Antyklerykalizm

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ

Czy uwazasz, ze wszyscy polscy podatnicy powinni finansowac fanaberie Krk (Swiatynia Opatrznosci Bozej, Rydzyjko, katolickie programy w TVP, Lichen, bursztynowe oltarze itp.)?

Tak, chce finansowac to z moich podatkow niezaleznie od poziomu bezsensu tej inwestycji
5
6%
Tak, ale tylko wtedy, jesli jest to naprawde wazny cel
12
14%
Nie, powinni to sami finansowac
15
17%
Nie, a oprocz tego powinno sie ich opodatkowac i wlaczyc do normalnego spoleczenstwa
53
61%
nie mam zdania
2
2%

Liczba głosów: 87

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 16 cze (sob) 2007, 11:22:27

"Podatek proboszcza" - Głos Koszaliński

Krótsza wersja :

"Lista parafialnych dłużników wisi przy kościele" - Onet.pl

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 19 cze (wt) 2007, 10:34:33

Temat jest sądzę baardzo dobrze znany okolicznym mieszkańcom oraz np. czytelnikom Passy; a który od lat nie może doczekać się na jakieś rozwiązanie mimo niemałego sprzeciwu mieszkańców :

Protest przeciwko budowie Kościoła pod Kopą Cwila

Ps: Swoją drogą podczas niedawnych Dni Ursynowa też coś się działo niby w związku z tą sprawą; zatem czy może ktoś był i wie co dokładnie i jak było ?

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 27 cze (śr) 2007, 11:34:28

Ksiądz został skazany przez sąd w Strzelinie (Dolny Śląsk) za molestowanie ministranta i znęcanie się nad uczniami na 2 lata więzienia w zawieszeniu na 5 lat a także na 10-letni zakaz pracy z dziećmi.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 27 cze (śr) 2007, 11:37:16

Suplement:

źródło : WP.pl / IAR

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 27 cze (śr) 2007, 14:17:04

Strona internetowa Dziennika donosi, iż ww. ksiądz został oskarżony o trzy przestępstwa. "Przede wszystkim o doprowadzenie w 2006 roku 14-letniego chłopca do poddania się innym czynnościom seksualnym, polegającym na głaskaniu po częściach intymnych" - powiedział Rzecznik Sądu Okręgowego we Wrocławiu.
Witryna gazety podaje również iż ksiądz dopuszczał się bicia katechizmem po głowach, lżenia dziewczynek oraz uderzył pięścią jednego z uczniów.
Duchowny obecnie został przeniesiony do innej parafii znajdującej się w tym samym regionie.
Obrońca zapowiedział apelacje i będzie wnosił o uniewinnienie.

źródło : Dziennik.pl - "Ksiądz pedofil nie pójdzie do więzienia"

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 03 lip (wt) 2007, 12:57:24

MacPrałat, czyli sieć kawiarni ks. Jankowskiego - Dziennik.pl

"A plany są ambitne: koszulki, bluzy, breloczki, zapalniczki, wizytowniki, portfele, krawaty czy czapeczki - to tylko mały fragment tego, na czym władze instytutu chcą umieścić wizerunek prałata."

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 04 lip (śr) 2007, 16:03:43

seize Sro Cze 27, 2007 11:34 am pisze:Ksiądz został skazany przez sąd w Strzelinie (Dolny Śląsk) za molestowanie ministranta i znęcanie się nad uczniami na 2 lata więzienia w zawieszeniu na 5 lat a także na 10-letni zakaz pracy z dziećmi.
... kontrast [?] ...

Śledztwo ws. akcji aktywistów Greenpeace
"Niektórym z nich za wtargnięcie na teren zakładu i wymalowanie napisu "Stop CO2" na chłodni kominowej grozi kara nawet do 5 lat więzienia - poinformował rzecznik bełchatowskiej policji Sławomir Szymański."
cytat : wprost.pl

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 04 lip (śr) 2007, 17:57:56

Kontrast wynika z tego ze mieszasz (zapewne w sposob niezamierzony) 2 rozne pojecia Seize. Co innego konkretna kara w wyroku skazujacym, a co innego tzw ustawowe zagrozenie.

Ustawowe zagrozenie to widelki "od do" ktore pozwalaja sedziemu na pewien luz decyzyjny i wydawanie sprawiedliwszych (co do zasady) wyrokow. W innym wypadku taki sam wyrok dostawalyby 2 osoby pomimo roznych okolicznosci i czynnikow osobowych. Np wielokrotny morderca i ktos kto zabil nieumyslnie lub w afekcie pierwszy raz.

