Rozmowy o polityce

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 28 cze (czw) 2007, 10:36:25

To dodam parę słów od siebie jeszcze o stosunku i jakości wykonywanych prac. Trochę życia po szpitalach i przychodniach przechodziłem, ba nawet leżałem w szpitalu. Więc mogę się wypowiedzieć po mojej dość długiej obserwacji jak wygląda większość pracy pielęgniarek. Ponad połowa pielęgniarek zwraca się do pacjentów jak do ludzi niższej klasy. Nawet dzisiaj kiedy miałem styczność z pielęgniarką robiącą mi ekg, czułem się jakbym jej coś zrobił ton jej był typu: czego? zaraz? masz? Sporo pielęgniarek nie umie dobrze zrobić pobierania krwi, też zaobserwowane, raz na jakieś 5 razy ktokolwiek u mnie z domowników robi badanie krwi nie może przez tydzień ruszać ręką. I nie wiem dlaczego ale kiedy myślę o pielęgniarce zawsze widzę obraz siedzących ich sobie w pokoiku pijących kawkę i śmiejących się, a jeśli człowiek powie:
-Przepraszam chciałem się zapytać......
W odpowiedzi słyszy się już wcześniej wspomniane przeze mnie słowa:
-Czego??!!
Takiego obrazu nikt mi nie wpoił ale przyszło mi to z czasem. Może powiecie mi dlaczego mam takie zdanie? I dalej idąc, czym ma być uargumentowana ta wielka podwyżka?? Olewactwem?? A może chamstwem??

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 28 cze (czw) 2007, 14:29:04

A ja mam wrecz przeciwne doswiadczenia a pewnie nie mniej czasu spedzilem w szpitalach i przychodniach. Oczywiscie sa ludzie i ludziska. Kali na takiej zasadzie to mozna by po tych artykulach co tu cytuje Seize stwierdzic ze kazdy ksiadz to pedofil albo zlodziej.

Wg mnie pielegniarki to wspaniale dziewczyny, kobiety (nie wspominajac ze rowniez - wybaczcie moze seksistowska uwage -zazwyczaj ladne, ladniejsze chyba sa tylko w sądzie). I z powolaniem wykonuja prace ktorej Ty Kali chyba bys nie chcial wykonywac.

Co do nakuwan i zastrzykow chyba tylko raz mi sie zdarzylo zeby zastrzyk byl zle zrobiony. Ale moze sie ruszylem albo to byla poczatkujaca pielegniarka. Na kims sie musza uczyc. Takze jesli chodzi o pobieranie krwi nie wiem kto Ci to robil i czym ale ja to wrecz przeciwnie czasem w ogole nic nie poczulem.

Wydaje mi sie ze mylisz pielegniarki z personelem administacyjnym szpitali i przychodni. To wlasnie takie za przeproszeniem typowe biurwy ktore sa tam przypadkiem robia łaskę ze pracuja i psuja opinie bo czesto przez jakies biale odzienie sa mylone z pielegniarkami.

Takze odrozniajmy pielegniarki czyli osoby z powolaniem (podobnie jak np ksieza) od ludzi ktorzy znajduja sie tam przypadkiem. Poza tym nie oogolniajmy bo w kazdym zawodzie sa tez czarne owce takie jak te co sobie robily zdjecia z wczesniakami czy doktor G. Takie ludziska sa w kazdym zawodzie. I wsrod pielegniarek, lekarzy (i tak na marginesie rowniez ksiezy Seize). Bo jesli nie to niedlugo w efekcie takich politycznych nagonek leczyc nas beda weterynarze.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 28 cze (czw) 2007, 14:54:48

sinar pisze:Oczywiscie sa ludzie i ludziska. Kali na takiej zasadzie to mozna by po tych artykulach co tu cytuje Seize stwierdzic ze kazdy ksiadz to pedofil albo zlodziej.
Dokładnie. Dlatego w moim odczuciu każdy zdrowo myślący człowiek wie że takie stwierdzenie - oparte na różnych przypadkach - było by nie dość że krzywdzące to w dodatku fałszywe i totalnie idiotyczne. Gdyż dokonując oceny jakiegoś środowiska na podstawie jakiś doświadczeń z kilkoma jego reprezentantami dopuszczamy się wyłącznie niezdrowego uogólnienia.

