artykule "Polacy to religijni analfabeci" gdzie można przeczytać iż :

"Tylko 20 proc. osób, określających się jako wierzący katolicy, umie wymienić dziesięć przykazań, a ponad 30 proc. nie zna żadnego."*

A jeszcze trudniej nie zgodzić się ze zdaniem :

"Polacy ciągle chętnie określają się mianem katolików, jednak ich wiara ma coraz mniej związków z nauką Kościoła."*

Choć w sumie może i ciężko się dziwić ludziom skoro przez wieki śmierć była stosowana jako najlepszy lek dla "grzesznika" czy też "heretyka" ... :roll:

Słowa Benedykta XVI cytowałem TUTAJ mówiące iż kara śmierci jest "nie tylko zamachem na życie, lecz również obrazą godności człowieka"

* - Pełen tekst i szczegóły badań - które przeprowadziła firma SMG/KRC - w świątecznym numerze "Newsweeka".

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 04 kwie (śr) 2007, 21:57:13

Kali pisze:Nie dziwie się, że Ciebie nie uraziły te słowa, bo nie wiem czy jest cokolwiek co by mogło urazić twoje uczucia, z racji twoich przekonań.
A przepraszam, że tak zapytam : jakież to są moje przekonania wg ciebie że uważasz iż nic nie może urazić moich uczuć :?:

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 11 kwie (śr) 2007, 13:28:21

Cóż liczę iż mimo że "wyniosłem" się z jednego tematu z tym swoim dopytaniem tam gdzie radzono to przyjdzie czas że się dowiem coś więcej w tej kwestii o którą powyżej dopytałem 8)

A tak w ramach dodatku tematycznego :

Onet powołując się na "Politykę" informuje iż :

Polski parlament jako pierwszy w Europie będzie miał swoją patronkę - Matkę Bożą Trybunalską. Poprosili o to papieża wszyscy marszałkowie Sejmu. Benedykt XVI się zgodził i wydał specjalny dekret.
(...)
Wkrótce w Sejmie zawiśnie kopia obrazu z wizerunkiem patronki.

Rozumiem że "wszyscy marszałkowie" znaczy tyle co marszałek i wicemarszałkowie... jak wszyscy to cóż już tu kiedyś o czymś była mowa...

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

SLD a patronka Sejmu

Post autor: s_wojtkowski » 11 kwie (śr) 2007, 15:41:31

seize pisze:Rozumiem że "wszyscy marszałkowie" znaczy tyle co marszałek i wicemarszałkowie... jak wszyscy to cóż już tu kiedyś o czymś była mowa...
Wszyscy marszałkowie? To SLD nie ma swojego (wice)marszałka?!
BTW: dlaczego kwestie Patronki Sejmu wrzuciłeś do tematu "Antyklerykalizm"?

seize
Loża WSR
Loża WSR

Re: SLD a patronka Sejmu

Post autor: seize » 11 kwie (śr) 2007, 16:24:17

wojtkowski pisze:Wszyscy marszałkowie? To SLD nie ma swojego (wice)marszałka?!
Prawda że tak sformułowane zdanie (to które zacytowałem z Onetu*) brzmi co najmniej dziwnie.
wojtkowski pisze:BTW: dlaczego kwestie Patronki Sejmu wrzuciłeś do tematu "Antyklerykalizm"?
Tego chyba nietrudno się domyślić ... z tego samego powodu jak inne podobne które uważałem\uważam dla przykładu za przesadzone / nie na miejscu [w ujęciu nieadekwatności miejsca lub środka wyrazu] / na pokaz / ujmujące tak naprawdę w moim odczuciu religii chrześcijańskiej\katolickiej, czy też - dla niektórych pewnie 'o dziwo' - np. obrażające w jakiś sposób moje uczucia religijne etc. etc.