Media i wladze maja tendencje do podawania nie tyle widelek co maksymalnego zagrozenia. To oczywiste bo chodzi tu o funkcje odstraszania innych od takich pomyslow.

W przypadku ksiedza mamy konkretna kare. A zagrozenie bylo pewnie do lat 5 albo 8. W przypadku ekologow sad z pewnoscia wezmie pod uwage mala szkodliwosc czynu i inne okolicznosci lagodzace. Wysokie zagrozenie w przypadku niektorych osob moze pewnie wynikac z tego ze sie tam pewnie wlamali albo inaczej wdarli sila. A przynajmniej za cos takiego uznaje sie pokonanie plotu czy tym podobne. Zapewniam Cie ze jezeli ktos tylko namalowal cos farba moze liczyc na duzo lagodniejszy wyrok niz ten ksiadz.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 04 lip (śr) 2007, 18:24:03

sinar pisze:Kontrast wynika z tego ze mieszasz (zapewne w sposob niezamierzony) 2 rozne pojecia Seize.
Owszem :) Coć z tym niezamierzeniem to bym polemizował ;) Znaczy pewne jest jedno : zamierzenie nie było takie jakiego na pierwszy rzut skojarzeń można było by się domyślić kierując się pewną moją tendencyjnością :)

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 04 lip (śr) 2007, 19:13:33

wojtkowski Wto Cze 26, 2007 5:20 pm pisze:do Seize:
odnoszę wrażenie, że myli Ci się chrześcijaństwo z pierdołowatym pacyfizmem; Chrystus (...) potrafił nie tylko unieść się słusznym gniewem, ale wręcz własnoręcznie powywracał stragany hadlujących w świątyni i doprowadził (siłą! nie perswazją) do usunięcia ich stamtąd (przynajmniej na jakiś czas);(...)
Ciekawostka - czyli jak to miałem poczucie deja vu że gdzieś coś podobnego słyszałem :D

Abp Głódź wzywa do chrześcijańskiego radykalizmu
"Arcybiskup porównał w kazaniu ów radykalizm chrześcijański z postawą Jezusa, przepędzającego przekupniów ze świątyni. (...)
Jak zaznaczył arcybiskup nowe kultury wdzierają się do Polski i są lansowane przez media, które jednocześnie ośmieszają to, co święte. Obudź w nas radykalizm chrześcijański - mówił. "

źródło : Wp.pl / IAR

---

Ps: Sinarowi odpisałem na GG o co chodziło z zamierzeniem (skrytym nieco w umieszczonym: [?] ) ale uznałem że i tu to umieszczę :)
Powiem tak : zamierzenie bylo taiezeby zostal wlasnie wytkniety blad logiczny, by stworzyla sie polemika czy tez po prostu wypowiedz kontrastowa powodujaca ze przerwana zostanie passa saych moich tam postow :D

Magdusia
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Magdusia » 05 lip (czw) 2007, 12:17:16

Księża geje w polskim kościele http://***SPAM***.pl/1422374,240,kioskart.html

Duchowni na kilka sposobów ukrywają się przed Kościołem, a czasem przed samymi sobą.

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 05 lip (czw) 2007, 15:39:12

seize pisze:Ps: Sinarowi odpisałem na GG o co chodziło z zamierzeniem (skrytym nieco w umieszczonym: [?] ) ale uznałem że i tu to umieszczę :)
Powiem tak : zamierzenie bylo taiezeby zostal wlasnie wytkniety blad logiczny, by stworzyla sie polemika czy tez po prostu wypowiedz kontrastowa powodujaca ze przerwana zostanie passa saych moich tam postow :D
No ale ja przeciez wcale to a wcale nie sugerowalem ze to byla jakas manipulacja :D A i tak zlapalem haczyk ;)

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

O ograniczonych horyzontach

Post autor: s_wojtkowski » 05 lip (czw) 2007, 16:52:35

Nie lubię tego tematu. Jest w moim przekonaniu strasznie nudny. W kółko to samo. Nothing new.

Proponuję, żeby choć część swojego zacięcia piszące tu osoby przeniosły w inne rejony i zaczęły teraz kompletować doniesienia mediowe o kiepskich akcjach np. żołnierzy (tytuł odpowiedniego topiku mógłby wtedy brzmieć Antymilitaryzm albo Antygeneralicjonizm), marynarzy (Antymarynizm) czy murarzy (Antymurarzyzm? Antymurarskość?).