Natomiast "czarne" owce mamy prawo krytykować, bez względu jaką grupę zawodową reprezentują. Osoby które nie nadają się do jakiegoś zawodu, nie odczuwają powołania do niego nie powinny się moim zdaniem w tym zawodzie udzielać i psuć tym wszystkim specjalistom w swojej dziedzinie (mam tu również na myśli księży) opinii.

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 28 cze (czw) 2007, 15:31:01

Nie kilkoma ale spokojnie już kilkudziestoma, a co do księży śmiem twierdzić że też nie wielu ma prawdziwe powołanie i jak mówi z ambony to chce się go słuchać. A co do pedofilstwa czy też złodziejstwa mówisz o artykułach, to wybacz ale jest to informacja mniej wiarygodna(nie z pierwszej ręki) i rzadsza niż opisywane przeze mnie zdanie na temat pielęgniarek.
Nie chciałbym być, bo każdy wybiera dla siebie zawód ten co mu najlepiej pasuje. Im nikt nie kazał pracować jako pielęgniarki poza wyjątkami pewnie. Nie tylko mi jak pisałem, a siostry w przychodni wymieniają się w miarę często.
I przykro mi ale nikogo z nikim nie mylę. Wydaje mi się że personel administracyjny nie robi ekg czy opatrunków.
Polityczna nagonka :lol: oczywiście lepiej zostawić brudy na swoim miejscu
Niech byli sb mają kilka razy większe emerytury od "normalnych ludzi", niech lekarze biorą ile wlezie. A może faktycznie nie ruszać tego, bo to przecież fundamenty i wtedy cała budowla runie :roll:

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 28 cze (czw) 2007, 16:02:56

No ja np. traktuje to co ty Kali napisałeś na równi z artykułami (bo ani jedno ani drugie nie jest dla mnie "z pierwszej ręki"). Czy jeżeli mowa o tym, że "rzadsze" to... nie wiem* (nie czuję iż ten wątek jest adekwatny na rozprawianie o tych kwestiach) :-|

Ja akurat sam pamiętam jak w formułowaniu podziękowań (dla różnych pielęgniarek, składanych na ręce ordynatora) pomagałem osobom z rodziny, które chciały się odwdzięczyć za opiekę której doświadczyły.

* ale możesz np. zajrzeć sobie na strony Dziennika odnaleźć wspomniany artykuł i rzucić okiem na listę innych znajdujących się pod nim tekstów dot. podobnych spraw.

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 28 cze (czw) 2007, 16:38:44

No coz po tym co przeczytalem Kali to rozumiem ze wolalbys zeby zastrzyki albo pobieranie krwi robila Ci np krawcowa :lol:
Kali pisze:Polityczna nagonka :lol: oczywiście lepiej zostawić brudy na swoim miejscu
Niech byli sb mają kilka razy wieksze emerytury od "normalnych ludzi", niech lekarze biorą ile wlezie. A może faktycznie nie ruszać tego, bo to przecież fundamenty i wtedy cała budowla runie :roll:
Oczywiscie zrobmy rewolucje kulturalna jak w Chinach Mao. My pojdziemy zbierac buraki rolnicy beda robic reklamy :D

Pozwol Kali ze sie zapytam z pracy przedstawicieli jakich zawodow jestes zadowolony. Moze np piekarzy, kolejarzy, kucharzy, hydraulikow, mechanikow samochodowych, budowlancow itd. Bo mam wrazenie ze tez bedziesz z nich niezadowolony.