* - w celu informacyjno-edukacyjnym podam link bezpośredni : http://***SPAM***.pl/1517257,11,item.html

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 11 kwie (śr) 2007, 17:19:59

wojtkowski pisze:Wszyscy marszałkowie? To SLD nie ma swojego (wice)marszałka?!
Z informacji wygrzebanych w sieci można wywnioskować [ciekawe na ile słusznie] że ten ów wicemarszałek był za ... hehe więc przynajmniej część SLD chyba faktycznie może powiedzieć że nie mają swojego wicemarszałka :lol:

CASE
Ekspert
Ekspert

Post autor: CASE » 12 kwie (czw) 2007, 18:05:11

wojtkowski pisze:
seize pisze:Rozumiem że "wszyscy marszałkowie" znaczy tyle co marszałek i wicemarszałkowie... jak wszyscy to cóż już tu kiedyś o czymś była mowa...
Wszyscy marszałkowie? To SLD nie ma swojego (wice)marszałka?!
BTW: dlaczego kwestie Patronki Sejmu wrzuciłeś do tematu "Antyklerykalizm"?
Dlatego właśnie, że jest to temat "antyklerykalizm", czyli w tłumaczeniu na nasz: "Przeciwstawianie się wiernopoddańczemu służeniu kościołowi katolickiemu przez ponoć wolne, niezawisłe i świeckie państwo". Jest to podobny temat jak "Intronizacja Chrystusa" i "Maryja Królową Polski". Otóż nie. Jestem Polakiem i nie życzę sobie. Antyklerykalizm to dokładnie taki pogląd. Podobnie jak krzyż wiszący w Sejmie powinien być zdjęty, podobnie jak wszystkie inne symbole tej czy innej religii w urzędach czy szkołach, nawet gdyby były poświęcone przez samego Jezusa i powieszone tam z okazji odwołania Apokalipsy.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 13 kwie (pt) 2007, 11:53:10

Ano właśnie, Case utrafił w ważny punkt : Jakakolwiek krytyka mająca związek z Kościołem czy religią katolicką odbierana (wręcz wyłącznie) jest jako prezentacja postaw ateistycznych, antyklerykalnych etc.
Bezkrytycyzm osobiście uważam za przejaw niezbyt zdrowy; a takiego bezkrytycyzmu nieraz mam wrażenie się wymaga właśnie przy takich kwestiach.

Choć wiadomo że to wygodne każdą osobę którą np. będzie bulwersować - pamiętając konstytucyjnej bezstronności - tym że dajmy na to właśnie reprezentanci parlamentu będą wnioskować o religijny (również : że po prostu wybranego jednego wyznania) patronat nad jego izbami czy też gdy Minister spraw zagranicznych mówi że "dojdzie do intensyfikacji współpracy i konsultacji między Polską a Stolicą Apostolską"...
... że to wygodnie taką osobę zaraz odsądzać od czci i wiary, zarzucać jej wyłącznie postawy destrukcyjne, sugerować postawy jakiegoś nihilizmu czy też brak autorytetów lub wręcz nawet jakieś postawy anarchizujące.
Takie wygodnictwo i bezkrytycyzm owszem może i pozwalają zachowywać optymizm ale moim zdaniem na dłuższą metę wyłącznie ślepy i pusty, o bardzo trywialnej i fałszywej wartości; i od takiego staram się siebie samego trzymać z dala w postawie.

Ps: Zatem mam do Wojtkowskiego pytanie :
Jeżeli np. wszyscy przewodniczący grup (bo stricte marszałków przecież nie ma) w szkole złożą wniosek do dyrekcji szkoły by obok godła państwowego w salach zawisł symbol religijny np. jakiegoś innego wyznania -w rejestrze MSWiA jest ich sporo- lub by zamiast krzyża zawisł Ichthys; albo do przedstawiciela innego wyznania o przyznanie np. patrona co w efekcie ma też dać by w szkole zawisł obraz/kopia obrazu z wizerunkiem patrona; to co wtedy :?:

seize
Loża WSR
Loża WSR

Cytat w celu edukacyjno-informacyjnym.