Warto też chyba ruszyć Antykomunizm, Antybuddyzm, Antyhinduizm, Antyprotestantyzm, Antyliberalizm, Antyszowinizm, Antypatriotyzm, Antykaczyzm (czy może szerzej Antyornitologizm). (Nie polecam natomiast ruszania Antymahometanizmu.)

No i na koniec Antyantyzm. Panowie (i Panie)! Poszerzcie horyzonty!

seize
Loża WSR
Loża WSR

Re: O ograniczonych horyzontach

Post autor: seize » 06 lip (pt) 2007, 10:32:39

Drogi panie Wojtkowski, jeżeli dla pana ów temat jest nudny i pretensjonalny polecam zwyczajnie do niego nie zaglądać i tym samym w urwać pewien jak rozumiem masochizm. Przecież nikt nie ma obowiązku czytania czy też choćby zaglądania do któregokolwiek tematu.

Tematy takie jak np. wymienione przez pana : Antykomunizm, Antybuddyzm, Antyhinduizm, Antyprotestantyzm, Antyliberalizm, Antypatriotyzm, Antyornitologizm w moim osobistym odczuciu są tematami, których mam wrażenie większą "misyjność" mogli by odnaleźć inni, być może nawet i pan sam. Jeżeli tak jest to zachęcam to założenia takowego, z ciekawością zapoznam się wtedy z ich zawartością treścią i formą; i być może będę w stanie jakoś wspomóc ich rozwój swoimi wypowiedziami.

Dodatkowo pragnę jednak zauważyć iż pozwala pan sobie zupełnie błędnie zrównywać temat Antyklerykalizm z czymś takim jakim było by np. proponowany Antyprotestantyzm. Czemu? Otóż wypadało by aby umiał pan dokonywać jakże ważnego rozróżnienia, którego mam wrażenie bardzo trudno panu dokonać. Dlatego pozwolę sobie może wyłuścić to czego pan zdaje się nie dostrzegać : Antyklerykalizm nie stanowi tematu antyreligijnego, nie kwestionuje pierwotnych spraw wiary itd.; a taką wymowę miałby w moim odczuciu te proponowane przez pana bo dotyczące konkretnej wiary, z których to każda jest osobistym wyborem jakiego ma prawo dokonać człowiek.

Na koniec swego postu pozwolę sobie pozdrowić i życzyć posiąścia umiejętności szerszego patrzenia na sprawy i dopuszczania możliwości czy wręcz uświadomienia sobie, że świat nie jest wyłącznie czarno-biały. Warto też by umiał pan zrozumieć, że nawet głęboko wierzący chrześcijanin może być antyklerykałem i pozwalać sobie na komentowanie spraw które w jego osobistym odczuciu naruszają pewną godność -czy też przyzwoitość- religijną

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 06 lip (pt) 2007, 11:04:26

Przyznam ze tez sie zastanawialem nad istota tego tematu. Czy chodzi o udowodnienie ze kosciol katolicki jest be czy moze jest niepotrzebny. Czy o to ze ksieza to geje, zlodzieje i zwyrodnialcy.

Z drugiej strony przeczytalem w calosci artykul ktory wrzucila Magdusia i przyznam ze jestem lekko wstrzasniety. Nie uwazalem ksiezy za jakies istoty aseksualne. Ale obraz polskiego duchowienstwa tam przedstawiony szokuje.

Autor pisze ze wbrew pozorom nie jest tak ze kazdy ksiadz jest gejem. Ale zaraz potem daje cytat z zakonnika czy teologa ze stlamszony mlody ksiadz w malej parafii ma wybor albo pic albo sie puszczac. Tu nie chodzi nawet o jakis brak powolania. Zastanawiam sie w ogole po co tacy ludzie wstepuja w szeregi duchowienstwa a tym bardziej w nim trwaja. Przeciez to co robia jest sprzeczne z naukami ktore glosza. Czy chodzi o lek przed swiatem czy wybor jakiegos latwiejszego zycia.

Ciekawy jestem dlaczego autor nie jest juz ksiedzem. Przydaloby sie takie wyjasnienie. Bo powodow moze byc kilka a to byloby istotne. Obraz przedstawiony w artykule wydaje mi sie jednak dosc jednostronny.

ODPOWIEDZ