Jestem przeciwny żądaniom pielegniarek. 1000 zl podwyzki to absurd. Co najwyzej pozycja negocjacyjna by pozniej obnizyc swoje wymagania. Jest to nierealne i niesprawiedliwe spolecznie w kraju w ktorym minimalna placa jest teraz na poziomie ponizej 900zl. To dopiero mogloby prowadzic do niepokojow spolecznych. Lepiej od razu podniesc ja o 500 to minium bo zaraz i tak zleci sie cala budzetowka i dwucyfrowa albo i wieksza inflacja gotowa. Nie zmienia to faktu ze nie podoba mi sie postawa premiera i rzadu wobec nich ktora byla w ostatnich dniach czestokroc niesprawiedliwa i nabierala cech nagonki.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 28 cze (czw) 2007, 18:38:50

sinar pisze:Nie zmienia to faktu ze nie podoba mi sie postawa premiera i rzadu wobec nich ktora byla w ostatnich dniach czestokroc niesprawiedliwa i nabierala cech nagonki.
No właśnie i moim zdaniem tu leży duże sedno tego wszystkiego. Ja tak jak pisałem uważam - oddzielając całość od tego czy zasadny czy bez zasadny jest ten protest - że dużo lepiej było by na wstępie jakoś spotkać się i porozmawiać ucinając nieco tym samym to wszystko.

A tak w moim odczuciu to co było zaprezentowane to jakaś forma upartości czy obrażenia na pielęgniarki, oskarżanie że to strajk polityczny, gdzie nawet gdyby to przecież na takich strajkach wypłynęła część obecnych polityków i za te różne strajki jesteśmy im przecież wdzięczni i używanie wobec tych czterech kobiet słowa "przestępcy" ...

"Nie może być zasady, że z jednymi przestępcami premier rozmawia, a innych poprzez odpowiednie służby wsadza do więzienia" (Premier Jarosław Kaczyński)

... brzmiało dla niektórych bardzo kuriozalnie zwłaszcza w ujęciu że :
a) przecież z osobami posiadającymi prawomocne wyroki Premier nieraz rozmawia,
b) dezawuuje się nieco w odbiorze społecznym jakby słowo "przestępca" stosując je w odniesieniu do czterech kobiet starających się metodą pokojową doprowadzić do sytuacji by Premier zechciał z nimi po prostu porozmawiać - dodatkowo wśród tych osób była nie osoba typu "ot ktoś tam prywatny z ulicy" tylko Przewodnicząca Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Pielęgniarek i Położnych.

Dlatego dobrze moim zdaniem, że choć teraz Premier czy też jego doradcy trochę zmienili podejście i tym samym nieco to uspokajają.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Siakaś manipulacja czy jak... ;?

Post autor: seize » 29 cze (pt) 2007, 16:16:46

Chciałem pierwotnie wrzucić ten nagłówek do przynależnego jakby tematu, uznałem jednak, iż własny "filtr" nakazuje wrzucić to mimo wszystko tutaj :)

Z cyklu : Bez komentarza; do własnego głębszego zapoznania

Parę dni temu serwis Wiadomości24 zaprezentował takiego oto newsa :

"Kurski: PiS jest przywiązany do idei socjaldemokratycznych"

"Zawsze byliśmy partią nieukrywającą swojego przywiązania do idei socjaldemokratycznych" - Jacek Kurski*
* cytat za : Okręg Mazowiecki UPR

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 29 cze (pt) 2007, 23:27:42

Wy tu pitu pitu, a temu to się naprawdę na mózg rzuciło, dosłownie go porypało 8O

http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html? ... 152194.634

Takich ludzi to powinni w Tworkach zamykać za szerzenie totalnej głupoty

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 30 cze (sob) 2007, 08:54:28

Czyżby lewica z Kwaśniewskim na czele poleci wkońcu na dno :roll:
Poobserwujemy zobaczymy, ale jakby to była prawda to mam nadzieję, że ludzie już aż tak ulotnej pamięci nie mają. Bo ile można nie pamiętać :evil:

http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html? ... caid=14040

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 30 cze (sob) 2007, 12:19:05

Z całym szacunkiem ale jak to mówią 'dziękuję ale ja poczekam'... bo czego i kogo by nie dotyczyło to w rewelacje z ND to ja jakoś tak z natury średnio wierze bo dla mnie to wręcz tak jakby ktoś "z przeciwka" zaczął walić rewelacjami typu np.: http://***SPAM***.pl/1563583,11,item.html * czy też np niedawne doniesienia GW o finansach Ligi

* tekstem źródłowym dla publikacji jest artykuł z Trybuny

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 30 cze (sob) 2007, 16:26:13

Temat dotyczy lustracji więc to raczej właściwy wątek...