Post autor: seize » 14 kwie (sob) 2007, 15:49:05

Ankieta z portalu WP.pl (stan z 14-04-2004 15:40)

Czy w Polsce jest przestrzegany konstytucyjny zapis o rozdziale państwa od Kościoła?

zdecydowanie tak 10%
raczej tak 7%
zdecydowanie nie 63%
raczej nie 17%
trudno powiedzieć 2%

Łączna liczba głosów: 33620

Źródło : Ankiety w portalu WP.pl - data : 13-04-2007 (11:28)

marlboro4
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: marlboro4 » 18 kwie (śr) 2007, 13:44:14

temat hmmm.. temat nie bardzo mnie interesuje ale chciałem zuważyc że odpowiedzi w ankiecie są tendencyjne.. dlaczego nie ma np odpowiedzi: "tak chce finanować inwestycje KRK z moich podatkow". po co dopisek "niezaleznie od poziomu bezsensu tej inwestycji" nie uważam budowy świątyni Opatrzności Bożej za bezsens.. i bynajmniej nie jestem "glosem średniowiecza" i "mocherem" 8)

Obrazek

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Odpowiedź w kwestii symboli religijnych

Post autor: s_wojtkowski » 18 kwie (śr) 2007, 16:08:03

seize pisze:Ps: Zatem mam do Wojtkowskiego pytanie :
Jeżeli np. wszyscy przewodniczący grup (bo stricte marszałków przecież nie ma) w szkole złożą wniosek do dyrekcji szkoły by obok godła państwowego w salach zawisł symbol religijny np. jakiegoś innego wyznania -w rejestrze MSWiA jest ich sporo- lub by zamiast krzyża zawisł Ichthys; albo do przedstawiciela innego wyznania o przyznanie np. patrona co w efekcie ma też dać by w szkole zawisł obraz/kopia obrazu z wizerunkiem patrona; to co wtedy :?:
W jakiej szkole? W naszej? Nie ma tu wyznawców innych religii poza chrześcijastwem w znaczącej ilości (tak wynika z anonimowej ankiety reprezentatywnej dla naszej społeczności szkolnej, która była przeprowadzona w związku z badaniem stylów życie Słuchaczy WSR). Jeżeli jednak sytuacja byłaby taka, że w zgodnej opinii Słuchaczy, którzy FAKTYCZNIE są wyznawcami jakiejś innej religii niż chrzecijaństwo, życzyliby oni sobie takiego patrona, znaku czy symbolu - nie miałbym nic przeciwko temu. Już abstrahując od tego jaki to miałoby sens - jesteśmy tylko szkołą reklamy, nie zajmujemy się tu stanowieniem prawa i rzeczami, które mają bezpośredni i silny wpływ na dobro wspólne i zycie społeczne.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Moher + głos średniowiecza. To ja.

Post autor: s_wojtkowski » 18 kwie (śr) 2007, 16:13:23

marlboro4 pisze:temat hmmm.. temat nie bardzo mnie interesuje ale chciałem zuważyc że odpowiedzi w ankiecie są tendencyjne.. dlaczego nie ma np odpowiedzi: "tak chce finanować inwestycje KRK z moich podatkow". po co dopisek "niezaleznie od poziomu bezsensu tej inwestycji" nie uważam budowy świątyni Opatrzności Bożej za bezsens.. i bynajmniej nie jestem "glosem średniowiecza" i "mocherem" 8)
Tak, tendencyjność ankiety jest widoczna tzw. gołym okiem (sam już podnosiłem ten problem i chyba nawet jej autor sformułował coś w rodzaju przyznania mi racji, choć może źle go zrozumiałem).
Ja też nie uważam budowy Świątyni Opatrzności Bożej za bezsens, choć przyznanie dotacji państwowych na ten cel budzi moje obiekcje.
Aha, jak byście mieli jeszcze jakieś wątpliwości - oczywiście jestem, a przynajmniej chciałbym być "mocherem", a jeszcze bardziej "głosem średniowiecza" (choć mam świadomość, że brzmi to bardzo nieskromnie).

ODPOWIEDZ