Pamiętam jakiś czas temu taką wymianę zdań :
seize pisze:To że uważam to Kościół powinien dawać pewien przykład jak należy rozliczać przeszłość w duchu prawdy i rozwagi.
wojtkowski pisze:Piszesz zupełnie jak nie-antyklerykał :wink:.
I cóż muszę chyba znowu nieco zawieść ale ... ;)

...ale chyba (bo nie znam całości) pewien głos rozsądku i rozwagi właśnie zauważyłem :

"Abp Nycz: powszechny dostęp do wszystkich akt IPN - deptaniem ludzkiej godności" - Wprost.pl

seize
Loża WSR
Loża WSR

hmm piszę ... przewrotne [?] prowokacyjne [?] ...

Post autor: seize » 02 lip (pn) 2007, 11:09:26

Skoro rewelacje z ND wzbudzają zainteresowanie to co sobie będę też żałował ..

[kanon lektur]
Cytat : "(...) Idąc dalej zaznaczam, że na pewno nie będzie Gombrowicza. (...) Oczywiście uczniowie będą mieli obowiązek zapoznać się z pozycją "Pamięć i tożsamość" Karola Wojtyły, a także z "Opowieściami z Narni" i "Listami starego diabła do młodego" C.S. Lewisa"

Komentarz : Ja bym dla równowagi dołożył jeszcze może obowiązek czytania [bo pominę już obowiązek pierwszej pozycji] literatury podobnego pokroju gatunkowego czyli np. ad. drugiej : "Harry Pottera" J. K. Rowling, ad trzeciej "Listy z Ziemi" Marka Twaina ...

[nauka o aborcji]
Cytat : "Młodzież powinna się szczegółowo dowiedzieć, na czym polega zabijanie dzieci nienarodzonych."

Komentarz : A może by tak szczegółowo uczyć młodzież dla równowagi o sprawach seksu, świadomego macierzyństwa i antykoncepcji :?: :!:

źródło : Giertych chce zmienić program nauczania biologii - Onet.pl

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 03 lip (wt) 2007, 09:39:50

Kali pisze:W odpowiedzi słyszy się już wcześniej wspomniane przeze mnie słowa:
-Czego??!!
Takiego obrazu nikt mi nie wpoił ale przyszło mi to z czasem. Może powiecie mi dlaczego mam takie zdanie? I dalej idąc, czym ma być uargumentowana ta wielka podwyżka?? Olewactwem?? A może chamstwem??
Poniewaz wlasnie teraz w ciagu tygodnia mam okazje zwiedzac 4 razy rozne przybytki medyczne to mam swieze refleeksje. Nie uslyszalem co prawda "Czego!" ale widzialem np jedna pielegniarke ktora sie wyraznie obijala. Czekala w kolejce do lekarza i stwierdzila ze mimo ze byla na 16.15 (a juz minela) to jej sie nie spieszy bo jest w pracy do 20. A i dodala jeszcze ze dzien wczesniej byla w bialym miasteczku ze wsparciem. Ale np dzis rano mialem pobierana krew i bolalo duzo mniej nizby komar ugryzl. Zadnych siniakow.

Co do podejscia to mnie to sie troche wydaje ze to roznica pokoleniowa. Pielegniarki co zaczynaly w PRL (zreszta inne zawody tez) i pracuja caly czas na panstwowym faktycznie wykazuja taki tumiwisizm. Jednak trzeba sie zastanowic. Jezeli nie mozna dac im takich podwyzek to moze faktycznie jest ich za duzo i dlatego sie obijaja. To wyeksportowac czesc zagranice (niestety beda to pewnie te lepsze). Moze trzeba porobic redukcje etatow nie tylko w administracji ale i personelu i niech zmienia zawod. Mozliwe tez ze za duzo ksztalcimy pielegniarek i wtedy ministerstwo powinno tez elastycznie zareagowac na taka sytuacje tak jak teraz w szkolach zawodowych tylko w druga strone

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 07 lip (sob) 2007, 17:30:13

Właśnie zauważyłem że do słownika politycznego IV RP doszło dziś niby kolejne "piękne" określenie : "popaprańcy" 8)

ODPOWIEDZ